subgrafik Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Mi chodzi o to, że zabrudzenia się błyszczą, co widać na modelu Reggego. No to źle zrozumiałem, ale uwaga moja jest ogólna do matowania modeli ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Hmm.... Model bardzo ładny, ale jak widze wzbudził lekką dyskusje. Już w wątku warsztatowym spodobała mi się ilość zastosowanych blach. Naprawde sporo to daje w tym konkretnym modelu (może się kiedyś też na blaszki skusze). Super są te faktury odlewów, naprawde robią wrażenie. A jeśli chodzi o połysk, patyne i matt na modelu to jestem zdania, że różnie może być, generalnie zalezy jaką farbą prawdziwy pojazd był malowany mattem czy na połysk. Wydawałoby się że patyna to taki półśrodek, ale panowie prosze nie ograniczajmy sie i nie piszmy, że matt to zabójstwo dla modelu. I, że tak nie powinno się robić. Fakt faktem z blyszczacym podwoziem można by tu coś zrobić i albo iść w matt z kurzem itd, albo zrobić je na mokro i dodać troche błota. Ps. Fajnie, że zrobiłes go z gąskami z zestawu GRATULACJE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2008 Fakt, może trochę przesadzamy, że mat to zło, ale ja mam po prostu awersję - dwa fajne czołgi rosyjskie miałem zrobione, pryśnięte matem Pactry - i zrobiły się płaskie jak z obrazka. Albo trzeba brać poprawkę na matowienie i robić megaprzejaskrawione cieniowanie, albo stosować satynę. A propos błyszczących się miejsc - fakt, moje niedopatrzenie. Pigmenty nakładałem na lakierach, w większości wymieszane z sidoluxem. Na transmisji wziął mi się sam sidolux i wyszło jak wyszło - miałem prysnąć lakierem ale przeoczyłem. I po głębszej analizie nie mam nadal nic do zarzuceniu dla syfu na układzie jezdnym . Nie chciałem oddać efektu "grubego" błota, a raczej ziemi i pyłu z suchych dróg jaki się osadza w czasie jazdy. Dodam, że dzisiaj zaczynam malować Mardera III utaplanego w błocku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Dodam, że dzisiaj zaczynam malować Mardera III utaplanego w błocku No to czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 Świetny model... warsztat też imponujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi