monikawozna4 Posted February 19, 2022 Share Posted February 19, 2022 Witam, czy macie może akcesoria potrzebne do wykonania oświetlenia w domku dla lalek? Tworzę takie domki i jedyne z czym nie mogę sobie poradzić to oświetlenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted February 19, 2022 Share Posted February 19, 2022 Hej , witaj. Pomysłów jest cała masa. Mini żaróweczki, diody led, zasilanie bateryjne, zasilacze sieciowe, ze ściemniaczem lub bez...ogranicza tylko wyobraźnia! Nawet paski led z sterownikami - relatywnie tanie, a można pilotem zmieniać barwy, jasność, nasycenie, nie ma granic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pa_ul Posted November 28, 2022 Share Posted November 28, 2022 Witajcie! Mam problem by znaleźć jakiś wątek w internecie a dopiero zaczynam tą zabawę i totalnie nie rozumiem elektryczności. Otóż, zbudowałam taką drobna wieżyczkę z cegiełek i chciałam oświetlić ją od środka. Na przeszukaniu internetu postanowiłam, że zakupie diodę LED z przewodem o zasilaniu 12V. Ale co dalej? Jak podłączyć do tego baterię? I jaką? Bardzo proszę o pomoc ewentualnie o odesłanie do jakiegoś źródła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted November 28, 2022 Share Posted November 28, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted November 28, 2022 Share Posted November 28, 2022 1 godzinę temu, Pa_ul napisał: Na przeszukaniu internetu postanowiłam, że zakupie diodę LED z przewodem o zasilaniu 12V. Ale co dalej? Jak podłączyć do tego baterię? I jaką? 12V(olt) to napięcie raczej do zastosowania z zasilaczem sieciowym lub akumulatorem ( a raczej baterią akumulatorów - duże , niewygodne i stosunkowo skomplikowane rozwiązania dla lajkonika) Jeżeli nie dokonałaś jeszcze zakupu proponuję nabyć diodę led na 1,5 lub 3V - wielokrotność popularnego ,,paluszka". W tym temacie masz kilka prostych trików - warto go przejrzeć by nabrać ciut orientacji: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted November 28, 2022 Super Moderator Share Posted November 28, 2022 a chyba najprościej kupić tanią latarke LED zdjąć klosz i gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts