Skocz do zawartości

Yamaha R1M, Tamiya 1:12

Observer

Rekomendowane odpowiedzi

W moje ręce wpadł fajny zestaw erjedynki w wypasionej wersji M. Jako, że nie jest to pierwszy mój motocykl, tym razem zdecydowałem się na waloryzację. Dodatki mają obejmować tarcze, zaciski, całe przednie zawieszenie, amortyzator gazowy tylny, elementy ozdobne, śrubki śrubeczki na ramie, silniku i wahaczu, carbon i jeszcze jakieś pomniejsze detale. A tak to wygląda:

r1.jpg

r2.jpg

r3.jpg

r4.jpg

r5.jpg

Udało się jeszcze trochę przerobić opony na "torowane" i pomalować felgi. Jest to specjalny lakier "racing blue" w sprayu. Dla mnie trochę ciężkie jest malowanie sprayem felgi pod wieloma kątami, tak żeby czegoś nie zalać.

r23.jpg

Udało się uzupełnić brakujący carbon na błotniku, przy okazji dorobiłem jeszcze kilka carbonowych osłon układu wydechowego i zadupek. Dalsza część montażu, zostało jeszcze kilka detali. Swoją drogą ciężko będzie teraz operować tym szkieletem żeby czegoś nie uszkodzić.

r32.jpg

r34.jpg

r33.jpg

r35.jpg

r36.jpg

W dniu 29.12.2021 o 22:03, Observer napisał:

Dla mnie trochę ciężkie jest malowanie sprayem felgi pod wieloma kątami, tak żeby czegoś nie zalać.

A to nie dysponujesz aerografem? Tak tylko pytam bo na Twój problem jest prosta metoda czyli "decanted".

W dniu 10.01.2022 o 22:28, Trojan napisał:

A to nie dysponujesz aerografem? Tak tylko pytam bo na Twój problem jest prosta metoda czyli "decanted".

Dysponuję, ale to jest dedykowany lakier pod te felgi i pomyślałem, że gotowy spray będzie wygodniejszy, ale w tym przypadku dla mnie nie był🤔.

Skleciłem układ wydechowy, ale nic nie przymierzałem. Mam nadzieję, że to się spasuje, koniec końców to Tamiya...

r37.jpg

r38.jpg

r39.jpg

r40.jpg

r41.jpg

• Like 1

Czy ktoś z Szanownych Kolegów, kto przerabiał ten model lub po prostu ogarnia temat, wie gdzie podpiąć zaznaczony przewód? Z rysunku nie za bardzo mogę precyzyjnie to określić jakie to konkretnie ma być miejsce.

IMG_20220114_094415.jpg

1 godzinę temu, cayman napisał:

Nigdzie się go nie podpina bo to przewód przelewowy.

Ok super, dzięki, czyli wyprowadzam na spód.

Skleciłem chłodnicę. Układ wydechowy i chłodzenia będę niedługo montował.

r42.jpg

r43.jpg

r44.jpg

r46.jpg

r45.jpg

• Like 2

Godzinę temu, cayman napisał:

Wyszło bardzo dobrze i plus za przewód z czujnikiem ABS. :super: Szkoda tylko ,że dalej idą przewody zestawowe Tamiyi.

No cóż, czasem brakuje mi zapału żeby przerobić na 100%🙄. Do klamki pójdzie przewód od Japończyków.

3 godziny temu, Observer napisał:

No cóż, czasem brakuje mi zapału żeby przerobić na 100%🙄. Do klamki pójdzie przewód od Japończyków.

Szkoda bo dwa zestawy waloryzacyjne A wystarczyło dokupić rurki termokurczliwe 1,2 mm z Top Studio i przewody gotowe.

Oj, mój warsztat jeszcze nie jest tak bogaty. Na razie w CV mogę się pochwalić motocyklem "z pudła". Zwiększyłem sobie poziom trudności, ale czasem moja cierpliwość jest wystawiana na próbę przy tym modelu. Na koniec przyjdzie Żona i podsumuje: "Nawet ładny, może być" 😀

Wstrzymałem się chwilę z widelcem i dałem sobie jeszcze czas na uzupełnienie brakujących śrubek, rurek itp. Tym niemniej motocykl powstał z kolan. Teraz trzeba to wszystko podłączyć.

r61.jpg

r62.jpg

• Like 1

Ufff, udało się go jeszcze dzisiaj podopinać, brakuje jeszcze małych detali, ale mam czas, bo się okazało, że nie mam farby do malowania fatałaszków i muszę się za nią rozejrzeć.

r63.jpg

r64.jpg

r65.jpg

W wolnej chwili przydymiłem delikatnie szybę. Uzupełniłem brakujące śrubki i pomniejsze detale. Streetfightera już  mam 🙂, trzeba się trochę spiąć i będzie superbike.

r66.jpg

r67.jpg

r68.jpg

r69.jpg

r70.jpg

• Like 1