Kolekcjoner WP Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Witam, Właśnie ukończyłem sklejać kolejnego polonika z serii co by było gdyby, czyli mojej małej kolekcji sprzętu wojskowego, którego zakup planowaliśmy, albo nie dotarł do Polski przed 1 września 1939. Parę słów o modelu. Wymagał trochę szpachli i szlifowania, oraz musiałem dorobić do niego wnętrze, ale nie jest źle. Podwozie musiałem trochę dopasować żeby się skleiło, a golenie są dość wiotkie i mogą się połamać przy twardym lądowaniu na półce. Od siebie dodałem drugi karabin z przodu kadłuba, czyli dokonałem konwersji z wersji 693 do wersji 690. Mogę go polecić do sklejenia. A więc, Breguet Bre 690 Żbik Mistercraft ex. Heller 114 Eskadra Myśliwska, Okęcie 1940 Kilka słów prawdy historycznej: Wiosną 1939 r. Dowództwo Lotnictwa wyraziło chęć zakupu we Francji 1-2 egz. samolotu pościgowego Breguet 690 lub Potez 63. W lipcu sztab francuski udzielił zgody na wypróbowanie Bregueta 690 przez polskich pilotów, ale planów nabycia tych modeli w większej ilości nie było. Francuzi wyrazili zgodę na wykonanie przez polskich pilotów lotów próbnych (http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/561/126/Breguet-690) Jak już kiedyś wspominałem, lubię tworzyć historię alternatywną dla swoich modeli: FIKCJA Jest lato 1939, cudem udało się udobruchać niemców i zrezygnowali z pomysłu korytarza eksterytorialnego w zamian za zmniejszenie ceł i zrobienie bezpośrednich pociągów Berlin-Gdańsk ,,Nur für Deutsche". Nowo mianowany szef Lotnictwa Wojskowego gen. bryg. pil Władysław Kalkus wiedział dobrze, że niemcy grają na czas i się dozbrajają, żeby uderzyć i pokonać Polskę w jak najszybszym czasie. Z tej racji rozkazał kupić jeden egzemplarz Bregueta 690. Samolot dotarł do Polski w połowie września. Wybrano dla niego nazwę Breguet Br 690 Żbik. Został skierowany do Instytutu Technicznego Lotnictwa, gdzie miał być intensywnie testowany przez dwa miesiące. W międzyczasie w ITL testowane były nowe kamuflaże dla polskich samolotów. Gdy przemalowano w niego P.11c to postanowiono idąc za ciosem pomalować również Bregueta. A był on fabrycznie brązowy od góry i niebieski na dole. Po domalowaniu plam zielonych samolot latał jeszcze jakiś czas w ITL. Po zakończeniu testów Szefostwo Lotnictwa wyraziło się pozytywnie na temat samolotu i rozpoczęło przyspieszone starania o pozyskanie dwóch eskadr Breguetów. Nasz egzemplarz został przydzielony do 114 Eskadry Myśliwskiej na Okęciu, gdzie doczekał połowy lat 40 (niemcy przegrały wojnę, bo Francja i anglia jednak uderzyły i wygrały). FIKCJA Link do warsztatu: Moja mała kolekcja co by było gdyby zaczęła się rozrastać. Następnego skleję albo Spitfire'a, albo Morane'a MS 406. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) jestes pewien, ze kamuflaz by z henka wzieli??? ale wyglada niezle Edytowane 5 Grudnia 2021 przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 4 minuty temu, BRAVO112 napisał: jestes pewien, ze kamuflaz by z henka wzieli??? ale wyglada niezle Przecież to nasz polski testowy kamuflaż z PZL P.11c ,,Łaciata 3" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Ładnie wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 Godzinę temu, mig napisał: Ładnie wygląda Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorStachu Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Fajnie wyszedł ale mogłeś go troszkę ubrudzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Fajna alternatywa ale mam wrażenie, że dolne szachownicę są przeskalowa- ne i raczej powinny być bliżej końców skrzydeł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 50 minut temu, Adamo722 napisał: Fajna alternatywa ale mam wrażenie, że dolne szachownicę są przeskalowa- ne i raczej powinny być bliżej końców skrzydeł Samolot był bardzo nietypowy w 1940, gdyż trafił jako pojedynczy do 114 EM. Dlatego w jednostce namalowano jak największe biało-czerwone szachownice, żeby własna obrona przeciwlotnicza widziała, że to swój. Pod koniec 1940, gdy już latały dwie eskadry Breguetów, zmniejszono szachownice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Kawał roboty czasem też lubię wyjść poza pudło. Ino awiacja bardziej nowoczesna gratuluje pomysłu, i inspiracje trochę czerpię. Prawie pewien jestem swojego nowego zamysłu przez kolegi galerie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 8 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2021 W dniu 7.12.2021 o 00:43, Apek napisał: Kawał roboty czasem też lubię wyjść poza pudło. Ino awiacja bardziej nowoczesna gratuluje pomysłu, i inspiracje trochę czerpię. Prawie pewien jestem swojego nowego zamysłu przez kolegi galerie Cieszę się, że koncepcja Wojska Lotnicze 1940 się będzie rozwijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi