jmx62 Napisano 25 Lipca 2021 Napisano 25 Lipca 2021 (edytowane) Przyszła kolej na mnie, wrzucam inboxa brytyjskiego samolotu pokładowego Fairey Barracuda. Mój model to taki składak, wypraski to Novo w wersji bez pudełka tylko w woreczku, zakupiony chyba na stadionie Skry w Warszawie, gdzieś tak 1988. Jako artbox służyło coś takiego: Instrukcja chyba xero? Skąd w CCCP wzięli wówczas xero nie mam pojęcia? Trochę fotek plastyku: Jak widać trochę nadlewek i niedolewek, wszechobecne ślady po wypychaczach. Kompletna pustka w kokpicie załogi, imitacje płótna na powierzchniach sterowych takie sobie ale są. Na pewno warto powiercić otwory w rurach wydechowych. No i oczywiście załoga czyli frogmeni Arkusik kalkomanii, tutaj zapożyczony z internetu, w moim "oryginale: Made in Choroszo całkowity ich brak, zresztą to był standart. Myślę, że go niedługo oskrobię i coś przy nim podłubię, mam nadzieję że uratują ten model kalkomanie zakupione też wielel wiele lat temu z Techmodu, o takie: Wracają na moment jeszcze do plastyku to w wątku "Jak hartowała się ...." kolega kopernik wrzucił takie zdjęcie(mam nadzieję, że się nie obrazi że zapożyczyłem na potrzeby mojego wpisu, jeżeli tak to proszę o info to usunę. Zresztą chyba też je gdzieś wydłubał w necie). Radosna twórczość producentów modeli zza wschodniej granicy. Nadmienię, że osłony kabiny występowały również w tęczowych kolorach oczywiście transparentnych. W moim egzemplarzu akurat prawie krystaliczna Z ogólnych danych dostępnych w zasobach internetu wynika, że model ten produkowany był od 1964r. i ... jest nadal!!! Zaczął Frog, przepakowała to w 1968 Hasegawa/Frog, w 2002 rosyjski Eastern Express, w 2012 Ark Model a nawet nasz rodzimy ZTS Plastyk w 1999!!! Poniżej artboxy tych modeli(oczywiście zapożyczone z internetu, zdjęcia te nie są moją własnością). Ogólnie rzecz biorąc model Barracudy jest...no właśnie jest. Sklejałem go dwa razy, raz mój syn Łukasz w czasach dziecięcych i mogę powiedzieć że przypomina Barracudę. Prawdopodobnie jeszcze raz ją skleję. I przepraszam za słabą jakość zdjęć, niestety ze mnie taki fotograf jak i modelarz, czyli do .... dopowiedzcie sobie sami Jeżeli ktoś z kolegów forumowiczów posiada ten model sklejony może mógłby uzupełnić ten inbox zdjęciami gotowego modelu, zapraszam. Edytowane 25 Lipca 2021 przez jmx62 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 25 Lipca 2021 Napisano 25 Lipca 2021 Bardzo przyjemny inbox. Miałem jedną albo dwie Barracudy ale poszły na wymianę za jakieś współczesne jety. Miałem wydanie w żółtym pudełku z biało niebieską ilustracją. Nie wiedziałem, że ZTS Plastyk miał ten model również w swojej ofercie. 1 Cytuj
jmx62 Napisano 29 Września 2021 Autor Napisano 29 Września 2021 Dzisiaj znalazłem jeszcze taką fotkę mojej Barracudy(która to już Barracuda to nie pamiętam) tez z Novo. Cytuj
WujekAlice Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 Żółty plastik oszklenia... Clear yellow... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi