Thalgonis Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Już w grudniu 1942 roku Krupp przedstawił projekt nazwany Tiger- Maus, który miał być „oszczędniejszym” w produkcji (zmniejszona ilość wykorzystanych do produkcji surowców, a także zmniejszenie masy o około 100 ton w stosunku do Mausa). Projekt hitlerek odrzucił, ponieważ wolał „ciągnąć” Mausa (którego konstruktorem był Porsche - pupilek fuhrera). Dopiero na początku 1944 roku wrócono do tego pomysłu. Rozwój tego projektu powierzono firmie Adler, której doświadczenia z bronią pancerną ograniczały się do samochodów pancernych. Kadłub wykonano w maju 1944, a Henschel rozpoczął montaż pojazdu testowego w swojej filii w Paderborn. Tu też został on znaleziony nieukończony w marcu 1945. Przetransportowany do Anglii leżał tam zapomniany do lat 50. XX wieku, kiedy to bezceremonialnie go zezłomowano. (źródło: David Doyle „Niemieckie pojazdy wojskowe II WW”) Stare Kino ;-) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Przemaluj ten różowy pod minie nie podchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Łatwo napisać - przemaluj. A może lepiej uznać, że pojazd był przeznaczony do walk w dzielnicy czerwonych latarni? Swoją drogą skąd takie malowanie? Wygląda, jakby na pół godziny dorwał się do niego Picasso... Ale ogólnie sprawia bardzo pozytywne wrażenie, choć takie projekty SF to nie mój klimat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Malowanie to jakaś bajka raczej , ale jak nie wnikać to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 22 minuty temu, bulik58 napisał: Autor tego modelu napisal przecierz- Przetransportowany do Anglii leżał tam zapomniany do lat 50. XX wieku, kiedy to bezceremonialnie go zezłomowano. To jest poprostu robota grafficiarzy No wczoraj to jednym okiem patrzyłem, drugim na piwo,ale tak to to całkiem przyjemny modelik wyszedł, fajny do kolekcji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 24 Lipca 2021 Autor Share Napisano 24 Lipca 2021 Panowie, oczywiście, że bajka Tego czołga nie było „w ogniu”, nie ukończono nawet prototypu (o czym pisałem we wstępie). To jest model z serii „what if '46” - a że wtedy szkopy miały „problemy materiałowe” to zamysł był taki, że to składak z różnych różnistych egzemplarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Genialna kolorystyka, świetnie wymalowany pod względem technicznym Jak dla mnie odwaliłeś kawał dobrej roboty! To czy jest to SF, czy nie, w tym przypadku nie ma dla mnie kompletnie znaczenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi