rom789 Napisano 13 Maja 2021 Share Napisano 13 Maja 2021 Nigdzie nie czytałem czy ten lakier nakłada się aerografem czy pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 13 Maja 2021 Share Napisano 13 Maja 2021 Można tak, można tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Maja 2021 Share Napisano 13 Maja 2021 Lepiej jest położyć kilka cienkich warstw SIDOLUXU aerografem, pędzlem też można, ale na pewno będzie to grubsza warstwa. SIDOUX jest bardzo rzadki i spływa pod działaniem sił grawitacji w dół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 Który Sidolux jest właściwy do pokrywania modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 Ja używam do linoleum i jest OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 3 godziny temu, jarek napisał: Ja używam do linoleum i jest OK. A jak po dłuższym czasie? Żółknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Niektóre modele mają po10 lat i nie zauważyłem.Podejrzewam że może żółknąć ten do kamieni,bo ma żółtawy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 W dniu 14.12.2021 o 12:33, Kolekcjoner WP napisał: Który Sidolux jest właściwy do pokrywania modeli? https://www.sklep-sidolux.pl/produkt/sidolux_expert_do_ochrony_i_nablyszczania_paneli_500ml.php 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Ogólnie temat sidoluxu był już przedstawiany . Nowe sidoluksy nie są już tym samym co kiedyś . Używanie tego na pewno jest tańsze ale jak będzie za parę lat , można się zdziwić . Chociaż nie życzę nikomu pożółknięcia czy popękania powierzchni na modelu . Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Post pod postem ale tak będzie lepiej . Sprawdziłem swoje modele malowane tak gdzieś 10 lat temu. Model którego owiewkę malowałem sidoluxem , w zasadzie moczyłem , jest teraz matowy . Tak w kierunku satyny ale mat . Szczegółów w kabinie nie widać . W tym samym czasie mam zrobiony inny model którego owiewkę malowałem na 100% błyszczącym lakierem Revella , pędzlem . Teraz nadal jest błyszczący . Widać wyraźnie , że sidolux był gorszy niż lakier Revella , bo się zmatowił. Co prawda , to teraz owiewki w ogóle nie będę malował ale też w ogóle już nie mam starych modeli typu vintage jak kilkudziesiecioletnie Airfixy . Przy takich starych, grubych "szybkach" przydawało się chociaż błysku dodać. To tyle . Sidolux się zmatowił , na białym kolorze też jest zeżółcony . Chociaż ciężko powiedzieć czy to biała farba czy sidolux jest winny . Nic natomiast nie popękało . Malowane modele były farba olejną typu Revell , Humbroll. Sidoluksy są różne , mają różny skład chemiczny , dodatki czy może jakieś woski . Więc trudno bez własnych prób coś ocenić jak się zachowa po długim czasie . Jak komuś chce się zresztą czekać na wynik eksperymentu . Ja osobiście zrezygnowałem z tego lakieru . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Używałem Sidolux Ekspert - kamień i terakota. nie widzę zmatowień, popękań ani zażółceń. No, ale malowania (z pędzla) nie mają 10-ciu lat, najwyżej 6 do 8-miu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi