Rigiel Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Dzień dobry, Rozpocząłem budowę Jagdtigera 1:35 Dragon 6285, ten gagatek: Prawdopodobnie będzie to pojazd z sPzJgAbt. 512 no. X7 Czy to oznaczenie sugeruje iż jest to pojazd dowodzenia ? Model pozyskany od znajomego i niestety ma pewne braki mianowicie nie ma np, metalowych szekli które zamierzam dokupić, ale nie wiem które to powinny być: https://www.mojehobby.pl/products/4-szekle-pozny-model-do-Pz.Kpfw.-VI-Tiger-Ausf-B.html https://www.mojehobby.pl/products/4-szekle-wczesny-model-do-Pz.Kpfw.VI-Tiger-Ausf-B.html Wydaje mi się, że raczej te pierwsze. Brakuje również zestawowej lufy, za to jest RB model, ale bez końcówki umożliwiającej wycentrowanie lufy w zamku, jakoś trzeba będzie to obejść/ dokupić Abera. Mam również do niego gąsienice Masterclub, poza tym reszta prosto z pudła Ruszam więc, do budowy, niebawem pierwsze zdjęcia Pozdrawiam serdecznie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Szekle weź te późne; RbModel są tańsze: Lufa od Mausa doskonale pasuje RB MODEL 35B88 : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 2 godziny temu, Rigiel napisał: Dzień dobry, Rozpocząłem budowę Jagdtigera 1:35 Dragon 6285, ten gagatek: Prawdopodobnie będzie to pojazd z sPzJgAbt. 512 no. X7 Czy to oznaczenie sugeruje iż jest to pojazd dowodzenia ? Model pozyskany od znajomego i niestety ma pewne braki mianowicie nie ma np, metalowych szekli które zamierzam dokupić, ale nie wiem które to powinny być: https://www.mojehobby.pl/products/4-szekle-pozny-model-do-Pz.Kpfw.-VI-Tiger-Ausf-B.html https://www.mojehobby.pl/products/4-szekle-wczesny-model-do-Pz.Kpfw.VI-Tiger-Ausf-B.html Wydaje mi się, że raczej te pierwsze. Brakuje również zestawowej lufy, za to jest RB model, ale bez końcówki umożliwiającej wycentrowanie lufy w zamku, jakoś trzeba będzie to obejść/ dokupić Abera. Mam również do niego gąsienice Masterclub, poza tym reszta prosto z pudła Ruszam więc, do budowy, niebawem pierwsze zdjęcia Pozdrawiam serdecznie Masz rewelacyjną bazę Jeżeli robisz model ze zdjęcia dokup liny eureki oraz siatki np. abera i dodatkowo jako opcja osłony boczne też abera lub Voyager, zapinki też warto wymienić.. Lufa ok. do centrowania użyj brystolu lub wykorzystaj plastik z zestawu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Szekle dobrze widoczne na oryginalnym pojeździe - X 7 - nie jest to pojazd D-czy. Wszystkie zdjęcia to pojazd który chcesz zbudować. Podglądam dalej. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 31 Maja 2021 Autor Share Napisano 31 Maja 2021 Mała aktualizacja, zrobiłem wszystkie koła, dół wanny, mechanizm działa oraz zacząłem konstrukcję nadbudówki i pojawia się pytanie, czy faktura odlewu w okół okna na działo nie jest przypadkiem za ,,mocna'' ? I tył, zaszpachlowane miejsce na lewarek i skrzynkę, tak jak na zdjęciach późnych jagdtigerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 (edytowane) 4 godziny temu, Rigiel napisał: ... pojawia się pytanie, czy faktura odlewu w okół okna na działo nie jest przypadkiem za ,,mocna'' ? Trochę tak. Oceń sam - czarno/białe wojenne ; pod spodem z Bovington ; po prawej dwa z Kubinki. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 31 Maja 2021 przez meser262 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 12 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2021 (edytowane) Dzień dobry, Brakuje mi ostatnio czasu, ale budowa powoli idzie do przodu, udało się osadzić lufę RB, użyłem też metalowych zamienników na MG-34 w kadłubie, bo zestawowy moim zdaniem był zbyt mało szczegółowy. Osłonę działa lekko podszlifowałem gąbką ścierną, i zostawiłem, ponieważ brak mi pomysłu co jeszcze można z tym zrobić. Użyłem też podpory marszowej inspirując się nieco innym pojazdem, ponieważ chcę zbudować niszczyciel będący jeszcze w służbie. (Zastanawiam się również, czy użyć wszystkich/ większości błotników i osłon bocznych, zamiast pozrywanych jak na ww zdjęciach no. X7) Inspirowałem się też tym zdjęciem, choć nie jest to pojazd docelowy. Ten jest chyba również z sPzJgAbt. 653, prawdopodobnie w moim pojeździe w podobny sposób ułożę jedną z lin stalowych Pojawiły się też kolejne wątpliwości. Mianowicie, gdzie powinna być ulokowana podstawa pod MG z tyłu pojazdu ? Instrukcja wskazuje na właz silnika, natomiast na zdjęciach wyżej tego JT widać, że MG jest przesunięty jakby na lewą stronę. Edytowane 12 Czerwca 2021 przez Rigiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Czerwca 2021 Share Napisano 12 Czerwca 2021 2 godziny temu, Rigiel napisał: Użyłem też podpory marszowej inspirując się nieco innym pojazdem, ponieważ chcę zbudować niszczyciel będący jeszcze w służbie. X 7 - też miał podporę marszową. Jest to pojazd numer Fgst.305058 więc podpora powinna być w wersji późnej ( zdjęcia pojazdów które wkleiłeś też mają w wersji późnej) - Liny możesz ułożyć według swoich pomysłów. 3 godziny temu, Rigiel napisał: Mianowicie, gdzie powinna być ulokowana podstawa pod MG z tyłu pojazdu ? Jest to zdjęcie właśnie pojazdu X 7 - Fgst.305058. Widać gdzie leżał sobie lewarek. Fotografie tylko w celach dyskusji. Pozdrawiam Krzysztof 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 12 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2021 (edytowane) Godzinę temu, meser262 napisał: X 7 - też miał podporę marszową. Jest to pojazd numer Fgst.305058 więc podpora powinna być w wersji późnej ( zdjęcia pojazdów które wkleiłeś też mają w wersji późnej) - Oczywiście, miałem na myśli bardziej to, że na miniaturze wykorzystam ją do stworzenia pojazdu w konfiguracji marszowej, czyli podniesionej. Użyłem wersji później (pomimo iż dragon sugerował tą bez grubej poprzeczki) sugerując się zdjęciami X7 dodanymi wyżej Otwór w pancerzu zaznaczony na czerwono oczywiście wypełnię szpachlą, peryskopy zamaskowane już przyszłościowo pod malowanie. Przyznam szczerze, że ten konkretny produkt Dragona jest dość kiepski, sporo rzeczy trzeba dorabiać/ poprawiać, ale chyba taki już urok ,,starych'' Dragonów Edytowane 12 Czerwca 2021 przez Rigiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Czerwca 2021 Share Napisano 12 Czerwca 2021 Bardzo często na zdjęciach z epoki szczegóły są mało widoczne/czytelne. Dodatkowo jeśli nie wiesz czego szukać to trudno to znaleźć. Dlatego staram się pokazywać te szczegóły wklejając rysunki poszczególnych elementów. Na ostatnim rysunku zaznaczyłem - mocowanie do pancerza i element z podpory - bo nie były widoczne na zdjęciu budowanego modelu. Teraz widzę źle wklejone mocowania dla podpory marszowej w czołowym pancerzu i niepotrzebny element w samej podporze. Sama podpora jest niestety z wcześniejszej wersji z dodanym elementem z późnej wersji. Ma za długie te elementy - tam gdzie jest niepotrzebny bolec. Na fotce są pokazane mocowania dla podpory na pancerzu czołowym. Dodatkowo kabel zasilający do lampy i dwa elementy do zamocowania podpory po złożeniu do pancerza. Patrząc na detale - na przykład zapinek do narzędzi może warto jeszcze trochę zainwestować w blaszki? Aber 35041 Jagdtiger (Sd.Kfz.186) (DRA) - https://www.mojehobby.pl/products/Jagdtiger-Sd.Kfz.186-DRA.html Pozdrawiam Krzysztof 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 12.06.2021 o 19:25, meser262 napisał: Bardzo często na zdjęciach z epoki szczegóły są mało widoczne/czytelne. Dodatkowo jeśli nie wiesz czego szukać to trudno to znaleźć. Dlatego staram się pokazywać te szczegóły wklejając rysunki poszczególnych elementów. Bardzo doceniam te porady i zdjęcia, ponieważ sam nie mam jeszcze na tyle obycia, żeby wychwytywać takie rzeczy W dniu 12.06.2021 o 19:25, meser262 napisał: Teraz widzę źle wklejone mocowania dla podpory marszowej w czołowym pancerzu i niepotrzebny element w samej podporze. Sama podpora jest niestety z wcześniejszej wersji z dodanym elementem z późnej wersji. Ma za długie te elementy - tam gdzie jest niepotrzebny bolec. Poprawione Kabel zasilający do lampy oczywiście dorobię, z drutu miedzianego w wolnej chwili W kwestii zapinek do narzędzi, też już nad tym myślałem, bo te zestawowe faktycznie są bardzo liche. Zastanawiam się nad zakupem jeszcze tego zestawu, wydają się całkiem w porządku Jest jeszcze jedna wątpliwość, mianowicie czy zakończenie przedniej płyty nadbudówki zaznaczone na zdjęciu powinno mieć ślady cięcia palnikiem, tak jak wszystkie inne zakończenia płyt ? Edytowane 14 Czerwca 2021 przez Rigiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 21 minut temu, Rigiel napisał: W kwestii zapinek do narzędzi, też już nad tym myślałem, bo te zestawowe faktycznie są bardzo liche. Zapinki tej firmy mają raczej kiepskie opinie - jeśli dobrze pamiętam. Blaszka to zawsze cieniutki materiał i ja bym raczej w tę stronę doradzał Ci pójść. Jest tak dużo elementów które można zastąpić. Z blaszkami prędzej czy później musisz się zapoznać i polubić/zaakceptować. Później bez nich nie będziesz potrafił budować modeli. 24 minuty temu, Rigiel napisał: Jest jeszcze jedna wątpliwość, mianowicie czy zakończenie przedniej płyty nadbudówki zaznaczone na zdjęciu powinno mieć ślady cięcia palnikiem, tak jak wszystkie inne zakończenia płyt ? Cała przednia płyta jest odlewana na wymiar i kształt. Nawet na bokach nie ma śladów cięcia - popatrz Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 warto byłoby abyś poświęcił pracy trochę tym miejscom: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi