sokol Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 (edytowane) Witam Model skończony z parę ładnych tygodni temu. Cały czas zbieram się aby zrobić do niego podstawkę w postaci płyty lotniska. Tak aby wyglądał jak w momencie gdy go fotografowałem na lotnisku w Redzikowe w 2003 roku. Sam model to produkt Zvezdy, w skali 1:35. Miał być na szybko, bez dodatków ale niektóre miejsca były nie do zniesienia Ze złomu blaszkowego zrobiłem siatkę wylotu spalin, na wieży zostały spiłowane uszy, które były odlane wraz z paskami i zastąpione metalowymi elementami. Od podstaw wykonane są tylne błotniki. Oryginalne plastikowe miały płyty "pancerne", a po za tym były równiutkie. A we wszystkich naocznie widzianych bewupach ten element jest bardzo sfatygowany. Z własnych produkcji to jeszcze drewniana belka i jej mocowanie, liny i pokrowce nad siatkami silnikowymi. A z rzeczy dokupionych to żywiczne koła jezdne - oryginalne są niestety wykonane tylko z jednej strony. Po drugiej jest "czarna dziura". Pozdrawiam sokol Edytowane 21 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 Super to wyglada. Podloze torche daje sztucznosciu ujeciom, ale jak zrobisz go na podstawce, czy nawet pstrykniesz fotki na jakims piachu, bedzie bajer Ps. Poprzestawialem troche miniaturki. Jak mozesz, to doloz jeszcze jedna fotke, zeby ladnie wygladalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2006 Fotkę dołożyłem Myślę, że przez wakacje zmuszę się do zrobienia lotniska. Swoją drogą to "sztuczność" zdjęć też jest trochę spowodowana warunkami w jakich były robione - tzn. bardzo ładne zachodzące słońce Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 Ciekawie by się prezentował, jakbys dał go na podstawkę i na tło właśnie z fragmentem zachodzącego słońca. Ładny, prawie czysty pojazd. Jak robiłeś godło, bo i ile się nic nie zmieniło, to nie ma takiej kalkomanii w skali 1/35 (poza tym godło z tyłu wygląda jakby zostało naklejone na jakiejś podkładce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2006 Godło jest zrobione w na podstawie fotografi przeze mnie w Corel Drawie (pobawiłem się trochę). Później ponieważ nie miałem jeszcze papieru do kalek to dałem znajomemu z agencji reklamowej do wydrukowania na bardzo cienkiej naklejce. Niestety bardzo cienka nie oznacza cienka jak kalkomania. Na szczęście w rzeczywistości wyglada to lepiej niż na zdjęciach makro (te są bezlitosne, wychodzą wszystkie błędy ). No i poza tym mam już papier do kalek i kolejne pojazdy z 7 BOW lub 7 DOW (7DD) będą miały naklejki). A tak swoją drogą kotwiczka z naklejki odpowiada temu co jest w oryginale - obecnie w 7BOW nie maluje się godeł, lecz nakleja "firmowe" naklejki. Co do czystości - on był na pokazie wtedy, był czysty Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 A tak swoją drogą kotwiczka z naklejki odpowiada temu co jest w oryginale - obecnie w 7BOW nie maluje się godeł, lecz nakleja "firmowe" naklejki. No patrz pan, trochę się naoglądałem fotek (w tym i tych, które Ty pokazywałeś) i nie wpadłem na to, że zaczęli stosować naklejki - kurde lenistwo zaczyna ogarniać wojskowych, albo wpiep... się "unioeurepejska mania standaryzowania wszystkiego i za wszelką cenę". Co do czystości - on był na pokazie wtedy, był czysty I mi się to podoba, w końcu pojazd stanie na płycie lotniska, błoto, piach ... były by nie na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2006 No patrz pan, trochę się naoglądałem fotek (w tym i tych, które Ty pokazywałeś) i nie wpadłem na to, że zaczęli stosować naklejki - kurde lenistwo zaczyna ogarniać wojskowych, albo wpiep... się "unioeurepejska mania standaryzowania wszystkiego i za wszelką cenę". Naklejki widziałem poraz pierwszy w roku 2002 (pewnie były wcześniej). Także to nie UE ;) Prędzej lenistwo ;) Swoją drogą ciekaw jestem co powiedziałby na to Marek, który w końcu sam malował godła na Migach na takie ułatwienie? Muszę mu wskazać ten wątek, bo on do pojazdów nie zagląda ;) Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 Ach ta kotwica na niebieskim tle Nareszcie swojskie obrazki. Lebork, Slupsk itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 Marek nic nie powie bo na MiGach też były naklejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2006 Marek nic nie powie bo na MiGach też były naklejki. Jak pantera była z naklejek to ja chyba pijany byłem... Albo gorzej Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 22 Czerwca 2006 Share Napisano 22 Czerwca 2006 to juz mamy 2 bwp ze slupska bardzo fajny modelik w moim przypadku nie robilem kalek (jeden z grzechow glownych-lenistwo)i widze ze popelnilem blad pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2006 He, he, he Na to ja do Darłowa zapraszam:) Zlot za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 26 Czerwca 2006 Share Napisano 26 Czerwca 2006 Fajny Ci pojazd wyszedł Sokole. A pozwolicie, że się tak głupio spytam co oznaczają te skróty: 7 BOW lub 7 DOW (7DD)? Bo wstyd przyznać, ale bardziej znam się na amerykańskich pojazdach i ich armii niż na naszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 26 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2006 Witam To chodzi o skrót nazwy jednostki: - 7 BOW to 7 Łużycka Brygada Obrony Wybrzeża im. gen. Grzmot-Skotnickiego - 7 DOW to 7 Łużycka Dywizja Obrony Wybrzeża - 7 DD to 7 Łużycka Dywizja Desantowa. Obecnie funkcjonuje 7 BOW, która powstała z 7 DOW, a ta z kolei z 7 DD Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piechot Napisano 17 Lipca 2006 Share Napisano 17 Lipca 2006 Witam No bewupik całkiem całkiem, najbardziej podobaja mi się dywaniki na chłodnicach, z czego robiłeś? ale jesli mam sie doczepic to do gąsek, za bardzo widac na nich rdze, nie widziałem takich nigdy na oryginałach. Zresztą oryginalne gaski po przejechaniu kilkuset metrów fajnie sie czyszcza. Jesli chcesz pare fotek bewupowskich gąsek dawaj na priv. Co do tematu dywaników bardziej bym je przybrudził, jak eżektor. Kolejny powazny błąd to dziwne poziome uwypuklenia na drzwiach przedziału desantowego, powinienes je spiłowac. Generalnie model ładny, ładne niektóre szczegóły, wrzucony na ładna podstawke bedzie atrakcyjniej wygladał, moze jak wyjeżrza z wody na plażę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 18 Lipca 2006 Share Napisano 18 Lipca 2006 Jesli chcesz pare fotek bewupowskich gąsek dawaj na priv Może takie fotki daj o osobnym wątku (o ile możesz je publicznie wystawić)? Temat gąsienic i ich samoczyszczenia to chyba taki modelarski evergreen. Kilka fotek i opis kogoś kto ma z takim sprzętem (działającym) do czynienia na co dzień powinien być pouczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piechot Napisano 18 Lipca 2006 Share Napisano 18 Lipca 2006 Witam Moze nie nowy wątek, bo takowy o bwp jest w dziale pojazdy 1:1 Ale chcę pokazać jedną gąsienice...hehe...po pierwsze nic rdzy, a po drugie.....to gąsienica z gumowymi nakładkami, rzadkość prawdziwa...no i zwróćcie uwagę na drzwi, żadnych dziwnych uwypukleń i listw jak w prezentowanym modelu, tylko zapasowe traki gasienic. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 24 Lipca 2006 Autor Share Napisano 24 Lipca 2006 WitamNo bewupik całkiem całkiem, najbardziej podobaja mi się dywaniki na chłodnicach, z czego robiłeś? ale jesli mam sie doczepic to do gąsek, za bardzo widac na nich rdze, nie widziałem takich nigdy na oryginałach. Brezent na chłodnicach to chusteczka higieczna nasączona farbami Humbrola (różne odcienie brązu). Natomiast co do gąsek to pozwolę się nie zgodzić, że tak zardzewiałych nie ma Model był robiony na podstawie zdjęć egzemplarza, który stał na pokazach w Redzikowie. I tamten miał takie gąski. Przy czym zabrudzenia to nie tylko rdza, ale zaschnięta glina i ziemia. Zdjęcia są trochę "zbyt czerwone" i może to sprawia takie wrażenie, że są kompletnie zardzewiałe Natomiast zgadzam się w pełni, że gąsienice podczas jazdy są doskonale wyczyszczone Co do odcinków gąsienic na tylnych drzwiach to ich po prostu nie dokleiłem w momencie robienia zdjęć. Teraz są uzupełnione Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi