Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć nie mogłem znaleźć tematu na forum, więc pytam. W jaki sposób nagiąć śmigła wirnika?

Napisano

Tu sporo zależy od chęci współpracy plastiku z modelarzem.

Ja swego czasu robiłem tak: kładłem łopatę na udo, a następnie wałkowałem po wewnętrznej stronie okrągłym ołówkiem, aż do pożądanego wygięcia łopaty.

• Like 1
Napisano

A można jakoś delikatniej , np. włożyć do wody w określonej temperaturze ?

Takie gięcie na siłę , na "sucho" jest rozrywaniem struktury zastygniętego plastiku . Czasem może strzelić . Ciekawe co by fachowcy z naszych firm modelarskich doradzili ? W końcu wiedzą jakie parametry gięcia , stygnięcia ma ich materiał użyty do produkcji modeli .

Hello

Napisano
15 minut temu, Hello napisał:

A można jakoś delikatniej

Ale przecież moja metoda jest delikatna. 

Nic na siłę :)

• Like 1
Napisano
2 godziny temu, Hello napisał:

A można jakoś delikatniej , np. włożyć do wody w określonej temperaturze ?

Takie gięcie na siłę , na "sucho" jest rozrywaniem struktury zastygniętego plastiku . Czasem może strzelić . Ciekawe co by fachowcy z naszych firm modelarskich doradzili ? W końcu wiedzą jakie parametry gięcia , stygnięcia ma ich materiał użyty do produkcji modeli .

Hello

Myślałem, żeby jakoś na ciepło, ale jak ciepło? Bałem się trochę, że jak będzie za ciepło to się całkiem zdeformuje. Akurat zacząłem UH-60J (założę warsztat potem) to ich śmigła nie są jakoś spektakularnie wygięte. Także pierwsza metoda dała radę.

Napisano (edytowane)

Ja się dołączyłem tutaj bo mam Sokoły . W modelach łopaty są akurat na odwrót niż u Ciebie , trzeba je wyprostować . Jeśli nikt się nie odezwie jak to zrobić pewnie i bez połamania to pozostaną jedynie własne próby . Już tak myślałem żeby zrobić coś w rodzaju kopyta ( dla utrzymania powtarzalności ) , termometr i heja z eksperymentem . Doświadczenie jakieś już mam bo skutecznie giąłem tak plastikowe rurki do kabli elektrycznych . Trzeba tylko powoli i równomiernie giąć . Plastik taki w miarę podobny  - nie znam się .

Jak ciepło? , szło ręce włożyć do wody bez poparzenia . Zresztą idzie wypróbować na ramce albo niepotrzebnej części .

Hello

PS Grześ nie ignoruję Twojej rady , ja tylko kombinuję 🙃.

Edytowane przez Hello
Napisano

Ja ostatnio jestem po tej operacji w swoim UH-60A.

- garnek z wrzątkiem

- łopatę na ok 5 sek namoczyć

- wyjąć

- giąć na rurze PVC 110 lub czymś podobnym przy użyciu szmatki

Proces można powtarzać do uzyskania odpowiedniego ugięcia.