Skocz do zawartości

M51 ISherman IDF / Dragon 1:35

reggy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Farba mi na trzech modelach schnie, a łapki świerzbią. Pora rozgrzebać coś nowego. Padło na Izraelską wersję Shermana. I pięknie łapie się w kolorystykę projektu

dragon3539reviewcs1mq7.jpg

Póki co skleiłem wózki jezdne i wieżę (poprawiłem spawy). Wózki są w pewnym stopniu ruchome. Mają sprężynki i metalowe tuby które zapewniają ruchomość jak w prawdziwym czołgu. Ładnie to siada pod wpływem ciężaru.

Bandaże gumowe są oddzielnie, co ułatwi mi malowanie.

P6060012.JPG

P6060013.JPG

P6060014.JPG

P6060015.JPG

P6060016.JPG

P6060017.JPG

P6060019.JPG

• Odpowiedzi 101
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Reggy widzę że rozkręcasz projekt, znów jakś fajny modelik się szykuje. Co do modelu to wybrałeś ciekawą pozycję, bo jak na razie to prawie same współczesne czołgi. Czekam na dalsze postępy i życzę powodzonka w budowie.

Widzę Reggy, że lubisz taki pancerny mix. Raz coś drugowojennego niemieckiego, raz amerykańskiego, a teraz izraelskie i w dodatku z lat po II wojnie światowej.

Póki co skleiłem wózki jezdne i wieżę (poprawiłem spawy). Wózki są w pewnym stopniu ruchome. Mają sprężynki i metalowe tuby które zapewniają ruchomość jak w prawdziwym czołgu. Ładnie to siada pod wpływem ciężaru.

Więc może warto zainwestować we Friule (chyba są)???

Powodzenia

I tak przykleję zawieszenie na nieruchomo i dam zestawowe gąski :P Nie lubię, jak mi się coś w modelu majta. Przez noc trochę skleiłem. Miałem problemy ze spasowaniem osłony transmisji i z tą belką ze śrubami i górą kadłuba. I ten czołg ma fajną lufę

P6070011.JPG

P6070012.JPG

Nie lubię, jak mi się coś w modelu majta.

I tu cie popre dlatego nigdy nie robie ruchomego podwozia, nie kupuje friulów i kleje na stałe łańcuchy...

Mnie kosztował magiczną kwotę 69 zł Ale to była okazja - jakoś parę miesięcy temu ten model załapał się na paranormalną obniżkę cen (na allegro też po tyle chodził). Ale partia tanich modeli była mała - na mnie na szczęście czekał jeden pod ladą.

Wszystko git, tylko ja bym dorzucił do niego zestawik edzia.

E, zostanę przy tym co dał Dragon. Jest wszystko co najbardziej potrzebne, błotniki, osłony lamp, jakieś zaczepy na ekwipunek, łańcuszki. Mi tam starczy.

Trochę poskładałem.

Złożyłem gąsienice. Co ciekawe - są one gumowe (Dragon Styrene), ale składają się z 80 elementów! Po prostu gąska i 79 zębów! Trochę roboty było, ale jakoś się udało. Nie wiem czy opłaca się jeszcze szlifować zęby.

P6070011-1.JPG

P6080018.JPG

P6080022.JPG

Skleiłem też właściwie większość plastiku i zacząłem blachy. Swoją drogą, skomplikowany obły kształt kadłuba nie ułatwia klejenia przednich błotników. Ale jakoś się udało.

P6080013.JPG

P6080014.JPG

P6080015.JPG

P6080016.JPG

P6080017.JPG

P6080025.JPG

A dioramka - nie wiem

Jak zegniesz gąske to one się nie poodrywają... ?

Wiesz, to nie jest ta zwykła guma, to jest Dragon Styrene, te ich specjalne tworzywo - nitro i wszystkie kleje reagują z nim tak jak z plastikiem i świetnie się to wszystko trzyma. Mogę normalnie zęby szlifować papierem i nie ma groźby że odpadną.