Skocz do zawartości

Jaki model na dobry początek???

Order81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym wejść w świat modelarstwa ale nie mam pojęcia od czego zacząć i jaki model wybrać wiem tylko ze chciałbym zacząć w skali 1:72 ponieważ mam mało miejsca i niewiele funduszy.

Więc pytanie jaki model jest najlepszy jako pierwszy w życiu najchętniej zacząłbym od jakiegoś czołgu????

Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Na początek to dobra jest Italerka. Mają tanie czołgi (20-30 zł), które nie mają wielu części i nie ma problemów ze złożeniem modelu. Tylko gąsienice taśmowe są lipne, bo trzeba się troche namęczyć, żeby chciały współpracować. Jeżeli chcesz coś bardziej ambitniejszego to możesz wybrać sobie któryś z nowych modeli Dragona(30-40 zł), które są ładnie spasowane, mają przyjemne gąsnienice taśmowe (DS Track) i mają całkiem ładne szczegóły. Trzecią opcją może być Revell. Ceny modeli wachają się między 30-40 zł. Na początek dobre są pojazdy o skali trudności 3 (jest napisana na pudełku). Może jeszcze inni coś jeszcze polecą.

Pozdro.

Witam Order81, co prawda temat był już "wałkowany" kilka razy, jednak chętnie pomogę.

Na początek to dobra jest Italerka. Mają tanie czołgi (20-30 zł)

Nie proponuję, ponieważ modele te nie są zbyt dobre jakościowo, a na początek warto kupić coś samoskładalnego. Po dołożeniu 10-15zł, czyli za kwotę od 36-40zł otrzymujemy dragona w 1/72 z blachami, np:

propozycja 1 - kliknij tu

propozycja 2 - kliknij tu

Ewentualnie nieco tańsze Revelle:

propozycja 3 - kliknij tu

propozycja 4 - kliknij tu

Modele powyższe są wykonane bardzo ładnie, niektore zestawy posiadają in-boxy (zdjęcia ramek z częściami). Proponuję coś z nich wybrać. Modeliki Dragona posiadają blaszki. Zaś nieco tańsze Revelle, są także ciekawe i warte uwagi. Tak jak wspomniałem modele Italeri odpuściłbym, gdyż sporo z nich to kiepawe przepaki Ertl/Esci.

T 34 czyli Rudy to by było super.

Robi go Revell, co prawda nie rudego, ale także wersję T34/85.

Moze coś takiego co Wy na to??

Miałem ten model, jest całkiem ok. A właściwie był całkiem ok, ponieważ gdy wyszedł na rynek był bardzo dobrej jakości, jednak po tylu latach jego jakość już nie szokuje. Modele DML-a biją na głowę. Jednak na początek lepszy on niż jakieś z Italeri / Ex Esci, Ertl.

Kiedyś, dawno temu, zrobiłem revellowską panterę tyle, że ausf. G, ale ausf A i D są pochodnymi tego modelu (w ramkach było trochę części od nich). Jak na 1/72 model był świetny- prawie zero szpachli, gąsienice składane z pojedyńczych ogniwek i dwóch dłuższych pasków. Poza tym w zestawie znajdowały się elementy pozwalające wykonać model z różnych serii produkcyjnych, a więc spore pole do popisu. Godny polecenia. Mogę polecić jeszcze revellowskiego stuga IV - też całkiem fajny był.

Jak juz wybuduje wszystkie stare to zabiorę się za nowe .

Żartuje ta pantera biedzie pierwsza w życiu wiec na razie ona mi wystarczy, bo nie mam za wiele czasu.

Jeśli ktoś ma ochotę to poprosiłbym o podanie zestawu farb i jakie pędzle by się przydały, bo aerograf na razie jest poza zasiągiem.

Mysle ze na pierwszy raz zaczne od farb akrylowych przemawia za tym takze brak areografu(kasa).

Mam tylko pytanie czy na takie farby mozna nakładac inne farby??

Czytałem cos o washu cz jakos tak i super to wyglada i chciałbym coś takiego zrobic.