Jump to content

Nie moge malować większym strumieniem farby w Iwata Revolution

Tomasz_Dusza
 Share

Recommended Posts

Posiadam aerograf Iwata Revolution. Na początku jak ją kupiłem byłem wniebowzięty bo super malowała i większym i tym mniejszym strumieniem farby. Maluje ciśnieniem 1,5 bara. Ale obecnie jest problem taki że nie jestem w stanie malować większym strumieniem farby tzn. wyciągam spust maksymalnie do tyłu a farba leci strumieniem tak jakby miał malować jakieś detale. Aerograf regularnie czyszcze przy pomocy Tamiya Airbrush Cleaner , zawsze po malowaniu. Co mam robić? Dodam jeszcze że maluje np. surfacer 1200 (czyli podkład) to daje 8-9 kropli Wamod Leveling Thinner no i 25 kropli surfacera. Mieszam pędzelkiem w zbiorniczku i maluje. Ale może to są złe proporcje??? Może powinno być 1:1 czyli np. 12 kropli leveling thinnera i 12 kropli surfecera albo innej farby od gunze??? Prosze o pomoc.

Prawdopodobnie źle korzystasz z aerografu. Traktujesz go jako pistolet natryskowy do pokrycia powierzchni jedną lub dwiema grubymi warstwami. Stąd Twoja tendencja do malowania gęstym. Ja rozumiem, że to podkład, ale nawet podkład jest lepiej kłaść wieloma cienkimi warstwami. Rzadką mieszanką. Masz lepszą kontrolę nad kryciem, nad gładkością powierzchni, nad wszystkim.

Nawiasem mówiąc, do tak gęstej mieszanki jaką stosowaleś, ciśnienie 1.5 to raczej za mało.

Edited by HKK

2 godziny temu, HKK napisał:

Prawdopodobnie źle korzystasz z aerografu. Traktujesz go jako pistolet natryskowy do pokrycia powierzchni jedną lub dwiema grubymi warstwami. Stąd Twoja tendencja do malowania gęstym. Ja rozumiem, że to podkład, ale nawet podkład jest lepiej kłaść wieloma cienkimi warstwami. Rzadką mieszanką. Masz lepszą kontrolę nad kryciem, nad gładkością powierzchni, nad wszystkim.

Nawiasem mówiąc, do tak gęstej mieszanki jaką stosowaleś, ciśnienie 1.5 to raczej za mało.

Nie wiem czy żle czy dobrze korzystam z aerografu. Kłade zawsze 3 cienkie warstwy czy to surfecera czy farb.

Edited by Tomasz_Dusza
Chciałem doprecyzować.