Wujciobryan Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 Dzień dobry dzisiaj zabieram się za mój drugi model po długiej przerwie.Model jak w tytulePlan na model jest następujący: Model wykonuje prosto z pudła bez żadnych blaszanych waloryzacji,malowany będzie sprajem tamki TS 5 bo póki co nie mam jeszcze kompresora,a mój sprzed 15 lat jest w stanie agonalnym i nie nadaje się do pracy,Efekty świeżego błotka będą od Vallejo zgodne z terenem w jakim działał Colbert,ale bez przesadnego błocenia od góry kurzenie które będę testował a w sumie to robił pierwszy raz również pigmentami Vallejo,od siebie dorzucę parę gotowego majdanu z Tamki na wieżę i kadłubTaki mam plan a co mi z tego wyjdzie to zobaczę.Jestem otwarty na każdą sugestie i poradę.Na warsztat będę wrzucał fotki robione telefonem tak jak mi pozwoli czas który będę mógł poświęcić na pracę nad modelem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 Zatem powodzenia z budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 (edytowane) No na dzisiaj to tyle co udało mi się zrobić.Narazie tylko klejenia dolnej wanny wraz z zawieszeniem, choć o dziwo jak na tamke to był problem z przednim zawieszeniem mostu i mocowania resorów przednich nie chciały pasować do przedniej płyty jak na zdjęciu prawdziwego M8(przedostanie zdjęcie)no chyba że ja cosik spsułem Ale dociołem do mocowania kawałek plastiku skleiłem z resorem i płytą i może jest ciut za grube,ale przynajmniej niema szpary.(ostatnie zdjęcie)Jutro jak czas pozwoli to położę podkład. Edytowane 2 Października 2021 przez Wujciobryan Złe zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 10 godzin temu, Evildead napisał: Zatem powodzenia z budową Nie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 Kup blaszki Eduard, będzie duuuuużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 5 Października 2021 Share Napisano 5 Października 2021 12 godzin temu, Lipstein napisał: Kup blaszki Eduard, będzie duuuuużo lepiej. I jakieś toczone lufy ameliniowe, look od razu będzie pińcet plus. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 5 Października 2021 Autor Share Napisano 5 Października 2021 23 godziny temu, Lipstein napisał: Kup blaszki Eduard, będzie duuuuużo lepiej. Myślałem o blaszkach ale tak jak napisałem na rozpoczęcie warsztatu model będzie prosto z pudła bez blaszek Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 5 Października 2021 Autor Share Napisano 5 Października 2021 Wanna z zawieszeniem już osprejowana podkładem i narazie przerwa w pracach bo z racji pracy nie mam jak podjechać do modelarskiego kupić biały matowy spraj do wnętrza,ale żeby robota szła do przodu to kończę kleić i malować załoganta z zestawu, może dzisiaj jak go skończę to wrzucę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 5 Października 2021 Autor Share Napisano 5 Października 2021 Załogant już gotowy i oczekuje na pojazd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 7 Maja 2022 Autor Share Napisano 7 Maja 2022 Witam wszystkich projekt M 8 greyhounda o nazwie własnej Colbert nie umarł Trwa dalej tylko zwolnił znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 7 Maja 2022 Autor Share Napisano 7 Maja 2022 (edytowane) Póki co tyle udało mi się już do dzisiaj zrobić Edytowane 7 Maja 2022 przez Wujciobryan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 7 Maja 2022 Autor Share Napisano 7 Maja 2022 O i jeszcze koła A jutro postaram się zrobić błotko i eksploatację zawieszenie i podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 8 Maja 2022 Autor Share Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) 14 godzin temu, Wujciobryan napisał: O i jeszcze koła A jutro postaram się zrobić błotko i eksploatację zawieszenie i podwozia. Troszkę przetarć później rdza i świezutkie błotko i drobne wycieki przy silniku Edytowane 8 Maja 2022 przez Wujciobryan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 8 Maja 2022 Autor Share Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) No i błotko zrobione Edytowane 8 Maja 2022 przez Wujciobryan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 Czy kolor użyty w malowaniu modelu to Olive Drab? Ten który jest na zdjęciach jest trochę za zielony, powinien być bardziej brązowy. Może to wina oświetlenia. Idealna jest Tamiya XF-62 Farba akrylowa OLIVE DRAB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 8 Maja 2022 Autor Share Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) Tak to Oliwe drab Tamki ale w spreju TS 5 dedykowany do tego modelu bo model jest sprejowany bo chwilowo nie posiadam kompresora do aerografu i maluję sprejem Edytowane 8 Maja 2022 przez Wujciobryan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 8 Maja 2022 Autor Share Napisano 8 Maja 2022 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Czy kolor użyty w malowaniu modelu to Olive Drab? Ten który jest na zdjęciach jest trochę za zielony, powinien być bardziej brązowy. Może to wina oświetlenia. Idealna jest Tamiya XF-62 Farba akrylowa OLIVE DRAB Na żywo bliżej ma do zdjęć,ale ciągle daleko Spraj od Tamki TS 5 dedykowany do tego modelu odbiega trochę od XF 62 niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 21 minut temu, Wujciobryan napisał: Na żywo bliżej ma do zdjęć,ale ciągle daleko Spraj od Tamki TS 5 dedykowany do tego modelu odbiega trochę od XF 62 niestety Nic straconego- potraktuj go obficie tym specyfikiem. Zobaczysz że ściemnieje. Jest to specyfik olejny, nadmiar ścieraj benzyną ekstrakcyjną lub terpentyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 9 Maja 2022 Autor Share Napisano 9 Maja 2022 9 godzin temu, robertmodelarz napisał: Nic straconego- potraktuj go obficie tym specyfikiem. Zobaczysz że ściemnieje. Jest to specyfik olejny, nadmiar ścieraj benzyną ekstrakcyjną lub terpentyną. Specyfik już zamówiłem ale nie dawało mi to spokoju bo w rzeczywistości model jest ciemniejszy,zrobiłem fotkę przy innym świetle i myślę że jest o wiele lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 To dalej za ciemne.... Zresztą, ja maluję olejnym Humbrolem 155 rozjaśnianym żółtym, to dla mnie zawsze inny kolor będzie beee. Z tym błotem to trochę przesadziłeś z dokładnością ciurania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 13 Maja 2022 Autor Share Napisano 13 Maja 2022 W dniu 10.05.2022 o 14:25, Lipstein napisał: To dalej za ciemne.... Zresztą, ja maluję olejnym Humbrolem 155 rozjaśnianym żółtym, to dla mnie zawsze inny kolor będzie beee. Z tym błotem to trochę przesadziłeś z dokładnością ciurania. Trochę mnie z błotkiem poniosło ale przy następnym modelu się poprawię No i w końcu jak dorobię się kompresora to i mam nadzieję że olive drab będzie ciut jaśniejszy choć widziałem na zdjęciach oryginalnych zachowanych pojazdów armi USA z okresu drugiej wojny światowej ciemny olive drab i mojemu M8 bliżej do takiego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 13 Maja 2022 Autor Share Napisano 13 Maja 2022 (edytowane) A tu dwie fotki M8 pomalowanego ciemniejszą olive drab. Edytowane 13 Maja 2022 przez Wujciobryan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Możesz troczyć do tego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Możesz to troczyć na tak jak w zestawie Legend LF1275 M8 Greyhound Stowage set: https://www.mojehobby.pl/products/M8-Greyhound-Stowage-set.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 23 Lipca 2022 Autor Share Napisano 23 Lipca 2022 Miał być Colbert ale się "z colbertował"i jest wersja z wiosny 1945 z Czechosłowacji.Model już prawie gotowy ale prace jeszcze trwają na dwóch fotach widać majdan załogi jeszcze przed dołożeniem dwóch kanistrów na płytę silnika i oczywiście przed przywiązaniem sznurków aby to wszystko im nie spadło w czasie działań operacyjnych jeszcze dojdą trzy plecaki jeden na wieży reszta na tylnich blotnikacch i torby na amunicję osobistą załogi na na wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi