Tomasz_Dusza Posted September 20, 2021 Share Posted September 20, 2021 Posiadam aerograf Iwata Revolution. Na początku jak ją kupiłem byłem wniebowzięty bo super malowała i większym i tym mniejszym strumieniem farby. Maluje ciśnieniem 1,5 bara. Ale obecnie jest problem taki że nie jestem w stanie malować większym strumieniem farby tzn. wyciągam spust maksymalnie do tyłu a farba leci strumieniem tak jakby miał malować jakieś detale. Aerograf regularnie czyszcze przy pomocy Tamiya Airbrush Cleaner , zawsze po malowaniu. Co mam robić? Dodam jeszcze że maluje np. surfacer 1200 (czyli podkład) to daje 8-9 kropli Wamod Leveling Thinner no i 25 kropli surfacera. Mieszam pędzelkiem w zbiorniczku i maluje. Ale może to są złe proporcje??? Może powinno być 1:1 czyli np. 12 kropli leveling thinnera i 12 kropli surfecera albo innej farby od gunze??? Prosze o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_Dusza Posted September 20, 2021 Author Share Posted September 20, 2021 Chyba przedwcześnie napisałem tego posta powyżej. Sprawa chyba się wyjaśniła. Otóż za gęsta była farba w aerografie. Zacząłem rozcieńczać 1:1 czyli np. 15 kropli leveling thinnera i 15 farby albo surfacera i jest dużo lepiej. Jeszcze jutro będe sprawdzał to napisze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek1124 Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 Spróbuj rozcieńczyć jeszcze bardziej. Surfacer do aero zwykle rozcieńcza się w proporcjach 1:3 lub nawet 1:5. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HKK Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 (edited) Prawdopodobnie źle korzystasz z aerografu. Traktujesz go jako pistolet natryskowy do pokrycia powierzchni jedną lub dwiema grubymi warstwami. Stąd Twoja tendencja do malowania gęstym. Ja rozumiem, że to podkład, ale nawet podkład jest lepiej kłaść wieloma cienkimi warstwami. Rzadką mieszanką. Masz lepszą kontrolę nad kryciem, nad gładkością powierzchni, nad wszystkim. Nawiasem mówiąc, do tak gęstej mieszanki jaką stosowaleś, ciśnienie 1.5 to raczej za mało. Edited September 21, 2021 by HKK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_Dusza Posted September 21, 2021 Author Share Posted September 21, 2021 (edited) 2 godziny temu, HKK napisał: Prawdopodobnie źle korzystasz z aerografu. Traktujesz go jako pistolet natryskowy do pokrycia powierzchni jedną lub dwiema grubymi warstwami. Stąd Twoja tendencja do malowania gęstym. Ja rozumiem, że to podkład, ale nawet podkład jest lepiej kłaść wieloma cienkimi warstwami. Rzadką mieszanką. Masz lepszą kontrolę nad kryciem, nad gładkością powierzchni, nad wszystkim. Nawiasem mówiąc, do tak gęstej mieszanki jaką stosowaleś, ciśnienie 1.5 to raczej za mało. Nie wiem czy żle czy dobrze korzystam z aerografu. Kłade zawsze 3 cienkie warstwy czy to surfecera czy farb. Edited September 21, 2021 by Tomasz_Dusza Chciałem doprecyzować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_Dusza Posted September 21, 2021 Author Share Posted September 21, 2021 Ale sytuacja jest opanowana. Daje surfacer w proprcjach 1:3 i jest ok. Dziękuje wszystkim za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts