jmx62 Posted September 6, 2021 Share Posted September 6, 2021 (edited) Przedstawiam model ciekawego dwupłata z okresu I WŚ Roland C-11. Ciekawość tego typu to to, że górny płat mocowany był do kadłuba bezpośrednio a nie za pomocą zastrzałów. A i jeszcze ciekawostka - okienka w kadłubie w miejscu pracy obserwatora-strzelca. Pierwsze tłoczenie modelu to 1973 w edycji z blisterem Później wznowiony w serii czarnej 1984 I ten mój w serii "Vintage Aircraft" 1987r. I jeszcze instrukcja Instrukcja i dwa pierwsze pudełka zapożyczone z internetu. Model był mój, w stanie jak na fotce czyli zaczęty, później próba rozłączenia połówek kadłuba trochę nie udana. W takim stanie go kupiłem a później sprzedałem. Teraz żal. Przepraszam za słabej jakości zdjęcia ale robione 100 lat przed piramidami i faraonami pierwszą w życiu komórką. Edited September 6, 2021 by jmx62 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted September 7, 2021 Share Posted September 7, 2021 Był też Heller, obstawiam że to samo w pudełkach Pozdrawiam ww Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szupryt Posted September 11, 2021 Share Posted September 11, 2021 Miałem go jako dzieciak, w edycji Hellera. Też nie dokończyłem i też żałuję. Kupiłem go na fali fascynacji samolotami z 1 w.ś. po przeczytaniu absolutnie genialnej książki Tomasza Goworka "Samoloty myśliwskie pierwszej wojny światowej". Pamiętam, że w tym okresie kleiłem też Fokkera Dr. I w skali 1/50 ze Smera. A książkę polecam, aż ją chyba dzisiaj wezmę z półki i poczytam. Zdjęcie do celów dyskusji. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmx62 Posted September 11, 2021 Author Share Posted September 11, 2021 No ta książka to kanon wiedzy o szmatopłatach. W tamtych czasach oczywiście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts