unicaunica Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Na początek tego roku takie coś sobie wymyśliłem do robienia, to chyba z lenistwa a może to też inflacja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Mają w sobie coś te drewniane modele. Sam popełniłem tylko jednego, ale korci mnie, żeby spróbować raz jeszcze. Gdyby tylko czasu na hobby było więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 powodzenia w budowie - będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 W dniu 23.01.2022 o 20:35, unicaunica napisał: to chyba z lenistwa A jak tam postęp z Enterprize? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 siadam i patrzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 Enterprize żyje bez obaw tyle że to przewlekły projekt będzie. Tutaj też chwilowo będzie kiepsko przez inną katastrofę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 Tempo spadło do minimum ale coś się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 8 Marca 2022 Autor Share Napisano 8 Marca 2022 Klepka do klepki i pierwsza warstwa co raz mniej dziurawa. Plus ruchomy miecz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 27 Marca 2022 Autor Share Napisano 27 Marca 2022 Dalszy ciąg i już jesteśmy na drugim poszyciu. Klejone na ca, niestety za mała gęstość co utrudnia pracę. Jakby ktoś kiedyś miał takie coś robić to zdecydowanie brać najgęstsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 27 Marca 2022 Share Napisano 27 Marca 2022 Ale CA zamiast wikolu czy jakoś dodatkowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 27 Marca 2022 Autor Share Napisano 27 Marca 2022 Drugie poszycie tylko na ca, to cienkie listewki. Kleje do drewna za długo schną i tworzyła by się warstwa, a ca wsiąka w listewki i ładnie leży na wyszlifowanym kadłubie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 1 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2022 Dalszy ciąg układania boazerii i niemałe zaskoczenie kiedy podane w instrukcji zwężenia w miarę pasują 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 1 Kwietnia 2022 Share Napisano 1 Kwietnia 2022 Łebki gwoździ na pierwszej warstwie listewek ucinałeś czy dobijałeś aż się schowają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 1 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2022 Całe są wbite bo tutaj listewki nie były gięte tylko na sucho i zimno dociągnięte (tak się dało dzięki kształtowi kadłuba). Przy szlifowaniu i tak się łatwo zacierają więc nic nie zawadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Kadłub oklejony w całości, zamontowana płetwa steru. Jeszcze trochę pracy od dziobu, drobne szlifowanie i będziemy barwić chyba 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 11 Kwietnia 2022 Share Napisano 11 Kwietnia 2022 Jakieś bejce czy olej lniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Najpierw trzeba porobić dziury potem uszczelnić te zbędne i będzie barwienie i malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 12 Maja 2022 Autor Share Napisano 12 Maja 2022 Dawno się nie chwaliłem postępami, a nie ma ich zbyt wiele. Kadłub podziurawiony, pobarwiony i pomalowany a nawet polakierowany. To na zewnatrz, a od środka układanie parkietu i przymiarki mebli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 4 Lipca 2022 Autor Share Napisano 4 Lipca 2022 W innym dziale to już bym spadł na nastą stronę, a tu jeszcze nie jest tak źle . Do rzeczy, są zauważalne postępy, a w zasadzie to kadłub i wyposażenie pokładu gotowe. Jest też podstawek i będzie trzeba strugać kije. W tym momencie pojawia się też miejsce na plebiscyt: jakie wykonczenie? -same maszty i olinowanie -zwinięte żagle -pod pełnymi zaglami 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 "Tróka, trójkę wybierz Panie" Dużo roboty z tym nie będzie(tak mi się wydaje). A model żaglówki z zwiniętym żaglami trochę mi nie pasuje. Będziesz robił tą klatko/podstawkę co widać na pudełku? Myślę, że ładnie by wyglądała razem z tą nóżką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 10 Lipca 2022 Autor Share Napisano 10 Lipca 2022 Czyli na bogato, no dobrze będziemy próbować. Kramosła na podstawce nie będzie, z resztą było za bardzo stoczniowe, a jak ma być pod żaglami to nie pasuje tym bardziej. Stopka jest tak przymocowana do kadłuba że jacht idzie lekko dziobem w dół i pod kątem na bok. Tak sobie wymyśliłem trochę dynamiczniejszą pozę, może nawet sztormową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 10 Lipca 2022 Share Napisano 10 Lipca 2022 A ja myślałem, że już zapomniałeś że o coś w ogóle się pytałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi