Wojtek190 Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Cześć, Długo się zastanawiałem czy pokazywać to co miałem zamiar zrobić, ponieważ wymyśliłem sobie że zrobię model "czysty" bez żadnych śladów eksploatacyjnych, taką trochę współczesną replikę, latający "eksponat" muzealny. Będzie to bardziej RELACJA niż WARSZTAT dlatego, że model jest już ukończony. Zdecydowałem się pokazać moją pracę ponieważ uznałem że może się komuś przyta ta relacja i uniknie dzięki temu błędów jakie ja popełniłem albo coś mu się przyda. Proszę to wziąść pod uwagę, przy ocenie. Od dawna chciałem zrobić P-51. Wybrałem Samolot Capt. Roberta Beckera z 357th FG, 8th AF, stacjonującego w Leiston w W. Bryranii w czerwca 1944 Model zrobiony prosto z pudła (Eduard 82101) jedyny dodatek to kalkomania również od Eduarda. Nie planowałem żadnych dodatków Co do samego modelu to wg. mnie nie jest on tak dobrze spasowany jak np. Spitfire czy Fw 190 tego producenta, ale o tym później. Samolot pomalowany farbami - Gunze z serii H i SM - Alclad II - Hataka seria C Ponieważ tak jak pisałem na początku długo się zastanawiałem nad sensem pokazywania swojej pracy nie robiłam zdjęć od początku dlatego nie mam zdjęć z kokpitu. Pomimo iż ma to być taki trochę obiekt muzealny starałem się aby jak najwierniej oddawał oryginał. g Tutaj wielkie, ogromne podziękowania dla kolegi greatgonzo za pomoc przy budowie i cierpliwe tłumaczenie dlaczego tak, a nie inaczej. Pierwsze zdjęcie jakie wykonałem to zdjęcie wnęki podwozia. Będę sukcesywnie dodawał zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Co do spasowania Edkowego mustanga, to potwierdzam, jak na nowy wypust z 2019r. to niektóre sekcje mogły by być lepiej dopasowane do siebie, szczególnie jeśli porówna się go do wspomnianych już starszych modeli Eduarda. Liczę że nowe Zero będzie spasowane na co najmniej takim poziomie jak spit lub foka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Przy światłach na skrzydle postanowiłem wypróbować sposób jaki znalazłem oczywiście w internecie. Światła są pomalowane Gunze Clear nastepnie podklejone folią aluminiową Daje to taki efekt Edytowane 4 Grudnia 2021 przez Wojtek190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 W celu uzyskania lepszego efektu "srebrnego" nie kładłem podkładu tylko czarną farbę połysk. nastepnie sreberko Dodałem żółty podkład pod kalkomanie co okazało się dobrym pomysłem, ponieważ ja będzie widać na następnych zdjęciach kalki od Eduarda na jasnych kolorach potrafię prześwitywać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Fajnie to wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 Czas na kolory 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 W tym miejscu napiszę coś nt. spasowania tego modelu wg. mnie. Popełniłem błąd nie wklejając stateczników ponieważ póżniej miałem duże problemy żeby je dopasować a i tak nie jestem zadowolony. Kolejny problem pojawił się przy łączeniu skrzydeł z kadłubem (na bokch) musiałem dość dużo zeszlifować a i tak jest mały uskok na jednym boku. Nie chciałem więcej szlifować ponieważ bałem się że zeszlifuję cały plastik na tym łączenia boku ze skrzydłami, takich błędów nie umiem jeszcze naprawiać. Dwie połówki kadłuba spasowały się idealnie dlatego z dużym zdziwieniem przyjąłem fakt że limuzyna jest dużo węższa niż jej miejsce "łączenia" z kadłubem. Musiałem ją trochę "poszerzyć" na siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Co do owiewki, to robiłem trzy edkowe mustangi i w każdym występował ten mankament, jednak nie przeszkadza to ani w zamontowaniu otwartej lub zamkniętej kabiny (osobiście nigdy nic nie poszerzałem w tym elemencie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 Kalkomanie to dlamnie zawsze stresujący moment ponieważ zawsze coś zepsuję co później trudno naprawić. Modek był polakierowany bezbarwnym połyskiem od Gunze. Do nakładania kalek używam produktów Micro Set i Sol Z kalkomanii Eduarda można po nałożeniu zdjąć "film". W jednym z biuletynów Eduarda jest instrujcja jak zdejmować ten "film" za pomocą skalpeka. Ja próbowałem na modelarskim szrocie pomalowanym na srebrny kolor zdjąć ten "film" zgodnie z ich instrukcją ale zdarzały mi się rysy na srebrnym które później ciężko usunąć. Poszukałem w internecie i znalazłem taką metodę. 1. Kalkomania przed usunięciem "filmu" 2. Naklejam taśmę maskyjącą. 3. Przy zdejmowaniu taśmy film dochodzi, pozostałości usunąłem pęsetą. 4. Tak wyglądają kaliki po usunięciu "filmu" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Godzinę temu, piotr2498 napisał: robiłem trzy edkowe mustangi.. ... można je gdzieś zobaczyć? Lubię Mustangi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Wstawię tutaj dwa zdjęcia które na szybko udało mi się znaleźć na laptopie (zdjęć trzeciego niestety już nie posiadam). Z góry przepraszam Autora wątku za off top. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Fajne, chociaż wg. mnie ten ,,nasz" ma jakąś dziwną zieleń, I wyrzuć mu tą linkę antenową. Zrób im osobną galerię bo tu zaraz autor tematu nas pogoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Co do koloru zielonego to korzystałem z farby Gunze C361, która jest przeznaczona do brytyjskich samolotów, a poza tym fotki mocno przekłamują. A odnośnie linki antenowej, to sugerowałem się tym zdjęciem, oraz widziałem na YT jak kilku dobrych modelarzy też stosowało linkę antenową w mustangach. Ponadto do obu modeli nie mam już dostępu bo były robione na zamówienie i są już u swojego właściciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 13 minut temu, marek d napisał: autor tematu nas pogoni. Ależ skąd właśnie zbieram materiały do P-51 Mk. III Gen. Skalskiego i wszystkie zdjęcia informacje nt. P-51 w RAF są dla mnie cenne. Co do anteny (też zrobiłem w swoim modelu) to pozwolę sobie przytoczyć wyjaśnieniach greatgnzo "W tym miejscu i czasie antena drutowa była zbędna - nie używano wyposażenia radiowego, z którym by współpracowała. W produkcji były limuzyny z otworem na antenę i bez, ale na ETO występowały obie wersje. W tej z otworem stosowano dedykowaną zaślepkę. Na zdjęciu Juniora da radę wypatrzeć tę zaślepkę." dlatego uważam że nie wolno generalizować i brać dowolnego zdjęcia i uznawać że tak było we wszystkich przypadkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Krótko : Mustangi D latające z Wielkiej Brytanii ; bez linki antenowej. Mustang Mk III gen. Skalskiego to inna bajka ale też bez linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 Etap kalkomanii mamy za sobą, a ponieważ ma to być "czysty" "muzealny" samolot pozostał tylko wash i lalierek. Jeżeli Wam się do czegoś przydała ta relacja dajcie znać czy wrzucać do "Galerii" zdjęcia. Pozdrawiam Wojtek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Wojtek190 napisał: dajcie znać czy wrzucać do "Galerii" zdjęcia Znasz jakiś powód żeby nie robić galerii ? Nie ma pytania po prostu. O co chodzi z tym Sebastianem na Mustangu ? Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Próbowałem zdejmować film z kalek Eduarda taśmą maskującą (Tamki) i zeszła mi cała kalkomania. Nie wiem, co zrobiłem źle. Ale sądzę, że każdy powinien najpierwej przetestować u siebie tę metodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 Godzinę temu, zaruk napisał: Próbowałem zdejmować film z kalek Eduarda taśmą maskującą (Tamki) i zeszła mi cała kalkomania. Nie wiem, co zrobiłem źle. Ale sądzę, że każdy powinien najpierwej przetestować u siebie tę metodę. Ja po nałożeniu kalkomanii odczekałem dwa dni i dopiero zabrałem się za zdejmowanie "filmu". Ani jednej kalki nie uszkodzilem. Zgadzam się z tym że powinno się przetestować tą metodę samemu na szrocie z kalka z zestawu której się nie wykorzysta. Ja tak zrobiłem dlatego odważyłem się później na modelu docelowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Czyli zrywałeś film już po zastosowaniu Sola na nich? Ja próbowałem na złomie modelarskim i zrywało mi przezroczystą kliszę razem z farbą dookoła, a kalkę zostawiało. Dodam, iż jako podkład stosuję srebro C08 od Gunze zamiast różnych surfacerów, co powoduje iż farba sama w sobie już gorzej trzyma się powierzchni aniżeli by była położona np. na surfacera 1500 od gunze, więc możliwe że jest to wina tego sreberka (na Mustangu RAF nie zrywałem kliszy i ogólnie kalki nie prezentują się źle). Edytowane 5 Grudnia 2021 przez piotr2498 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 Ja się generalnie nie "spieszę"( po prostu brak czasu ) przy pracy nad modelem i po każdym etapie "chwilę" (czasem dwa dni, czasem tydzień) trwa zanim robię coś dalej. W tym modelu kolejność do odrywania filmu z kalkomanii. 1. Bez podkładu farba czarna połysk od Gunze seria H Kilka dni przerwy 2. Na to srebrna farba Gunze seria SM Po nałożeniu"sreberka" był tydzień przerwy 3. Na skrzydłach sreberko Olive Drab od Hataki z serii C. Znowu przerwa 4. Lakier połysk Gunze seria H Dwa dni odczekałem 5. Do nakładania kalkomanii używam Mico Set. 6. Na położone kalkomanie zastosowałem Micro Sol bez wycierania pozwoliłem "działać" chemii do pełnego samo wyschnięcia. Tak zostawiłem model na ponad dwa dni i dopiero zdejmowałem film Taśmę przyklejałem delikatnie w jednym raczej małym punkcie i jak już film przed w jednym miejscu resztę usuwałem pęsetką. Jak wyszło widać na zdjęciach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Dzięki, będę ćwiczyć. Ta ostatnia uwaga o przyklejaniu taśmy tylko w jednym miejscu może być ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 12 godzin temu, Hello napisał: O co chodzi z Sebastianem na Mustangu ? Ciekaw jestem po prostu . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Czy te kalki ze zdejmowanym filmem, są już w każdym nowym zestawie Eduarda ?. Ja ostatnio robiąc Fw 190 Edka, ale ze starszego wydania w wersji weekend miałem strasznie kruche kalki. Napisy eksploatacyjne strasznie się rwały :(. Mieliście taki przypadek z kalkomaniami Eduaeda ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi