drab Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 (edytowane) Witam Jak w temacie - buduje Beaufighter'a w wersji Mk.ViF z Tamiya 1/48 , ma być w barwach 307 polskiego Dywizjonu. Warszrat nie był planowany i raczej nie będzie, ale natrafiłem w czasie budowy na dylemat, którego nie jestem w stanie rozwiązać. Mianowicie, mam pytanie czy anteny radaru (ponoć odbiorcze) na gorze i dole skrzydeł były montowane na prawym i lewym skrzydle. czy tylko na prawym? Według tego rysunku z "Beaufighter in action" wydawnictwa Squadron Signal są symetrycznie na obu skrzydłach. Ale na innych planach, w innej publikacji, jestem w stanie dopatrzeć się tych anten tylko na prawym skrzydle. Zjęcia archiwalne, do których dotarłem, na których widać byłoby anteny, przedtswiaja tylko prawą stronę. Poniżej poglądowe zdjecie stanu prac, w tej chwili zamontowałem te anteny tylko na prawym skrzydle. Edytowane 14 Października 2021 przez drab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekB Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 (edytowane) Wygląda na to, że tylko na prawym. Znalazłem dokument, który to opisuje: http://www.vmarsmanuals.co.uk/archive/632_AP1093D_Pt2_Introductory_Survey_of_Radar_screenread.pdf Opis rozmieszczenia znajduje się na stronie 8: antena nadawcza na nosie, anteny odbiorcze azymutalne na krawędzi natarcia obu skrzydeł, anteny odbiorcze kątowe na górnej i dolnej powierzchni prawego skrzydła. Edytowane 14 Października 2021 przez WojtekB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 (edytowane) W dniu 14.10.2021 o 16:39, WojtekB napisał: Wygląda na to, że tylko na prawym. Zdjęcia też to potwierdzają. Na lewym skrzydle ani z góry, ani z dołu nie ma anten: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 (edytowane) Moim zdaniem na lewym skrzydle są zdementowane przez obsługę by nie przeszkadzały w ładowaniu skrzynek amunicyjnych. http://www.airwar.ru/enc/fww2/beauf6.html Faktycznie na niektórych fotkach widać że są anteny tylko na prawym skrzydle na dole i na górze. Edytowane 14 Października 2021 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi