piotr2498 Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Witam w mojej pierwszej galerii na tym forum. Chciałbym przedstawić mój pierwszy model w tym roku, a właściwie dokończony projekt z zeszłego. Co do kwestii merytorycznej to pod koniec budowy zorientowałem się, iż zastosowany został zły płatowiec który jest przystosowany pod montaż zewnętrznych działek 20mm, natomiast moja foka ich nie posiada, ale model z takim płatowcem już dostałem od klienta dla którego ten model wykonałem. W modelu zastosowane zostały dodatkowo klapy, kalkomanie Exito, Dodatkowa blacha Edka do FW-190 (np. z fototrawionymi osłonami goleni podwozia) żywiczne koła, oraz żywiczne wydechy. Co do zdjęć, to miejscami są one prześwietlone, ale narazie jestem na etapie rozwiązywania tego problemu Zapraszam do galerii Edytowane 3 Stycznia 2022 przez piotr2498 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 No i super Foczka w nietuzinkowym malowaniu. Dyski kół czarne błyszczące powinny być tylko, wydają się szare. Całość . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 3 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2022 Były malowane czarną farbą, tylko później podczas weatheringu zapuściłem tam farbę olejną Dust z Abteilunga i wyszedł taki efekt skumulowanego kurzu tam. Widziałem że Plasmo zrobił w swojej foczce podobnie i spodobał mi się ten efekt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarross Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Fajny model, fajnie zmalowany ale antena przy otwartej kabinie chyba powinna wisieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 5.01.2022 o 11:45, jarross napisał: Fajny model, fajnie zmalowany ale antena przy otwartej kabinie chyba powinna wisieć. Jest dobrze. Linka przechodziła przez system rolek i pozostawała napięta cały czas niezależnie od położenia ruchomej części osłony kokpitu. Tutaj to dobrze widać na maszynie pana Prillera: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarross Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 14 minut temu, barszczo napisał: Jest dobrze. Linka przechodziła przez system rolek i pozostawała napięta cały czas niezależnie od położenia ruchomej części osłony kokpitu. W późnych Antonach i Dorach już wisiała. A to przepraszam, nie wiedziałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 Są dwie strony medalu. Jeśli system rolek nie działał poprawnie to linka przy otwartej kabinie wisiała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Nieźle ściurany. Bardzo pasują mi miniatury maszyn frontowych gdzie brak czasu na pucowanie samolotów. Taki typowy wojownik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 (edytowane) 15 minut temu, kapsel napisał: Nieźle ściurany. Bardzo pasują mi miniatury maszyn frontowych gdzie brak czasu na pucowanie samolotów. Taki typowy wojownik Dzięki wielkie Co do brudzenia to na górnych częściach skrzydeł starałem się ograniczyć tylko do obszaru gdzie skrzydła łączą się z kadłubem (w tym miejscu też chodził pilot i obsługa naziemna), oraz na burtach kadłuba pod kabiną gdzie pilot się do niej wdrapywał, ale po dodaniu okopceń cała ta praca w tym miejscu poszła na marne Dodatkowo rozcieńczonymi odcieniami brązu abteilunga 502 starałem się delikatnie zmodulować kolor RLM 75/74 (akurat na modulację RLM 74 lepsza by była farba w stylu olive green Abteilunga, ale takowej jeszcze nie posiadam i radziłem się z tym co mam). Na dolne partie samolotu nie bardzo miałem pomysł na brudzenie, więc zastosowałem delikatne zacieki z różnych płynów ustrojowych pod silnikiem i ochlapania oraz zacieki od błota za kołami. Edytowane 5 Stycznia 2022 przez piotr2498 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 29 minut temu, piotr2498 napisał: Są dwie strony medalu. Jeśli system rolek nie działał poprawnie to linka przy otwartej kabinie wisiała To już późniejsza wersja z wypukłą osłoną, taką jak montowano też w Dorach. Tam nie było napinacza i linka wisiała luźno po odsunięciu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 6 minut temu, barszczo napisał: To już późniejsza wersja z wypukłą osłoną, taką jak montowano też w Dorach. Tam nie było napinacza i linka wisiała luźno po odsunięciu . A to tego nie wiedziałem. Człowiek uczy się całe życie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Twój model przypomina mi jak BARDZO podobają mi się te maszyny. Dziękuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 1 godzinę temu, kozborn napisał: Twój model przypomina mi jak BARDZO podobają mi się te maszyny. Dziękuję Dzięki Ja uwielbiam myśliwce Niemieckie, Fw-190 albo Bf-109 mają w sobie to coś (w szczególności w kamuflażach pustynnych RLM 79). Z kolei z alianckich samolotów to dla mnie najpiękniejszy jest Mustang w wersji D w NMF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi