Skocz do zawarto艣ci

Royal Louis 1/200 Heller

CH123

Rekomendowane odpowiedzi

W ramach odpoczynku od gladiatora malowa艂em drugi zestaw i zbiera艂em informacje. Gladiator jest prawie gotowy wymaga tylko dopieszczenia paru szczeg贸艂贸w.聽 W lousie聽 du偶o zmian i dodatk贸w oraz b臋dzie du偶o lepszy technicznie.聽

Zaczynaj膮c od historii. To co opisa艂 heller na pude艂ku jest b艂臋dne, ale nie fa艂szywe. Jest to opis pi膮tej generacji(1780r), szkopu艂 w tym, 偶e model opiera si臋 na czwartej(1759r). Czwarta generacja by艂a oparta na nowej konstrukcji typu SansPareil, kt贸ra okaza艂a si臋 dosy膰 droga a sam Royal Louis zgni艂 nie widz膮c 偶adnej walki. Oba modele mo偶na zobaczy膰 aktualnie w Muzeum Morskim w Pary偶u. Royal Louis 1/18,聽SansPareil 1/28.W muzeum mo偶na zobaczy膰 te偶 model Louis Quinze, kt贸ry wed艂ug wikipedii jest opisany jako druga generacja(1692r). Ja bardziej wierz臋 muzeum ni偶 wikipedii.

Link: https://en.wikipedia.org/wiki/French_ship_Royal_Louis

Louis Quinze 6:52

La Reale de France 8:45

Le Soleil Royal 9:39

SansPareil 21:57

Royal Louis 24:18

Jest tam du偶o innych wspania艂ych modeli i polecam obejrze膰 ca艂y film. Jest si臋 na czym wzorowa膰.

Tak jak wspomina艂em b臋dzie troch臋 dodatk贸w. Jeden z nich - ulepszony s艂upek z ko艂kownicy

zPO7Lv8h.jpg

Zacz膮艂em od modyfikacji burt. Miejsca zaznaczone na czerwono to dodatkowe otwory. Wiert艂o 0,35mm wg producenta Fine Art. Zaznaczam to nie dlatego, ze kogo艣 reklamuj臋, ale dlatego 偶e u innego producenta 0,3 mm by艂o cienkie jak papier.

tSmXY0Qh.jpg

Rozpocz膮艂em montowanie tarlep.聽 3mm i 2mm

S7EteMoh.jpg

VeDaox6h.jpg

6INiXePh.jpg

Wersja pierwsza na drutach- opr贸cz tego, 偶e jest brzydka i mi nie wysz艂a dodawa艂a bardzo mocne napr臋偶enia na plasticzku 艂awy gro偶膮ce p臋knienciem. Przy jej robieniu bardzo 艂atwo uszkodzi膰 nieuwa偶nie farb臋. Przy wi臋kszej skali w drewnianych w po艂膮czeniu z lutowaniem daje du偶o fajniejszy efekt

S7SP6VTh.jpg

Wersja ostateczna jest na nici czarnej 0,25mm i gwo偶dzikach amati nr 4136/10

Technika robinia terlep

1.Obkr臋cenie drutem(0,4mm w tym przypadku) jufersa

2.艢ci艣ni臋cie i skr臋cenie drutu.

SBehkTEh.jpg

3.Sklejenie miejsca skr臋cenia.

4.Odci臋cie kr贸tszego kawa艂ka drutu(trzeba uwa偶a膰 偶eby nie przesadzi膰 bo wypadnie)

5.Umieszczenie i przyklejenie jufersa w 艂awie -wa偶ne jufers musi by膰 na sztywno

6.Odci臋cie i dogi臋cie drutu do efektu ko艅cowego

W 艂awach od foka i grota trzeba tylko wywierci膰 otw贸r na 艣rodkowy jufers 2mm. W 艂awie od grota niestety nie zmie艣ci si臋 jeden jufers wg plan贸w

W otworach z prawej strony od z艂ocenia dzioba umie艣ci艂em miedziany drut 0,8. Druga opcja to szpachlowanie i wiercenie mniejszych otwor贸w dla聽 drutu bardziej pasuj膮cego do skali. Uzna艂em,偶e brudzenie plastiku b臋dzie gorsz膮 opcj膮.聽

Dodane b臋d膮 te偶 inne otwory na kotwice.

Link do galerii聽 https://imgur.com/a/b90R7MC

Edytowane przez CH123
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Poszed艂em w lutowanie, kt贸re pomimo wi臋kszej czasoch艂onno艣ci jest mniej irytuj膮ce oraz mniejsza ilo艣膰 drutu si臋 marnuje. Brakuje mi tylko oksydy do poczerniania, 偶eby nie u偶era膰 si臋 z farb膮

zHDLMnIh.jpg

MfsoQSah.jpg

My艣l臋, 偶e efekt jest聽 lepszy ale to zostawiam wam do oceny

Sk0rwXqh.jpg

Deska do krojenia+gwo藕dzie

c0xOWash.jpg

Galeria: https://imgur.com/a/dt5c9k9

Odno艣nik do komentarza

Dzi臋ki w og贸le za komentarz. Nie wiem czy mam wszystko pokazywa膰 po kolei czy pewne rzeczy pomija膰 i robi膰 tylko zdj臋cie, bo wiem 偶e jest tu du偶o lepszych ode mnie聽 modelarzy i ten warsztat to b臋d膮 jakie艣 艣mieszne pr贸by amatora. Mog臋 tylko obieca膰, 偶e b臋dzie du偶o lepiej od gladiatora

Odno艣nik do komentarza

Dla mnie do艣膰 dziwna kolejno艣膰 wykonywania modelu.聽 Kad艂ub jeszcze nie sklejony a Ty bierzesz si臋 za wykonywanie 艂aw wantowych. Pierwszy raz widz臋 tak膮 kolejno艣膰.聽 聽Element, kt贸ry wykona艂e艣 to nie talrep . Tarlep to uk艂ad dw贸ch jufers贸w po艂膮czonych przewi膮zem.

4905b1d9f72700aed34bc2afaf1c96a4.jpg.5ba3d8a170ec345cb1cbdaea968c2e63.jpg

To co wykona艂e艣, czyli 艂awa wantowa wraz z dolnym jufersem聽 jest 藕le wykonane:

1. obejmy jufers贸w powinny by膰 tej samej wielko艣ci, czyli ta cz臋艣膰 obejmy pod 艂aw膮 wantow膮 powinna by膰 wsz臋dzie tej samej wielko艣ci.

2. odci膮gi jufers贸w powinny by膰 skierowane w jedn膮 stron臋 (聽 w stron臋 rufy) .聽 Stanowi膮 przed艂u偶enie wanty (chodzi o rozk艂ad si艂 od napi臋cia wanty). U Ciebie s膮 skierowane w r贸偶ne聽strony.

3. Odci膮gi musz膮 omija膰 ambrazury ( otwory strzelnicze dla dzia艂). U Ciebie cz臋艣膰聽 przechodzi przez ambrazur臋.

4. Sama konstrukcja odci膮gu te偶 jest nieprawid艂owa. Powinna sk艂ada膰 si臋 z "d艂ugiego" uszka i dw贸ch kr贸tszych. Mocowanie na 2 gwo藕dzie a nie na jeden.聽 Rysunek nr 4 dla francuskich聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽okr臋t贸w z 18 wieku.

1306891593_HistoricShipModels_WolframzuMondfeld-1.thumb.jpg.8feac9ebe6fa9d2b007ce870d05275f2.jpg

5. Te mniejsze jufersy to zamocowanie padun贸w lub baksztag贸w. Ich odci膮gi s膮 zazwyczaj kr贸tsze ni偶 odci膮gi jufers贸w wchodz膮cych w sk艂ad talrep贸w. Wida膰 to na w/w rysunku.

聽Taka jest niestety prawda historyczna. To Tw贸j model i b臋dziesz wykonywa艂 go聽 tak jak chcesz, albo na ile Ci starczy umiej臋tno艣ci. Malowanie te偶聽 troch臋 do poprawki. Wida膰 niedomalowania聽 i podcieki pod ta艣m臋.

• Like 2
Odno艣nik do komentarza

Cze艣膰 dzi臋ki za odpowied藕. B臋d臋 mia艂 wi臋cej pyta艅, ale to mo偶e na pw.

Tak wiem jakie jest prawid艂owe wi膮zanie jufers贸w. Chcia艂em wykorzysta膰 otwory聽 ju偶 zrobione w wyprasce i nie dziurawi膰 go bardziej ni偶 jest. Wi膮za艂o by si臋 to ze szpachlowaniem i gorszym efektem wizualnym.聽 Poza tym nawet je艣li mia艂bym to zrobi膰 poprawnie to pewnie by si臋 nie mie艣ci艂o lub by艂o by nie proporcjonalne. Pas ma 3mm a g艂贸wka szpilki 1mm

Tu link do "pe艂noskalowego" http://rubens.anu.edu.au/new/france/paris/museums/musee_de_la_marine/ship_models/royal_louis/IMGP8821.JPG

http://mnm.webmuseo.com/ws/musee-national-marine/app/collection/record/18505?vc=ePkH4LF7w6yelGA1iAkw7uEeQk6ORuam0BqRyLSjT3RiTAkAWo1azRpZGKHVx4aW5vDaHa7ejnDWgGbJovxKkPH5pZnFYGNgkQIATjda2g$$

Obejmy powinny by膰 takiej samej wielko艣ci te偶 wiem. Mi nie wysz艂o pr贸bowa艂em robi膰 to na gwo藕dziach w desce i ni膰聽 albo si臋 przesuwa艂a albo puszcza艂 klej przy naci膮ganiu.

聽Na swoj膮 obron臋 napisz臋 tylko, 偶e nikt si臋 w to nie bawi przy tej skali. Widzia艂em te偶 relacje z drewnianych gdzie ludzie dawali odci膮gi na 艂a艅cuchach lub rozci膮gni臋ty nie zlutowany drut. Poprawne mocowanie mo偶na uzyska膰聽 dopiero od wielko艣ci Le Suberbe 1/150

Problem z prawd膮 historyczn膮 jest taki, 偶e model kt贸ry stoi w Pary偶u sam wygl膮da na niedoko艅czony/wybrakowany. Plany od Mamoli te偶 maj膮 braki/b艂臋dy s膮 jednak bardziej rozbudowane od聽 kilku przybli偶e艅. Jedyne co mog臋 zrobi膰 to opiera膰 si臋 na zdj臋ciach/filmach innych okr臋t贸w i liczy膰 偶e by膰 mo偶e b臋d膮 przybli偶enia na interesuj膮cy mnie element. M贸g艂bym oczywi艣cie kupi膰 monograf Le Commerce de Marseille, ale robienie tego 偶eby mie膰 detaliczne r贸偶nice w stateczku za 200z艂 jest 艣rednio rozs膮dne.

Tak jak wspomina艂em malowanie 艣rednio mi wychodzi i nie specjalnie je lubi臋. Tak oczywiste b艂臋dy mam poprawione zapomnia艂em tylko podmieni膰 zdj臋cie.

Jak kto艣 potrafi lepiej malowa膰 to przynajmniej b臋dzie mia艂 gotowy wz贸r w miar臋 poprawnego olinowania.*(Mog臋 rozwin膮膰 je艣li znajdzie si臋 ciekawy)

Uprzedzaj膮c przysz艂e uwagi o przeskalowanie bloczk贸w. Tak b臋d膮 minimalnie wi臋ksze poniewa偶 nie zamierzam u偶era膰 si臋 z koraliczkami tylko 偶eby by艂o idealnie dopasowane do skali, w kt贸rej nie babrze si臋 wi臋kszo艣膰 profesjonalnych modelarzy.

Odno艣nik do komentarza

W dniu 9.08.2021 o 17:34, CH123 napisa艂:

聽Nie wiem czy mam wszystko pokazywa膰 po kolei czy pewne rzeczy pomija膰 i robi膰 tylko zdj臋cie, bo wiem 偶e jest tu du偶o lepszych ode mnie聽 modelarzy i ten warsztat to b臋d膮 jakie艣 艣mieszne pr贸by amatora. Mog臋 tylko obieca膰, 偶e b臋dzie du偶o lepiej od gladiatora

Oczywi艣cie, 偶e jak tylko masz na to czas to zr贸b szczeg贸艂owy warsztat. Twoje do艣wiadczenia jak i komentarze innych os贸b na pewno b臋d膮 pomocne na przysz艂o艣膰 dla wielu, tym bardziej, 偶e przy modelach 偶aglowc贸w trudno艣ci jest pod dostatkiem.

Odno艣nik do komentarza

Postaram si臋, ale im wi臋cej czytam, przegl膮dam relacje i por贸wnuj臋 z zrobionymi modelami tym bardziej g艂upiej臋. Ka偶da opisuje r贸偶ne sposoby zako艅cze艅 i umiejscawiania i ka偶da oczywi艣cie jest poprawna historycznie

Edytowane przez CH123
Odno艣nik do komentarza

Update na 22.08.21

Sklei艂em ruf臋 i cz臋艣膰 pok艂ad贸w. Zmontowa艂em osadzenie p艂etwy steru - je艣li dobrze znalaz艂em nazw臋 system ten nazywa si臋 steroci膮g. Na planach nie jest do ko艅ca sprecyzowane gdzie si臋 przewierci膰 ,ale to mniej wi臋cej to miejsce. Wymiary 艂a艅cuszka 1,9mm x 1,1mm

SFyUqpbh.jpg

wunLo3eh.jpg

BXnDFC9h.jpg

Te dwie plamy to uci臋te oczka. Ko艂kownic臋 z pod grota przenios艂em na ty艂 foka

A1G2bfIh.jpg

Rozwiercona ko艂kownica przed fokiem.

butZgnMh.jpg

Oczka na wy偶szym pok艂adzie powinny by膰 bli偶ej s艂upa, ale ze wzgl臋du na nagromadzenie nitek jakie tam b臋dzie troch臋 je odsuno艂em

aBUmj2uh.jpg

Liny kotwiczne 07,mm i drut 0,8mm. Tych oczek powy偶ej teoretycznie nie powinno by膰. Zamontowa艂em je przed tym jak si臋 o tym dowiedzia艂em.Jeszcze nie wiem co z nimi zrobi臋. P贸ki co zostaj膮.

ObZ0PPLh.jpg

Link do galerii: https://imgur.com/gallery/QQLVCwr

Edytowane przez CH123
Odno艣nik do komentarza

• 2 weeks later...

Update na 3.09.21

Sklei艂em ostatni膮 cz臋艣膰 pok艂adu,zamontowa艂em jufersy oraz bloczki na platformach.Na cz臋艣ci bloczk贸w przeplot艂em ju偶 nici i zablokowa艂em drutem aby nie wypad艂y.Steng臋 i bramsteng臋(wy偶sze kolumny) wymieni艂em na odpowiednio 3mm i 2mm z drewna.Zawieszone s膮 te偶 d藕wigi do podnoszenia ci臋偶szych 艂adunk贸w. Pe艂ni膮 te偶 funkcj臋 wst臋pnego napinania kolumny przed mocowaniem want. Je偶eliby robi膰 to ca艂kowicie poprawnie g贸rny bloczek d藕wigu powinien i艣膰 przez burton pedants. Przenios艂em do ty艂u oczka na 艂awach poniewa偶 w orginalnym miejscu g贸rne bloczki ociera艂o o siebie. Belki, przez kt贸re przeci膮gane s膮 liny do podnoszenia kotwic te偶 wymieni艂em na drewniane. Po angielsku s膮 to kocie g艂owy, nie wiem jaki jest polski termin na to.

JKeKTdth.jpg

NGX2s54h.jpg

2A99xG7h.jpg

KT7yV3ah.jpg

izjFRrlh.jpg

hXhNPa6h.jpg

Link do galerii: https://imgur.com/gallery/mpiB9tZ

Edytowane przez CH123
Odno艣nik do komentarza

• 2 weeks later...

Ma艂y update

Z jakiego艣 powodu od 7-mego jufersa licz膮c od prawej jest nag艂y skok, kt贸rego nie rozumiem. Na pocz膮tku u偶ywaj膮c haka聽 my艣la艂em 偶e jest to przyczyna z艂ego napi臋cia want lub niedopasowania haka do innych poziom贸w. Nast臋pnie spr贸bowa艂em metody na desk臋, ale ten sam b艂膮d. Deska jest do lekkiej poprawy, ale to nie t艂umaczy takiego przeskoku. Musia艂em wierci膰 2,5mm wy偶ej 偶eby wyj艣膰 na poziom. Mo偶e kto艣 ma pomys艂 o co mo偶e chodzi膰, bo to i tak rozbior臋(znowu) tylko wola艂bym to robi膰 ostatni raz.

ncIFC0Wh.jpg

C3p8g1th.jpg

Odno艣nik do komentarza

• 2 weeks later...

Update na 25.09.21.

Znajomy obserwuj膮cy warsztat poprosi艂 mnie o bardziej szczeg贸艂owe opisanie tej metody.

1.Wycinamy ze sklejki, w tym przypadku 1mm pasuje najlepiej, prostok膮t o d艂ugo艣ci 艂awy i troch臋 powy偶ej linii jufers贸w.

Jest te偶 druga wersja gdzie sklejk臋 wycina si臋 na wysoko艣膰 platformy razem z rozrysowanymi wantami i wyblinkami.

2.Rysujemy lini臋, na kt贸rej b臋d膮 jufersy oraz po dwa otwory, kt贸re b臋d膮 zabezpiecza膰 skrajne dolne jufersy drutem.

3.Tak zrobion膮 desk臋 mocujemy na 艂awie i zaznaczmy miejsca gdzie maj膮 by膰 jufersy.

4.Trzeba wywierci膰 otwory i osadzi膰 jufersy w deseczce. Te ostatnie trzy uwzgl臋dniaj膮 spadek- mo偶e przy wi臋kszych modelach nie ma takiego problemu.

uIAyAGTh.jpg

5.Wieszamy liny wantowe, w tym przypadku 0,50mm napi臋te na klipsach. U s艂upa s膮 wi膮zane Ariadn膮 Talia 120 odpowiednik 0,1mm

tcUwG0Xh.jpg

6.呕eby napi膮膰 lin臋 wantow膮 na jej ko艅c贸wce przywi膮za艂em drug膮 nitk臋, z kt贸rej zrobi艂em sobie wind臋 do napinania

OkK7oEfh.jpg

5FvVpnvh.jpg

To by by艂o na tyle. Mo偶e przed rozpocz臋ciem roku akademickiego chocia偶 rozpoczn臋 robienie sztag贸w

Pozdrawiam

Odno艣nik do komentarza

Update na 02.10.21

W ramach odpoczynku od robienia want zabra艂em si臋 za sztagi.

J8oTvJFh.jpg

Mam problem z farb膮, kt贸ra znika. Nie 艂uszczy si臋, bo wtedy zosta艂y by jakie艣 grudki, a tu nic. Czy wystawienie ca艂odzienne na s艂o艅ce mo偶e to sprawi膰? Farba to humbrol olejny

Malowa艂em 3 warstwy z przerw膮 12godzinn膮

Stersztag(7mm)

FQJ1rixh.jpg

Grotsztag(7mm), grotsztag pomocniczy(5mm), foksztag(7mm), foksztag pomocniczy(5mm) oraz watersztagi(5mm).

Nici do sztag贸w to 5mm i 7mm.

Nie by艂o jufers贸w sercowych w odpowiednich rozmiarach z drewna , a kartonowe nie do ko艅ca mi odpowiada艂y, wi臋c rozwierci艂em聽 jufers tr贸jk膮tny 5mm i zwyk艂y 3mm. Nie jest to do ko艅ca idealne rozwi膮zanie, poniewa偶 mniejszy powinien mie膰 2,5mm a wi臋kszy 3,5mm. Jak por贸wnuje si臋 ze zdj臋ciami z muzeum to jako tako pasuje i jest w granicach wizji artystycznej. Boomsteng臋 zamieni艂em na pr臋t mosi臋偶ny 2mm.

l6E5qEjh.jpg

PSTa5a0h.jpg

Nie wiem te偶 jak nazywa si臋 lina, kt贸ra idzie do bukszprytu od burty. To te偶 watersztag?

Nazewnictwa na t膮 drug膮 par臋(na jufersach 2,5mm) te偶 nie znam

qZoIjC6h.jpg

Edytowane przez CH123
Odno艣nik do komentarza

• 4 weeks later...

Update na 25.10.21

Wszystkie sztagi zrobione. Mia艂em wstawia膰 zdj臋cia jak ju偶 sko艅cz臋 baksztagi i paduny, ale przeszkadzaj膮 w robieniu wyblinek wi臋c nie by艂oby to za szybko. Niekt贸re sztagi s膮 jeszcze lu藕ne,ale to si臋 napnie po zrobieniu baksztag贸w i padun贸w.

9L58ArDh.jpg

D藕wigi

LHMKUmSh.jpg

Foksensztag(ni膰 0,5mm na bloczkach) i kliwierstensztag(ni膰 0,25mm na jufersach 2mm) - Tego nazewnictwa nie jestem pewien, poniewa偶 w przyk艂adzie opisuj膮cym podstawy olinowania s膮 troszeczk臋 inaczej ustawione, ale mo偶e m膮drzejsi potwierdz膮 lub zaprzecz膮.

NylMIAHh.jpg

Fokbramsztag(g贸rny) i bomkliwierstensztag(dolny)聽 - ni膰 0,25mm id膮 przez bloczek podw贸jny/3mm na ko艅cu boomstengi do bloczka 2na1 umiejscowionego na drewienku, kt贸re ma robi膰 za g艂ow臋 rycerza. Przynajmniej tak ten element si臋 nazywa w angielskiej terminologii. Troch臋 藕le go zrobi艂em, powinien by膰 o po艂ow臋 chudszy i 艂uki powinny by膰 bardziej wyprofilowane. Wed艂ug instrukcji mamoli liny powinny by膰 przymocowane do serc na grotsztagu i grotsztagu pomocniczym, ale na zdj臋ciach modelu muzealnego by艂y te bloczki i nie do ko艅ca wiedzia艂em gdzie maj膮 pocz膮tek. To s膮 oczywi艣cie tylko moje domys艂y, ale nie potrafi艂em dopasowa膰 innych lin.

veuDPSQh.jpg

1aJ0h5oh.jpg

Tych nie b臋d臋 opisywa艂 poniewa偶 przyk艂ad opisuj膮cy nazewnictwo sztag贸w kompletnie nie zgrywa si臋 z tym co mam, wi臋c zostawiam tylko obrazki.

Kupi艂em nici woskowane 0,6mm(zielona) i 0,4mm(偶贸艂ta). Nazywaj膮 si臋 COMBI. Mi臋dzy 0,7mm amati a 0,6mm nie ma r贸偶nicy w grubo艣ci. Amati ma widoczne skr臋cone w艂贸kna za to combi jest 艂atwiej ustawia膰 wysoko艣膰 bloczk贸w聽 poniewa偶 艣lizga si臋 od wosku.聽 Tak samo mi臋dzy 0,5mm amati i 0,4mm COMBI.

0,6mm(zielona) idzie do bloczku 3mm pod platform膮 i ko艅czy si臋聽 2otworowym bloczkiem/3mm

0,4mm(偶贸艂ta) idzie do bloczku 2mm nad platform膮 i ko艅czy si臋聽 2otworowym bloczkiem/3mm

DhmaVmrh.jpg

xkStvoFh.jpg

W przypadku mizzena zako艅czenie jest takie tak same. Fioletowa 0,25mm. Niebieska 0,4mm

IrKOrj5h.jpg

Pomara艅czowa i czerwona 0,25mm do bloczk贸w 2mm ko艅czy si臋 oczkiem

MAJep62h.jpg

oebmvL7h.jpg

To by by艂o na tyle.

Link do galerii https://imgur.com/gallery/wXGKXPF

Link do poradnika https://www.statkihistoryczne.pl/z-czego-sklada-sie-zaglowiec-budowa-i-historia/

Odno艣nik do komentarza

Bardzo du偶o skomplikowanych s艂贸w tu si臋 pojawia馃槄a zdj臋cia tylko pot臋guj膮 efekt. Przy budowie modeli 偶aglowc贸w cz臋sto pojawia si臋 problem ze na jednym opracowaniu jest tak, a na innym tak i tak dalej. Warto jest zwr贸ci膰 uwag臋 na wymiar praktyczny dzia艂ania poszczeg贸lnych element贸w i b臋dzie pro艣ciej 馃榿

Odno艣nik do komentarza

By膰 mo偶e jest takie wra偶enie, nikt inny si臋 nie skar偶y艂馃. Sam tych nazw nie wymy艣lam poda艂em link do 藕r贸d艂a. Je艣li czego艣 tam nie znalaz艂em to sugerowa艂em si臋 warsztatem Victory Zoltana.Staram si臋 by膰 dok艂adny, p贸ki mog臋 a opisy typu patyczek zaznaczony na pomara艅czowo zostawiam jako ostateczno艣膰. Co do wymiaru praktycznego p贸ki co s膮 tylko sztagi, kt贸re maj膮 tylko jedn膮 funkcj臋 trzymania wszystkiego do kupy. Ci臋偶ko stwierdzi膰 czy co艣 si臋 podoba lub nie jak prawie nikt nie zg艂asza 偶adnych uwag.

https://www.statkihistoryczne.pl/z-czego-sklada-sie-zaglowiec-budowa-i-historia/

http://santisimatrinidad.jun.pl/viewtopic.php?t=317

http://santisimatrinidad.jun.pl/printview.php?t=2321&start=0&sid=a87e71b2ad4eac7cafc6feb3206fb3b5

http://santisimatrinidad.jun.pl/viewtopic.php?t=355

Odno艣nik do komentarza

Unicaunica ma jednak sporo racji, je艣li spojrze膰 na temat przez pryzmat os贸b nie znaj膮cych si臋 na 偶aglowcach. Cho膰y nawet lubiacych je oglada膰 i podziwia膰 ale nie znaj膮cych terminologii, nazewnictwa i sposobu dzia艂ania poszczeg贸lnych linek. Jestem jedn膮 z takich os贸b i np informacja, 偶e b臋d臋 robi膰 sztagi, czy dzi艣 si臋 zajm臋 bukszprytem czy bomsteng膮 nie m贸wi mi za wiele. Musz臋 wertowa膰 wujka googla by znale藕膰 co zacz, ewentualnie wraca膰 do poprzednich zapis贸w w warsztacie i szuka膰 r贸偶nic

Nie namawiam do kolorowych patyczk贸w ale jestem pewien, 偶e dla ogromnej wi臋kszo艣ci by艂yby one zbawienn膮 wskaz贸wk膮. Widz臋 jak trudn膮 i skomplikowan膮 dzia艂k膮 jest modelarstwo w zakresie 偶aglowc贸w i ta "ostateczno艣膰" jak piszesz by艂aby wspania艂膮 rzecz膮. Jednak nie namawiam, bo wiem, 偶e to dodatkowa praca zajmuj膮ca du偶o czasu

Pozdrawiam

Odno艣nik do komentarza

Ja si臋 te偶 nie skar偶e na nazewnictwo, twoje opisy co do tego co robisz s膮 czytelne. Jedynie chcia艂em podpowiedzie膰 偶eby przyjrze膰 si臋 poszczeg贸lnym elementom pod k膮tem dzia艂ania. Przyk艂ad twoje oba grotsztagi s膮 na sercowkach naci膮gane, pewnie by艂o trudno je zawi膮za膰, a odwrotnie by艂o by i pro艣ciej i poprawnie.

Odno艣nik do komentarza

5 godzin temu, unicaunica napisa艂:

oba grotsztagi s膮 na sercowkach naci膮gane, pewnie by艂o trudno je zawi膮za膰, a odwrotnie by艂o by i pro艣ciej i poprawnie.

M贸g艂by艣 wyt艂umaczy膰 bo nie rozumiem. Najpierw zwi膮za膰 ze sob膮 serca a potem dopiero zawi膮za膰 wok贸艂 nich nici ?

5 godzin temu, Superbe napisa艂:

informacja, 偶e b臋d臋 robi膰 sztagi, czy dzi艣 si臋 zajm臋 bukszprytem

To jest podstawa podstaw.

6 godzin temu, Superbe napisa艂:

bomsteng膮

Tego faktycznie nie wyt艂umaczy艂em, ale w po艣cie z 3 wrze艣nia pozmienia艂em kilka rzeczy i opisa艂em co i gdzie idzie. Nazwy sztag贸w faktycznie mog膮 wystraszy膰, ale nie mia艂em innej opcji bo je艣li bym tylko u偶y艂 kolor贸w to przeszed艂by kto艣 inny i powiedzia艂,偶e nie u偶ywam 偶adnej terminologii, kt贸ra jest na wyci膮gni臋cie r臋ki. P贸ki co nie ma za bardzo r贸偶nych funkcji do opisywania, jak b臋d膮 p贸藕niejsze etapy to postaram si臋 opisywa膰 co do czego s艂u偶y

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.