Adamo722 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Wrzesień 1939 Panzer II oraz Sdkfz. 263 w 1/72. Panzer II to IBG, wóz dowodzenia Ftf. Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez Adamo722 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Powiedzmy że rosa spadła i zmyła. Podstawka to gotowiec chociaż z chęcią bym kupił jakąś bardziej realistyczną. Jak oglądalem wojnę światową w kolorze to wcale nie były takie ukurzone jak się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 19 minut temu, Adamo722 napisał: Powiedzmy że rosa spadła i zmyła. Podstawka to gotowiec chociaż z chęcią bym kupił jakąś bardziej realistyczną. Jak oglądalem wojnę światową w kolorze to wcale nie były takie ukurzone jak się wydaje A czemu kupić? Samemu zrobić więcej frajdy i bardziej będzie cieszyć. -> Co do brudzenia/kurzenia TOTALNIE się z Tobą nie zgodzę - przejrzyj zdjęcia z IX.1939 zobaczysz jak były utyrane kurzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 18 minut temu, neptun1939 napisał: A czemu kupić? Samemu zrobić więcej frajdy i bardziej będzie cieszyć. -> Co do brudzenia/kurzenia TOTALNIE się z Tobą nie zgodzę - przejrzyj zdjęcia z IX.1939 zobaczysz jak były utyrane kurzem. Ok lekko na górze mgiełki dołożę i troszkę zmyje z błotników 263 bo wydaje mi się że za mocno dałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Chociaż można powiedzieć że wzorowałem się na tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Słabiutka ta podstaweczka bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 W dniu 30.08.2021 o 18:54, Adamo722 napisał: Wrzesień 1939 Panzer II ... . W dniu 30.08.2021 o 22:17, Adamo722 napisał: Chociaż można powiedzieć że wzorowałem się na tym To zdjęcie nie jest z Polski z września 1939 roku tylko z maja 1940 roku z Francji, więc wzorowanie się na nim chyba nie za bardzo. https://www.bild.bundesarchiv.de/dba/de/search/?query=Bild+101I-382-0248-33A Pozdrawiam Krzysztof PS. Tak tylko na marginesie - Pojazd No.145 należał do 4 Dywizji Pancernej. Po malowaniu krzyża można domniemać że należał do Pz.Rgt.36 - żółte krzyże z białą obwódką. W tym czasie pojazdy powinny być w dwóch kolorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 1 Września 2021 Autor Share Napisano 1 Września 2021 (edytowane) 3 godziny temu, meser262 napisał: To zdjęcie nie jest z Polski z września 1939 roku tylko z maja 1940 roku z Francji, więc wzorowanie się na nim chyba nie za bardzo. https://www.bild.bundesarchiv.de/dba/de/search/?query=Bild+101I-382-0248-33A Pozdrawiam Krzysztof PS. Tak tylko na marginesie - Pojazd No.145 należał do 4 Dywizji Pancernej. Po malowaniu krzyża można domniemać że należał do Pz.Rgt.36 - żółte krzyże z białą obwódką. W tym czasie pojazdy powinny być w dwóch kolorach. Kamuflaż był dwukolorowy na rysunku ale z białymi krzyżami. Czytałem że w Polsce zamalowywanie je na żółto ale pojazdy były przemalowane już na szaro. Mój błąd, że aż tak w historię nie wchodziłem tak więc uznajmy malowanie za SF. Trochę zmyłem błoto więc nowe fotki. Edytowane 1 Września 2021 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 1 Września 2021 Autor Share Napisano 1 Września 2021 Bardziej by tu pasowały jakieś obicia ale niestety nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 3 godziny temu, Adamo722 napisał: Kamuflaż był dwukolorowy na rysunku ale z białymi krzyżami. Białe krzyże - całkiem prawdopodobne i wtedy pojazd No.145 należał do 4 Dywizji Pancernej Pz.Rgt.35 - wrzesień 1939 rok. 3 godziny temu, Adamo722 napisał: Czytałem że w Polsce zamalowywanie je na żółto ale pojazdy były przemalowane już na szaro. To prawda że je zamazywano - te białe - bo za bardzo były widoczne. Zamazywano - brudzono, ale nie malowano na żółto. Pojazdy na szaro malowano dopiero od połowy 1940 roku. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 1 Września 2021 Autor Share Napisano 1 Września 2021 18 minut temu, meser262 napisał: Białe krzyże - całkiem prawdopodobne i wtedy pojazd No.145 należał do 4 Dywizji Pancernej Pz.Rgt.35 - wrzesień 1939 rok. To prawda że je zamazywano - te białe - bo za bardzo były widoczne. Zamazywano - brudzono, ale nie malowano na żółto. Pojazdy na szaro malowano dopiero od połowy 1940 roku. Pozdrawiam Krzysztof Rozumiem że chodzi o Panzer II. Mam jeszcze białe krzyże to żółte usunę i domaluje brązowy żeby był dwubarwny kamuflaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 14 minut temu, Adamo722 napisał: Rozumiem że chodzi o Panzer II. Dokładnie TAK. 22 minuty temu, Adamo722 napisał: Mam jeszcze białe krzyże to żółte usunę i domaluje brązowy żeby był dwubarwny kamuflaż No i SUPER będzie OK. Żeby było to dobrze udokumentowane - 4 Dywizja Pancerna - No.145 z Pz.Rgt.36 - krzyż żółty z białymi ramkami , cyfry żółte No.142 z Pz.Rgt.35 - krzyż biały ; cyfry białe (niestety nie mam No.145 z Pz.Rgt.35) FOTOGRAFIE TYLKO DO CELÓW DYSKUSJI. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 1 Września 2021 Autor Share Napisano 1 Września 2021 (edytowane) Mam nr 145 to widać żółte krzyże. Ale nie widzę żeby był dwubarwny kamuflaż . Edytowane 1 Września 2021 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 Bo tam nie widać żadnego kamuflażu - bardzo kiepskie i mocno powiększone zdjęcie. Za to na No.142 widać dwa odcienie kamuflażowe. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 1 Września 2021 Autor Share Napisano 1 Września 2021 13 minut temu, meser262 napisał: Bo tam nie widać żadnego kamuflażu - bardzo kiepskie i mocno powiększone zdjęcie. Za to na No.142 widać dwa odcienie kamuflażowe. Pozdrawiam Krzysztof To niechcący zrobiłem 145 poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 46 minut temu, Adamo722 napisał: To niechcący zrobiłem 145 poprawnie Kolorystycznie można to jeszcze poprawić i uzupełnić tak jak to pisałeś przez dodanie drugiego koloru kamuflażowego, oraz zmianę kalek. Przy okazji przemalowania pojazdu dobrze by było poprawić jeden istotny element - tak przy okazji. Merytorycznie to powinna być wersja - Pz.Kpfw. II Ausf a2/a3. Trzeba zeszlifować/zlikwidować na dachu kadłuba - osłony wieży - i z przodu i z tyłu. Wersje te takowych osłon przeciw odłamkowych nie posiadały, zastosowano je dopiero w pojazdach Pz.Kpfw.II Ausf.A. Dobrze by było te elementy poprawić, ale to Twój model. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 2 Września 2021 Autor Share Napisano 2 Września 2021 Wersję podajesz poprawną ale model zostawiam jak jest bo osłony sam zrobilem z drutu i przykleiłem CA i chyba próba odklejenia zniszczy szkraba. Dzięki za wyjaśnienia i szacun za wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 W dniu 2.09.2021 o 05:45, Adamo722 napisał: ... model zostawiam jak jest bo osłony sam zrobilem z drutu i przykleiłem CA i chyba próba odklejenia zniszczy szkraba. Czyli świadomie robiłeś wersję SF od początku . Szkoda że tego nie napisałeś na początku "Galerii" tego/tych wozów. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 3 Września 2021 Autor Share Napisano 3 Września 2021 4 godziny temu, meser262 napisał: Czyli świadomie robiłeś wersję SF od początku . Szkoda że tego nie napisałeś na początku "Galerii" tego/tych wozów. Pozdrawiam Krzysztof Raczej nieświadomie bo zobaczyłem na fotkach że Panzer I I mają osłony wieży a już nie wchodziłem w szczegóły wersji Trzeba było zaufać instrukcji IBG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi