dewertus Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 Witam, A oto kolejny model z serii "koreanskiej" - tym razem jest to AT-6D Texan - czyli koreanski MOSQUITO. Samolot w malowaniu 6147 TCS (Tactical Control Squadron), ktory stacjonowal w bazie Seul od listopada 1950, Sam model przedstawia malowanie z 1951 roku (w 1952 oslona silnika zostala pomalowana w czarno - zolta krate, zas sam samolot zostal zmodyfikowany - dodano wezly podszkrzydlowe na uzbrojenie i mozliwosc przenoszenia dodatkowego zbiornika paliwa pod kadlubem). Moj model przedstawia samolot TA-260 w pierwotnej wersji, ktora byla uzywana w latach 1950-51. Model w skali 1/72 wykonalem z zestawu firmy Hobbyboss. Wiem, ze modele z serii "easy assembly authentic" sa modelami uproszczonymi, ale w przypadku AT-6 owe uproszczenia nie sa az tak duze (w porowaniu do modelu Academi, ktory takze posiadam (15% wykonania)). Model malowany pedzlem i farbami: Humbrol z zewnatrz (11, 66, 33, 154), srodek farbami Revell (362, 87, 86). Kalki polozone z wykorzystaniem MR.Mark Softer (na i pod kalki) Tradycyjnie zapraszam do ogladania i komentowania (paproszki na szkrzydlach to przysniete drobiny kurzu, ktory opadl na model podczas schniecia - maly dodatek od zony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 Co do poprawności merytorycznej się nie wypowiem, bo się nie znam, ale model bardzo mi się podoba (orginał zresztą też). Gratuluję ps. szkoda tylko, że nie zrobiłeś zdjęć na jakimś jednolitym tle - na pewno poprawiło by to "odbiór" modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Istne cudo. A maszyna i tak fajnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Fajne cacuszko - nie widać że malowane pędzlem ( paprochów też nie widać ). Nie podobają mi się jedynie podwozie ( jakieś takie mało finezyjne i niedomalowane ) i owiewka kabiny (dziwnie grube ramy oszklenia - Academy ma chyba delikatniejsze ) . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Bardzo ładny model Szukałem paproszków, o których wspominałeś ale jakoś nie mogę się ich dopatrzeć Może to jakieś odbicie lub cos innego ale wydaje mi się, że prawe skrzydło przy połączeniu z kadłubem jest niedomalowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Całkiem fajnie wykonany Texan. Jedynie wspomniane przez Zio podwozie, oszklenie uplastikowiają nieco ogólny efekt. Poza tym jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Też chcę popracować nad tym modelem i próbuję go dostać... Na ALLEDROGO sobie go kupię...A co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 22 Maja 2008 Autor Share Napisano 22 Maja 2008 Dzieki za uwagi , sa bardzo pomocne przy kolejnych modelach Tornado Co do wrazenia o niedomalowaniu przy polaczeniu szkrzydlo - kadlub: to tylko wrazenie ZIO, KORNIK Niedomalowane podwozie - lewe kolo od strony wewenetrznej jest otarte o golen (musiala jescze nie wyschnac calkowicie) i zostawila slad przy montarzu, ktory wyglada jak niedomalownie - mea kulpa ze nie zauwarzylem tego wczesniej Brak finezji w podwoziu - coz taki urok Texana (chociaz w modelu Academi jest ono dlikatniejsze) Oszklenie - zgadzam sie ze plastik jest grubszy niz w Academi, ale szerokosc zaznaczonego oramowania jest identyczna. KAMIL, w sklepach internetowych jest taniej nia na Allegro W necie znalazlem ta serie za 18 PLN, na allegro 22 PLN pzdr. Hubert ---------------------------------------------------------------------- Warsztat: Hawker Hurricane - 90% Tupolev TU-2M (KOREA)- 45% Blenhaim MK IV (MALTA) - 45% MiG-15bis (KOREA) - 50% Spitfire Mk Vb (MALTA) - 50% Bell P-39Q (LENINGRAD) - 50% Macchi MC 205 (MALTA) - 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi