jmx62 Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 (edytowane) La-5 Fighter z Italeri czyli po prostu Ławoczkin Ła-5FN. Pewnie gdyby ten model został wydany obecnie nazywałby się Lavochkin czy jakoś tak. Pierwszy wypust modelu jest z 1972 i to jeszcze pod marką Italaerei (tak kiedyś nazywała się Italeri). Pakowany później przez Revell/Italaerei(1974-75), od 1997 przez Zvezdę a nawet jeszcze później przez czeskiego Bilka, o ile wierzyć scalemates.com Instrukcja zapożyczona z internetu. Schematy malowania o ile pamiętam były z tyłu pudełka. Były dwa schematy, jeden tak jak na fotkach czyli WWS CCCP i w malowaniu Luftwaffe z testów w Rechlinie zdobycznego egzemplarza Ławoczki. Model pokazany niżej na fotkach pochodzi z roku 1982 kupiony dwa-trzy lata później na giełdzie na stadionie Skry w Warszawie. Sklejony stał dumnie obok starszej siostry Ła-7 z KP oczywiście w malowaniu Kożeduba. Stał aż się połamał od kurzu i ze starości. Parę lat temu odnalazł go mój syn Łukasz i doprowadził do stanu jak niżej. Edytowane 3 Września 2021 przez jmx62 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 Fajnie, że Łukasz odnowił ten model. Lubie takie działania bo zamiast wyrzucać modele ekologicznie nadaje się im drugie albo kolejne życie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 Pamiętam ten model choć zetknąłem się z nim dopiero w połowie lat osiemdziesiątych. Chwilę później był już nowy Ławoczkin z KP, a ja już żegnałem się ze skalą 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi