Hasta Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 (edytowane) Cześć Panowie sklejam sobie i maluje Hooda w świątecznym klimacie, a tu w opisie widzę inne kolory niż wszędzie do tej pory. Chodzi o kolor pod linią wody. Przyzwyczaiłem się ze często malowano farbą z dodatkiem miedzi i taki ładny brytol miał czerwonawy brzuch. Tu mnie zastał szok. Flyhawk 1/700 w opisie podaje SZARY i zaznacza ze to z oficjalnych stron Brytyjskich http://www.hmshood.com/hoodtoday/models/tips/hoodpaint.htm. Zamiast sklejać i malować siedzę i czytam. Mają dokumenty z remontów i malowań poskanowane i nigdy nie był rdzawo czerwony. Teraz rozkminiam jaki to szary . Na razie pomalowałem tak bo cześć sprzętu miało takie dno. Pomocy Edytowane 21 Grudnia 2021 przez Hasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 (edytowane) 5 godzin temu, Hasta napisał: Tu mnie zastał szok. Flyhawk 1/700 w opisie podaje SZARY i zaznacza ze to z oficjalnych stron Brytyjskich http://www.hmshood.com/hoodtoday/models/tips/hoodpaint.htm. zagrzebie u siebie w materiałach - może coś znajdę chociaż w wielu miejscach jest pokazane malowanie na brunatnoczerwowno - chociażby w monografii z Kagero. ale jeśli rzeczywiście wg tego co mądrzy ludzie piszą był w latach 30tych smarowany farbą antyporostową firmy Peacock&Buchan to rzeczywiście musiał być ciemnoszary.... trochę piszą o tym tutaj : http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=47&t=4702&hilit=hood&start=740 Edytowane 21 Grudnia 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Wychodzi bordo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hasta Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Dzięki. Niestety te zdjęcia kolorowali teraz w programach graficznych na podstawie czarnobiałych archiwalnych powielając błędny kolor i przemalowując np; czarny pas linii wodnej na czerwono ukazuje to zdjęcie jak opuszczają łajbę. Pierwsze od góry. Ten pas był czarny a niżej jest farba o której mowa. Zdjęcie pokolorował ktoś nie znający tematu. Zamieszczę zdjęcie to samo bardziej trafione. Po przeczytaniu i obejrzeniu Angielskich materiałów w tym relacji naocznych świadków niezbicie wychodzi że bordowy jest błędny. Dno było szare tylko chodzi o odcień/ton może iść w brąz, zieleń albo niebieski. Na filmach kolorowych dokumentalnych z wojny widać kiedy fala odsłania burtę pod koniec filmu. Tylko te filmy "przeniebieszczają" Edytowane 22 Grudnia 2021 przez Hasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Rozkminki na ten temat były na Britmodellerze: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235083716-hms-hood-revelations/ Jamie opiera się na archiwaliach, podobnie jak dickrd, więc ich opinie są wiarygodne. Czarno-szare dno mogło być bardziej popularne niż nam się wydaje, dlatego np. przemalowałem swojego Jeda, co możesz zobaczyć w warsztacie z mojej stopki. W tej sekcji Britmodellera znadziesz więcej dyskusji nt. Hooda i jego modelu autorstwa Flyhawka. Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) No to ciach go tym zestawem: Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hasta Napisano 24 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2021 Dziękuję Panowie wesołych świąt I super prezentów od brodacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi