jmx62 Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 (edytowane) Przyszła kolej na mnie, wrzucam inboxa brytyjskiego samolotu pokładowego Fairey Barracuda. Mój model to taki składak, wypraski to Novo w wersji bez pudełka tylko w woreczku, zakupiony chyba na stadionie Skry w Warszawie, gdzieś tak 1988. Jako artbox służyło coś takiego: Instrukcja chyba xero? Skąd w CCCP wzięli wówczas xero nie mam pojęcia? Trochę fotek plastyku: Jak widać trochę nadlewek i niedolewek, wszechobecne ślady po wypychaczach. Kompletna pustka w kokpicie załogi, imitacje płótna na powierzchniach sterowych takie sobie ale są. Na pewno warto powiercić otwory w rurach wydechowych. No i oczywiście załoga czyli frogmeni Arkusik kalkomanii, tutaj zapożyczony z internetu, w moim "oryginale: Made in Choroszo całkowity ich brak, zresztą to był standart. Myślę, że go niedługo oskrobię i coś przy nim podłubię, mam nadzieję że uratują ten model kalkomanie zakupione też wielel wiele lat temu z Techmodu, o takie: Wracają na moment jeszcze do plastyku to w wątku "Jak hartowała się ...." kolega kopernik wrzucił takie zdjęcie(mam nadzieję, że się nie obrazi że zapożyczyłem na potrzeby mojego wpisu, jeżeli tak to proszę o info to usunę. Zresztą chyba też je gdzieś wydłubał w necie). Radosna twórczość producentów modeli zza wschodniej granicy. Nadmienię, że osłony kabiny występowały również w tęczowych kolorach oczywiście transparentnych. W moim egzemplarzu akurat prawie krystaliczna Z ogólnych danych dostępnych w zasobach internetu wynika, że model ten produkowany był od 1964r. i ... jest nadal!!! Zaczął Frog, przepakowała to w 1968 Hasegawa/Frog, w 2002 rosyjski Eastern Express, w 2012 Ark Model a nawet nasz rodzimy ZTS Plastyk w 1999!!! Poniżej artboxy tych modeli(oczywiście zapożyczone z internetu, zdjęcia te nie są moją własnością). Ogólnie rzecz biorąc model Barracudy jest...no właśnie jest. Sklejałem go dwa razy, raz mój syn Łukasz w czasach dziecięcych i mogę powiedzieć że przypomina Barracudę. Prawdopodobnie jeszcze raz ją skleję. I przepraszam za słabą jakość zdjęć, niestety ze mnie taki fotograf jak i modelarz, czyli do .... dopowiedzcie sobie sami Jeżeli ktoś z kolegów forumowiczów posiada ten model sklejony może mógłby uzupełnić ten inbox zdjęciami gotowego modelu, zapraszam. Edytowane 25 Lipca 2021 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 Bardzo przyjemny inbox. Miałem jedną albo dwie Barracudy ale poszły na wymianę za jakieś współczesne jety. Miałem wydanie w żółtym pudełku z biało niebieską ilustracją. Nie wiedziałem, że ZTS Plastyk miał ten model również w swojej ofercie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Września 2021 Autor Share Napisano 29 Września 2021 Dzisiaj znalazłem jeszcze taką fotkę mojej Barracudy(która to już Barracuda to nie pamiętam) tez z Novo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 Żółty plastik oszklenia... Clear yellow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi