wawrzul Napisano 26 Maja 2008 Share Napisano 26 Maja 2008 Witam. Drutów o jakiej średnicy najczęściej używacie do robieniu czesci typu uchwyty na pojazdach? To samo pytanie tyczy się elementów robionych z rurek polistyrenu - jakie średnice najczęściej używacie? I na koniec - jakie grubości polistyrenu najbardziej się nadają do zastępowania nieudanych/popsutych części zestawowych? Taki np. właz kierowcy. Pytam o średnice w skalach 1:35, 1:48 oraz 1:72. Rzecz w tym ze najgorsze co moze byc to pracowac kiedy okazuje sie ze brakuje drutu/plastiku o srednicy/grubosci xx mm. Z gory kolegom dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 26 Maja 2008 Share Napisano 26 Maja 2008 Co do polistyrenu to kup sobie uniwersalny zestawik 5 arkuszy A4 o grubościach 0,25, 0,5, 0,75, 1 i 1,5 mm. Mi tam takie w zupełności wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Maja 2008 Share Napisano 26 Maja 2008 A co do drucików, na uchwyty w czołgach w skali 1:72 i np. przewody w samolotach w 1:48 używam drutu miedzianego 0,3mm i 0,4mm. Na uchwyty w 1:35 używam 0,7mm, jak coś grubszego to 1mm. Na przewody w samolotach w 1:72 dorwałem drut chyba stalowy (a może to wolfram nawet) 0,2mm. Ogólnie dobrze się zakręcić gdzieś, gdzie jest dużo silników elektrycznych. Ja na przykład obłowiłem się porządkując salę od fizyki z niepotrzebnych i zepsutych sprzętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawrzul Napisano 26 Maja 2008 Autor Share Napisano 26 Maja 2008 Nnnooo, wielkie dzieki ziąs Przyuwazylem na allegro zestaw drucikow 0.2mm do 0.6mm po 10m w niskiej cenie (choc nie za darmo ). Tylko material to srebrzanka. Pytanie czy bedzie to dobry surowiec do modeli? Wtedy pozostałyby do kupienia jakies grubsze druty do skali 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciu11 Napisano 29 Maja 2008 Share Napisano 29 Maja 2008 wawrzul Odnośnie srebrzanki. Wiem oc zym piszesz. Mam ten zestaw drucików. Muszę napsiać iż bardzo sobię chwalę ten materiał. Druciki są sztywniejsze iż druciki miedziane. Ale równie palstyczne jak miedz, o ile nawet nie bardziej. Ma to dobre znaczenie szczególnie przy tych najcieńszych średnicach. Ukształtujesz bardzo łatwo drucik do pożądanej formy (zero sprężystości - nadany kształ zostaje odwzorowany dokłądnie w takiej formie), a nie będze tak wiotki jak miedziany. W razie potrzeby druciki bardzo dobrze się lutują. Naprawdę polecam. MarCiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawrzul Napisano 30 Maja 2008 Autor Share Napisano 30 Maja 2008 Super, dzieki za cynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi