Bikernytzu Napisano 28 Października 2023 Autor Share Napisano 28 Października 2023 (edytowane) Nieco zmodyfikowałem piastę wirnika głównego Sam Wirnik prawie skończony, zostało kilka kabelków do zainstalowania... Łopaty wg pomocy dydaktycznych znalezionych w internecie oraz własnych zdjęć odpowiednio przerobione: Edytowane 28 Października 2023 przez Bikernytzu 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 19 Listopada 2023 Autor Share Napisano 19 Listopada 2023 (edytowane) Witajcie ! W końcu udało się trochę powalczyć z modelem. Wstępnie prysnąłem wirnik główny : Kształt nowych łopat powinien się zgadzać , zostal zrobiony wg rysunków i specyfikacji znalezionych w internetach... Zostało zabezpieczyć go matem , dodać krawędzie natarcia i kilka przewodów, kilka kolorów na dźwigarach... Doszło kilka detali min.anteny i światła pod kadłubem oraz nożyce do ciecia "drutów " na podwoziu glownym: Wymęczyłem także osłonę chlodnicy oleju , zarazem podstawę discostacji: Nożyce do drutów nieco poprawione z zestawu oraz antena "x-wing" stacom made by "Skinner" - dziękuję za wydruki , detal bardzo bardzo cieszący oko: Powoli przechodzę z pracą ku ogonowi , podkladujac gotowe miejsca czarnym Vallejo mecha black kawałek po kawałku... Ilość drobiazgów anten i całej reszty jest ogromna w tym śmigłowcu więc ich budowa niestety jest bardzo czasochłonna, wszystko powstaje z scrach build'u lub modyfikacji posiadanych żywic. Teraz czeka mnie szpachlowanie rycie i wygładzanie ogonka: Zabawa będzie również z szpachlowaniem nowego statecznika który w wersjach M jest gładki... Edytowane 19 Listopada 2023 przez Bikernytzu 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 29 Listopada 2023 Autor Share Napisano 29 Listopada 2023 (edytowane) Powoli zbliżam się do końca udręki jaki zafundował mi ten model... Położyłem osiem różnych odcieni czeni....niestety nic z tego nie widać na zdjęciach a i na samym modelu jakoś to się zlewa w całość....nie ma nic gorszego jak kilkugodzinna praca bez efektu... Ubzduralo mi sie azeby model byl wypłowialy lecz nie brudny.tak przynajmniej występują najczesciej na zdjeciach... Przykładowo: Edytowane 29 Listopada 2023 przez Bikernytzu 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Nie jest źle, coś tam widać. Podziwiam ogrom pracy włożonej w ten model . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 10 godzin temu, Bikernytzu napisał: Powoli zbliżam się do końca udręki jaki zafundował mi ten model... Położyłem osiem różnych odcieni czeni....niestety nic z tego nie widać na zdjęciach a i na samym modelu jakoś to się zlewa w całość....nie ma nic gorszego jak kilkugodzinna praca bez efektu... Ubzduralo mi sie azeby model byl wypłowialy lecz nie brudny.tak przynajmniej występują najczesciej na zdjeciach... Przykładowo: Nie histeryzuj Jest czadowy. Widziałem na żywo i mam swoje zdanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 9 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Dziś poruszyłem temat modelu nieco do przodu.Musialem trochę odpocząć od niego , heh. Udało się zrobić taśmę zasilająca działko m230 Wybrałem na to element fototrawiony z nieco większej skali. Wielkościowo się zgadzało więc zacząłem batalie: Ponieważ na wszystkich zdjeciach jakie widziałem zawsze była ona w fartuchu to zrobiłem kąpiel w żywicy azeby był zachowany trochę kształt feedera Pozostało dorobić pasy spinające i zacząć malować Dopiero podklad dal lepszy zarys bo nie wyglądało to obiecujaco Po dodaniu kolorów zaczęło to sensownie wyglądać Montaz na modelu i...znika gdzieś w całości.... Pozostało zrobienie feeder 'ów do minigunow. Wykorzystałem dla odmiany gotowce marki Miniworld, stalowe . Chciałem osiągnąć efekt "pustych feeder'ów" bez taśm z amunicja wewnatrz. Efekt jest bardzo zadowalający jak dla mnie Edytowane 19 Września przez Bikernytzu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 9 Grudnia 2023 Share Napisano 9 Grudnia 2023 W dniu 29.11.2023 o 10:43, Bikernytzu napisał: nie ma nic gorszego jak kilkugodzinna praca bez efektu... Jak masz taki problem to pomyśl o tych, którzy całe życie składają kierunkowskazy w BMW, a których i tak nikt nie używa.. Na poważnie to w drodze na szczyt dołki się wszystkim zdarzają. A modelik miód i solone orzeszki. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Masz rację Endrju ... Trochę mnie Wymęczył ten model więc zająłem się tematem pobocznym jakimi są wyrzutniki flar m130 ... Te które były nie dawały mi spokoju i postanowiłem sobotę spędzić na kolejnej rzeźbie 6mm kostki plastiku. Jak widac na zdjęciu różnica w nowym ulepku w porównaniu do starego jest! Z racji tego , że potrzebuję ich sporo to chyba cały dprzyszly rok bym robił tylko to ...na szczęście zostało trochę silikonu odlewniczego więc zrobię pożądana ilość kopii Edytowane 17 Grudnia 2023 przez Bikernytzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Oczy by mi z orbit wyszły, efekt świetny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) 11 minut temu, barszczo napisał: Oczy by mi z orbit wyszły, efekt świetny . Daj spokój.... 11 godzin! Do drugiej w nocy operując pensetami i mikrowiertlami...Te otwory na bokach w pla-papierze po ok 50probach zaczęły w miarę dobrze wychodzić. 3 otwory w osi 0,4mm , 0,7mm oraz 0.8mm ...już miałem to rzucić w diabły ale oślany upór pozwolił zakończyć te skrobanke Edytowane 17 Grudnia 2023 przez Bikernytzu 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Pierwsze odlewy udane Jak zwykle dopiero fabra coś zaczęła uwydatniac: Zdjęcia są w duuuzym powieszeniu Nie wiem co sądzicie na ten temat ale jak dla mnie, detal w tej skali który zniknie gdzieś pomiędzy innymi na całości modelu jest w pełni zadowalający Edytowane 17 Grudnia 2023 przez Bikernytzu 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 Tylko teraz zauważyłem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 27 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2023 (edytowane) Jakoś nie dawały mi spokoju proporcje tych wyrzutników flar ... Zrobiłem zaten nowe wedlug rzeczywistych wymiarów...trochę czasu zajęło, żeby je zdobyć. Pomalowałem troszkę innymi odcieniami Przykleiłem do modelu symetrycznie po obu stronach kadłuba. Dla odmiany tak jak pasy z amunicja zostawiłem nie załadowane... Teraz wygląda to jak powinno wyglądać... Edytowane 27 Grudnia 2023 przez Bikernytzu 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 29 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2023 (edytowane) Udało się pchnąć trochę temat do przodu, mianowicie : Umęczyłem statecznik: Położyłem kalki na wyrzutnie 70mm rakiet - M261 . Kontrast żółtych napisów był tak duży, że nieco je przymalowalem ażeby nie wyglądała jak prosto z fabryki Tak "zmeczone" napisy eksploatacyjne są znacznie lepsze... Ponadto urzeźbilem nowa wyciągarkę : Po wielu próbach udało się puścić przewody po sondzie tankowania z drutu miedzianego 0.15mm: Sama sonda to wyrób Mastera, kolor metalu , kształt ...nic nie trzeba poprawiać.Przyklejamy i po temacie! Przyznaje , że budowa tego modelu jest katorgą ze względu na duza ilosc zmian w tym śmiglowcu , masę detali które trzeba zrobić samemu a przede wszystkim ich wielkość w tej skali... Edytowane 29 Grudnia 2023 przez Bikernytzu 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Robota super, wygląda świetnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Prima sorcik Panie Marcinie radują się me oczy na sam widok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 29 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2023 2 godziny temu, Mitrandir napisał: Prima sorcik Panie Marcinie radują się me oczy na sam widok. Nie zapeszaj Grześ... wszystko się okaże na finiszu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 30 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) Ostatnie drobiazgi a mianowicie wirnik ogonowy. Jak to od producenta zbytniego detalu tam nie ma więc trzeba było nieco popracować nad nim ... Oto efekt: Napisy o ile tak można nazwać to co daje nam mastercrap na kalek są bardzo...niewyraźne delikatnie mówiąc lecz przy tej skali nie jest najgorzej a wręcz w pelni wystarczajaco. Niestety w zestawach italeri czy revela o napisach typu stencil można zapomnieć stąd warto kupić mistercrafta , nieco drożej jednak w zestawie mamy sporo kalek napisów eksploatacyjnych . Przymiarka do modelu... ...jest całkiem przyzwoicie Edytowane 30 Grudnia 2023 przez Bikernytzu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 15 minut temu, Bikernytzu napisał: ...jest całkiem przyzwoicie Przyzwoicie powiadasz... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 2 godziny temu, Bikernytzu napisał: O..jest całkiem przyzwoicie Panie Marcinie, jest very cacy ...mówiłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 (edytowane) Na szczęście prawie koniec mojej udręki ...Ogonek doczekał się pomalowania a raczej utraty czerni w postaci kolorów imitujących płowienie no i...pora na kalki Jako , że jestem fanem niedoskonałości które dodają moim zdaniem realizmu modelaszkom postanowiłem postarać się otworzyć to co znalazłem na jednym ze zdjęć, mianowicie: ...No i trochę "zepsulem" te kalki Nie ma co przedłużać fotorelacji tej mojej udręki z tym śmigłowcem, galeria juz w przyszłym roku czyli na dniach! Swoją drogą zaczyna on cieszyć moje oko , mam nadzieję, że obserwującym również się podoba... Fakt budowa tego DAP'a zajęła sporo czasu a jeszcze więcej moich zaklęć i nerwów ale ... per aspera ad astra! Jak uda mi się rozwiązać kilka kwestii na którymi głowie się juz jakiś czas , postaram się podzielić nimi w budowie kolejnej maszyny... Puki co SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU ! Oby był jeszcze bardziej owocny w naszej pasji modelarskiej! Edytowane 31 Grudnia 2023 przez Bikernytzu 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 I Nawzajem Marcinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 28 Stycznia Autor Share Napisano 28 Stycznia Zapraszam do galerii Tango Fifthy! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego (edytowane) W tzw. międzyczasie podczas dlubania w chinook'u a mianowicie hydraulika która mnie wykancza nerwowo postanowiłem zacząć drugi temat , równoległy w którym będzie również sporo rzeczy do stworzenia samemu... Temat ten to MH-60S KNIGHTHAWK Dokładnie tą maszyne chce postawić na półce tj. HSC-28 GHOSTRIDER ...ale bez wyrzutni hellfire ów. Tak właśnie najczęściej są spotykane na zdjeciach z pylonami ESSS... Choć może w trakcie budowy coś może zmienić Zacząłem powoli dłubać pylony...oczywiście to co dal producent nadaje się do.... przeróbki! Jak widać na zdjęciu poniżej belka jest zbyt krótka a sam pylon zbyt blisko kadluba Także sam jego kształt nie do końca jest poprawny ale da się to naprawić Przymiarka: Zdj porownawcze Oczywiście to pierwsze poprawki /rzeźby /ulepy i trzeba będzie dopieścić ale to już z górki... Przy okazji dłubnąłem podwójny: Widać różnicę pomiędzy producentem z prawej a poprawionym z lewej... Przyda się do...hh-60Mike Ale to później. Zakupiłem m240 helikopterową wersję : Ale że zapotrzebowanie duże ... większe niż kupić się dało.... to trzeba było rozmnożyć ! Pracę idą powooooli z powodu kontuzji nadgarstka lecz postaram się dzielić swoim rzeźbiarstwem tym razem w morskim wykonaniu Edytowane 19 Września przez Bikernytzu 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 10 Lutego Autor Share Napisano 10 Lutego (edytowane) Powoli przygotowując się do budowy modelu trochę się rozpędziłem z modyfikacjami i przygotowałem żywice do kilku wersji: Kolejno od lewej na zdj. ponizej : 1.MH-60L 2.MH-60S / UH-60M 3.MH-60M 4.HH-60G 5.SH-60B late / MH-60R Urodził się plan (w sumie za kilkoma zapytaniami) by przygotować gotowe zestawy żywiczne dla konkretnych wersji ....również dla własnych potrzeb będzie to ułatwienie i przede wszystkim przyspieszenie budowy konkretnych maszyn Edytowane 10 Lutego przez Bikernytzu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi