Edward Teach Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 (edytowane) Mam wielką prośbę. Dostałem do renowacji piękny model fregaty. Niestety nie wiem co to jest. I jak się do tego zabrać. Bedę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Burta Dziób Rufa jest w najgorszym stanie. Brakuje tu dużej liczyb elementów. Lilie na niebieskim tle wskazują, (moim zdaniem), że jest to okręt francuski z okresu monarchi. Jedyna zachowana bandera a raczej proporzec na mój gust francuska. https://tmg110.tripod.com/royfr8.htm Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Edytowane 29 Stycznia 2022 przez Edward Teach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 Mi to wygląda na Norske Love tylko komuś mocno słabo wyszedł. Nie wiem czy jest sens pchać się w naprawę takiego stanu. https://modelnet.pl/modele-drewniane-statkow/norske-love-billing-boats-bb437 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 Ten model ma kilkadziesiąt lat. Całkowicie ręczna robota. Jedyna zachowana bandera jest francuska. Ale dzięki za te zdjęcia. Okręt jest niewątpliwie z epoki. https://tmg110.tripod.com/royfr8.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Lew na dziobie i proporzec sugerują bardziej Hiszpanie, tam też lilie się przewijają w herbach. Remont będzie rozległy. Napisz z czego to jest jakie duże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 Jest to piękny drewniany model. Każda deseczka zrobiona ręcznie w mini tartaku. Zakładam, że zrobił go jakiś modelarz jeszcze za komuny. Wszystkie złocenia na rufie to mosiężna blaszka wytłoczona na jakiejś formie. Coś pięknego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 (edytowane) Zaczynam renowację. Najpierw przykleiłem wszystko co latało w modelu. Teraz pora na maszty. Jak widać jedyny maszt w komplecie to bezanmaszt. Na grot maszcie stenga jest ułamana i brakuje jednego kawałka drewna służącego do mocowania stengi. Fokmaszt prawie kompletny, ułamana stenga. Od tego masztu zaczynamy renowację. Zorganizowałem bambusowe patyczki do szaszłyków. Włożyłem taki patyk do wiertarki i za pomocą papieru ściernego zmniejszyłem jego średnicę do 2,3 mm. Patyczek zabejcowałem, a następnie wiertłem 0,5 mm wywierciłem w stendzę otwór. W otwór włożyłem ułamany kawałek igły. Następnie wiercimy taką samą otwór w zachowanym ułamku stengi. Na koniec połączyłem nową stengę ze starą. Grot maszt. Tutaj najpierw trzeba było dorobić dyby. Połączyłem "dyby" z masztem za pomocą kawałka igły i skleiłem. Stenga została dorobiona. Edytowane 5 Lutego 2022 przez Edward Teach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Zrobiłem biurko w piwnicy, aby jako taka ogarnąć ten temat. Zrobiłem szablon planu renowacji rufy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Brałeś inspirację z jakiejś konkretnej jednostki czy własna inwencja twórcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 6 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2022 Na FOW.PL rozmawiałem z Panem Krzysztofem Gerlachem. Ogólnie jest to model z czasów komuny, a wtedy nie było takiego dostępu do źródeł jak dzisiaj. Chodzi przede wszystkim balkonik na rufie. Tak więc jako, że model nie jest na 100 % autentyczny to będzie trzeba trochę improwizować. Szczegóły poniżej. https://fow.pl/forum/viewtopic.php?p=192401#p192401 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 6 Kwietnia 2022 Share Napisano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) Wykrzaczyły Ci się linki. Le Glorieux, którym Chciałeś się wzorować wg mnie jest prawdopodobnie kolejnym wymysłem hellera. Tutaj obraz pokazujący Le Glorieux(chyba) ciężko odczytać nazwę ale i tak mocno się różni od tego co sprzedają. A tutaj Centaur jako jedno z proponowanych wykończeń rufy. https://ancre.fr/en/basic-books/73-plans-de-la-charpente-du-v74-canons.html#/langue-42_plans_31_74_guns_ Myślę,że heller trochę z jednego, trochę z drugiego dał też coś od siebie i podpisał to Le glorieux. Zamiast tego proponuję coś bardziej realistycznego. Bardzo podobne wykończenie rufy mają: San Juan Nepomuceno,Montanes, ale myślę że ten z filmiku bardzo pasuje do twojej jednostki. Wciąż jest dużo ornamentów, ale jest to bardziej schludnie. Wybacz, doceniam pracę twojego modelarza ale jego model wygląda lekko festynowo i masz szansę to poprawić. Post #117 wyrzeźbiona rufa San Juan Nepomuceno https://shipsofscale.com/sosforums/threads/international-convention-of-model-shipbuilding-rochefort-france-18-th-21-st-october-2018.2050/page-6 Sprawdziłem jeszcze raz na Forum Okrętów Wojennych linki działają pomimo"Zdjęcie niedostępne" Cofam to co napisałem wyżej. Jeśli Ci się uda to próbuj go zrobić jako Le Glorieux z obrazu. Będzie najładniejszy a jeśli nie to proponuję wersję z Muzeum w Barcelonie, ale zrobisz jak uważasz. Powodzenia PS. Jakbyś poszedł totalnie na całośc to może rozbierzesz wszystkie maszty zostawiając je jako wzorniki wymiarów i zrobić olinowanie wg San Juan Nepomuceno Artesania Latina. To wciąż jest zestaw więc olinowanie nie jest zbyt skomplikowane ,a może wyjść coś znacznie ciekwaszego. W zakłądce Instructions and downloadable contents masz pdfy z instrukcją https://artesanialatina.net/en/ships-elite/488-wooden-model-ship-kit-san-juan-nepomuceno-8421426228601.htm Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez CH123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 8 Maja 2022 Autor Share Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) Dzięki za te plany. Wpadłem na pomysł, że przy użyciu Gimpa zrobię fotorealistyczny reling oraz rufę. Następnie wydrukuje to na drukarce. Poniżej pierwsze przymiarki, przyklejone taśmą malarską. Oczywiście to szkic. Herb to herb Bretanii. Relig oczywiście nakleję na tekturę i wytnę skalpelem. Edytowane 8 Maja 2022 przez Edward Teach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 W dniu 8.05.2022 o 15:05, Edward Teach napisał: fotorealistyczny reling Czyli naklejany papier? Dobrze zrozumiałem? Możesz też spróbować zrobić te wzorki długopisem 3d. Jakiś złoty filament i też powinno wyjść ładnie. Herb będzie trudny,ale myślę że może być znacznie ładniej od płaskiego papieru- jeśli ci się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 No, no...to może być naprawdę fajny model, jednak byłbym jak najdalej od tych papierowych dodatków/ozdóbek. Popieram zdanie CH123 i tzrymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Pomysł z wydrukiem nie jest głupi, zrób tylko kilka warstw. Różne elementy na różna ilość warstw-grubosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 13 Maja 2022 Autor Share Napisano 13 Maja 2022 Myślę o tym aby zamówić tekturę wycinaną laserem według mojego projektu i to pomalować mosiężną farbą. Farbę już mam. Brakuje mi tylko czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 18 Maja 2022 Autor Share Napisano 18 Maja 2022 (edytowane) Pierwsza próba. Wyciąłem skalpelem mój wydruk z drukarki. Nie da się tego zrobić dobrze. I tak zostaną białe miejsca, które psują cały efekt. Druga próba. Pomalowałem wycinankę farbą w kolorze mosiądzu, Vallejo i olejną Revella. Farba Revela (po prawej) wygląda nieco lepiej. teraz myślę jak coś takiego wyciąć laserem. Edytowane 18 Maja 2022 przez Edward Teach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Maja 2022 Super Moderator Share Napisano 18 Maja 2022 Według mnie nie wygląda to dobrze. Może zepsuć to cały model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 Nie lepiej to wydrukować na zywicznej drukarce 3D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 19 Maja 2022 Share Napisano 19 Maja 2022 Sory, ale wygląda to tragicznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 19 Maja 2022 Autor Share Napisano 19 Maja 2022 To na razie próby. Jeśli nie wyjdzie to po prostu nie przykleję. Myślę jak zastąpić drewno kartonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2022 Przyjąłem krytykę i ogólnie zmieniłem koncepcję renowacji fregaty. Kupiłe tralki drewniane w Modelnet (reklama gratis) Kupiłem listwę drewnianą, którą wygiąłem za pomocą lutownicy, i przykleiłem do tralek. Wydrukowałem na brystolu pawęż rufy oraz listwę. Następnie przykleiłem brystol do tektury i wyciąłem. Krawędzi listy przykleiłem pasek papieru biurowego, (słabo to widać) następnie pomalowałem miedzianą farbą. Przykleiłem listwę do pawęży. do krawędzi sklejonej pawęży przyklejam pasek papieru biurowego. Następnie maluję całość farbą miedzianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 24 Czerwca 2022 Share Napisano 24 Czerwca 2022 Wybacz ale do mnie nie przemawia ani klejenie tych pasków ani te malunki ozdobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi