jawor84 Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Witam szanownych, Po długiej batalii z Iskrą czas na kolejnego ulepka. Z racji wykopania na strychu kilku starych numerów "Przeglądu konstrukcji lotniczych", w tym o F-16, wybór padł właśnie na niego. Zdecydowałem się na wersję D z prostego powodu, lubię wersje dwumiejscowe. Hasegawe wziąłem gdyż była tania Za dzieciaka kleiłem wersję C z italeri. Był to pierwszy model do którego użyłem elementów fototrawionych Parta. I w tym, być może, też się na nie zdecyduje (to chyba ten sam zestaw). Dodatkowo myślę o żywicznych fotelach, chyba, że wystarczy mi cierpliwości i trochę "ulepszę" te zestawowe. Generalnie Iskra nauczyła mnie, że makro widzi wszystko Więc w tym modelu spróbuję zwrócić większą uwagę na detale. Chciałbym trochę rzeczy wykonać też od podstaw, samodzielnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Sam model będzie odwzorowywał samolot z Misawy, a raczej z okresu w którym latał w Japonii. Kalki więc pójdą zestawowe. Nie zamierzam go jakoś przesadnie obwieszać uzbrojeniem. Raczej zbiorniki podwieszane, rakiety aa i może bomby ćwiczebne, jeśli uda mi się takie gdzieś dostać. Zaczynam powoli, od uzupełniania luku podwozia głównego. Z góry dziękuję za pomoc i sugestie na kolejnych etapach budowy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Super, bardzo chętnie popodglądam, zwłaszcza, że F-16 to jedna z moich ulubionych konstrukcji "współczesnych". I też lubię maszyny dwumiejscowe. Sam niedawno konczyłem 16kę B, ale bez większej spiny. Nie licząc blach w kokpicie model był praktycznie bez ulepszeń. Może uznasz tę galeryjkę za przydatną. Edit: teraz widzę, że zaglądałeś i nawet zostawiłeś ślad Edytowane 15 Stycznia 2022 przez kozborn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 19 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2022 Pracę idą powolutku do przodu. Przede mną tylna część wnęki podwozia głównego, czyli istna pajeczyna przewodów i kabli. Część z położonych tu przewodów będzie "doprowadzona" do innych elementów, stąd kończą się w powietrzu. W ramach odskoczni od drobnicy, ćwiczę sobie robienie syfu na zbiorniku dodatkowym. Nie wiem jeszcze czy go użyje, zobaczymy później. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 Walka z drobnicą trwa. Tutaj próba wykonania elementów hydrauliki z luku głównego podwozia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 28 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2022 Czas na mały odpoczynek od podwozia. Na ten moment wygląda ono tak: Dojdzie jeszcze trochę przewodów ale to za chwilę. W ramach przerwy wziąłem się za wlot powietrza. Tu było trochę szlifowania. Brak jakichkolwiek otworów do spasowania elementów nieznacznie utrudnia złożenie tego w całość ale nie ma tragedii. Pomiędzy wlotem a elementem dołu kadłuba jest mała szpara. Kawałek hipsu wstawiony przed wklejeniem wlotu, następnie wyszlifowany powinien załatwić sprawę. Babrać się tam szpachla to byłoby wyzwanie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 Zmagania z podwoziem uważam za skończone. Przynajmniej jeśli chodzi o układnie przewodów i uzupełnianie go o jakieś pierdółki. Wlot powietrza na miejscu, całość wstępnie poszpachlowana, można iść dalej. Czas na kokpit. I tu spotkało mnie małe "zdziwko". Na pewniaka kupiłem blaszkę Parta dedykowana dla Italeri, myśląc, że to z grubsza ten sam model (nawet coś tam sprawdzałem na scale mates). Chyba trochę się pomyliłem bo większość elementów jest jakby za duża dla tego egzemplarza. Mam tu na myśli tablice przyrządów, konsole boczne, elementy fotela. Z części pewnie uda się skorzystać ale dużo jednak będę musiał zrobić samemu. Na początek zabawa z fotelem - stadium bardzo początkowe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejos Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 Cześć ja robie to samo w wesji A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 2 Lutego 2022 Autor Share Napisano 2 Lutego 2022 Pierwszy fotel gotowy. Niewiele z blaszek pasowało więc w ruch poszedł hips, kawałek ramki, drut i folia aluminiowa. Nada się? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 A wogole widziałeś kiedyś fotel F-16 czy tak na czują robisz?http://www.ejectionsite.com/f16seat.htm A tu rozwiązanie problemu, w szczególności że szklarnia jest wielka w F-16 i dobry fotel byłby bardzo wskazany https://www.mojehobby.pl/products/ACES-II-ejection-seat-late-v..html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 2 Lutego 2022 Autor Share Napisano 2 Lutego 2022 No widziałem, widziałem... Co jest wg. Ciebie nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) Nie jest źle. Ale faktycznie fotel będzie dość widoczny. Owiewkę robisz zamkniętą cz otwartą? Edytowane 2 Lutego 2022 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 2 Lutego 2022 Autor Share Napisano 2 Lutego 2022 Otwartą. No na tym etapie mogę jeszcze trochę porzeźbić (sam znalazłem dwa elementy do uzupełnienia ;)) A założenie jest takie, żeby pobawić się w robienie gratów od podstaw. Jeśli finalnie wyjdzie ok, to zostanie a jak nie to zawsze można kupić coś gotowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 Moim zdaniem warto uzupełnić jeszcze te elementy. Wizualnie robią robotę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 2 Lutego 2022 Autor Share Napisano 2 Lutego 2022 Właśnie je miałem na myśli do tego napinacze pasów i mocowanie butli z tlenem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 Dobrze wspominam pracę z blachami Eduarda przy F-16, calkiem nieźle spasowane. Nie bylo Edu do tej halszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 2 Lutego 2022 Autor Share Napisano 2 Lutego 2022 Widziałem tylko do A i chyba B. Do D nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 23 Lutego 2022 Autor Share Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) Prawie gotowy kokpit. Jest przy nim trochę zabawy. Z racji tego, że zdecydowałem się jednak na fotele z żywicy, zrobiło się tam strasznie ciasno. Fotel w drugiej kabinie wymagał sporego przycięcia żeby się tam zmieścił. Do tego nie było mowy żeby razem z nim wkleić tablice przyrządów, tak jak to pokazuje instrukcja . Musiałem ja sporo odchudzić i wkleić do osłony, która jest połączona z górna częścią kadłuba. Blaszek do D nie znalazłem więc zostały zestawowe kalki (które w kilku kiejscach i tak wymagały przycięcia). Dodałem nawiewy klimy,podłączenie instalacji tlenowej i dźwignę przepustnicy. Całość pobrudzona trochę olejami. Edytowane 23 Lutego 2022 przez jawor84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Same te żywiczne fotele zrobiły dużo roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi