Vieh_san Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Cześć nie mogłem znaleźć tematu na forum, więc pytam. W jaki sposób nagiąć śmigła wirnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Tu sporo zależy od chęci współpracy plastiku z modelarzem. Ja swego czasu robiłem tak: kładłem łopatę na udo, a następnie wałkowałem po wewnętrznej stronie okrągłym ołówkiem, aż do pożądanego wygięcia łopaty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 Dziękuję, zrobiłem tak i dało radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 A można jakoś delikatniej , np. włożyć do wody w określonej temperaturze ? Takie gięcie na siłę , na "sucho" jest rozrywaniem struktury zastygniętego plastiku . Czasem może strzelić . Ciekawe co by fachowcy z naszych firm modelarskich doradzili ? W końcu wiedzą jakie parametry gięcia , stygnięcia ma ich materiał użyty do produkcji modeli . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 15 minut temu, Hello napisał: A można jakoś delikatniej Ale przecież moja metoda jest delikatna. Nic na siłę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2022 2 godziny temu, Hello napisał: A można jakoś delikatniej , np. włożyć do wody w określonej temperaturze ? Takie gięcie na siłę , na "sucho" jest rozrywaniem struktury zastygniętego plastiku . Czasem może strzelić . Ciekawe co by fachowcy z naszych firm modelarskich doradzili ? W końcu wiedzą jakie parametry gięcia , stygnięcia ma ich materiał użyty do produkcji modeli . Hello Myślałem, żeby jakoś na ciepło, ale jak ciepło? Bałem się trochę, że jak będzie za ciepło to się całkiem zdeformuje. Akurat zacząłem UH-60J (założę warsztat potem) to ich śmigła nie są jakoś spektakularnie wygięte. Także pierwsza metoda dała radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Ja się dołączyłem tutaj bo mam Sokoły . W modelach łopaty są akurat na odwrót niż u Ciebie , trzeba je wyprostować . Jeśli nikt się nie odezwie jak to zrobić pewnie i bez połamania to pozostaną jedynie własne próby . Już tak myślałem żeby zrobić coś w rodzaju kopyta ( dla utrzymania powtarzalności ) , termometr i heja z eksperymentem . Doświadczenie jakieś już mam bo skutecznie giąłem tak plastikowe rurki do kabli elektrycznych . Trzeba tylko powoli i równomiernie giąć . Plastik taki w miarę podobny - nie znam się . Jak ciepło? , szło ręce włożyć do wody bez poparzenia . Zresztą idzie wypróbować na ramce albo niepotrzebnej części . Hello PS Grześ nie ignoruję Twojej rady , ja tylko kombinuję . Edytowane 27 Stycznia 2022 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 Ja ostatnio jestem po tej operacji w swoim UH-60A. - garnek z wrzątkiem - łopatę na ok 5 sek namoczyć - wyjąć - giąć na rurze PVC 110 lub czymś podobnym przy użyciu szmatki Proces można powtarzać do uzyskania odpowiedniego ugięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi