Artez Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 Witam, tym razem przedstawiam malucha od dragona w 1/72 .. Sklejalnośc świetna , jakoś swietna .. Wkońcu kosztował 37 pln :> .. Niestety instrukcje panowie z dragona strasznie zamotali przy paru elementach.. Troche foto ciemne , ale nowych mi sie już nie chcialo robić .. Pzd|2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Nie ocenię bo za ciemno. Z tego co widzę to ładnie pomalowany i obrudzony i przesadzone rdzawe zacieki. Ale to może być efekt ciemnych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Podoba mi się, ale ten herb Grossdeutschland za bardzo biały - brudzenie bo nie objęło:/ Poprostu się wyróżnia, obserwator zwraca na niego zbytnią uwagę. Możesz zdradzić swoją technikę na kurz i brudzenie :>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Model mi się podoba , ale mógłbyś umieścić w włazie jakąś figurkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 30 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2008 Kurzenie wykonałem w ten sposób że ... mając kilka farb akrylowych o kolorach odcieni ziemi , miejsca które kurzyłem pryskałem od najciemniejszego do najjaśniejszego koloru , tak aby zawsze kolejna warstwa była mniejsza ( wielkosciowo ) od poprzedniej, na koniec puszczasz lekką smugę z aerka na całośc kurzenia końcowym kolorkiem tak aby nie było zbyt duzych kontrastów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimi Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Mam małe pytank, ten STUG był na MP w Grudziądzu w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 15 Lipca 2008 Autor Share Napisano 15 Lipca 2008 Mam małe pytank, ten STUG był na MP w Grudziądzu w tym roku? Tak , był tam. Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimi Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Też coś znajomo wyglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Ładna maszynka, malowanie bardzo w klimacie, godło dywizji faktycznie trzeba by nieco przyciemnić, bo aż się prosi o punkt celowania. Zacieki z rdzy są słabe, wygląda jak by ktoś pomalował go kredką. No i jest jeden "żyd" który zaraz rzuca się w oczy ... łączenie płyt z przodu kadłuba a u Ciebie jest Więc chyba do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Więc chyba do poprawki. Chyba nie. Ten obrazek, który Ty pokazałeś, to późny Stug III G już z jednorodną płytą czołową. Zauważ że nawet ma już Saukopfblende- czyli późne jarzmo armaty i zdalnie sterowany KM. A model to wczesny Stug III G jeszcze z pancerzem w postaci dośrubowanych płyt pancernych, między którymi był odstęp. Tak to wygląda z tego co pamiętam. Jeśli źle, to mnie poprawcie. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Zwróć uwagę, że model to wczesna wersja z nitowanym dopancerzeniem kadłuba... Aczkolwiek rzeczywiście coś jest namieszane - krawędź dodatkowej płyty pancernej powinna wystawać ponad pow. płyty nad układem przeniesienia napędu. No i brakuje nitów na płycie czołowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Poszperałem tu i ówdzie, szukając dokładnie tej wersji. To ten z Drzonowa, już w Angli siedzi ale wersja ta sama, jarzmo inne tylko. źródło www.panzer.punkt.pl - nie sądzę, żeby taki znawca się pomylił w ocenie wersji wozu. Omawianych szpar nie ma. Odrestaurowany w US&A, taki jak Twój tylko w 1:1. Szpar nie ma. Oryginalny oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Nie chcę tu polemizować za bardzo, gdyż w temacie Stuga ekspertem nie jestem, ale nadal uważam, że Jendrass1, pokazujesz faktycznie Stuga III G tyle że późniejszego. Z jednorodną płytą czołową. Popatrz na to zdjęcie: źródło: forum Odkrywca to jest właśnie wczesna wersja z nitowanym dopancerzeniem płyty czołowej. popatrz na płyty czołowe na swoich zdjęciach. Nie są nitowane, tylko są popsawane ze sobą. Tą wersję Stuga, którą pokazałeś też robi Dragon, a jest to model Stug III G Georg Bose. Tam jest dokładnie identycznie jak na zdjęciach, które wkleiłeś. Przejrzyj forum PWM, a konkretnie konkurs Panzer Master. Tam jest spora dawka merytorycznej dyskusji na temat Stuga III i pojawia się też czasem wątek tej przedniej płyty. Fakt faktem ,ale prawdą jest też to co mówił Jonak, że w modelu brakuje nitów na płycie czołowej... Nie twierdzę, że w modelu ta szpara ma być, bo tak jak mówił Jonak, To dopancerzenie powinno być troszkę dłuższe i zachodzić na górę, ale zwracam uwagę na rozróżnienie wcześniejszego i późniejszego Stuga III G. Chyba będę musiał poczytać co nieco o Stugu, bo temat zaiste ciekawy! Piwo dla Jendrasa i pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 hmmm czyli było kilka wersji Stuga G ? ło bosh... krzyżacy to ale mieli fantazję! Być może tak jest, ale nadal w modelu łączenie tych płyt jest takie bardzo "skośne" i nie chce mi się wierzyć, że tak było. Niemcy raczej robili takie rzeczy dokładnie. Skoro był nitowany to pod spodem był normalny stelaż z kątowników tak ? Ten amerykański Stug (link powyżej) to niby jest Stug III G early Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 hmmm czyli było kilka wersji Stuga G ? ło bosh... krzyżacy to ale mieli fantazję! To zobacz jak między sobą się różnią Tiger'y ausf E. Stug to piękny pojazd - skleję sobie chyba niedługo jakiegoś w 1:48... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Mnie tam krzyżacka stal nie ciągnie, wolę rodzimą ze Stalowej Woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 krzyżacy to ale mieli fantazję! A no mieli Co do modelu .. Jak patrze w instrukcje wygrzebaną z pudeł , to dopancerzenie przednie jest jako jeden element ( 2 płyty mocowane nitami ) , i aby ono zachodziło dobrze na płyte przednią wanny , własnie tak musiałem je przykelić , inaczej sie nie dało . Aczkolwiek faktycznie szpara może być zbyt duża na zdjęciach , ale przy tej skali sensu nie było by tego poprawiać bo w realu naprawde ta szparka jest mała , a zdjęcia strasznie wyolbrzymiają te szpare. Panowie nie spierajamy się zmierzyłem ... szpara ma szerkośc mniejszą niż poł milimetra. Na modelu wygląda to tak jak być powinno. Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 No to lu a Ci krzywdy czynić nie będę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Jendrass1 sprawa jest słuszna Ale gdyby to była pancerka w 1/35 i by takie coś było na szerkość kilka milimetrów to faktycznie nie za ciekawie . Tu jednak sprawa rozchodzi się o mniej niż pół milimetra , i patrząc na model w realu nie dostrzegniesz że jest tam jakaś szpara która rzuca się w oko. Mówiąc szczerze jest wszytsko sklejone dobrze Ale bro dla Ciebie Jendrass za działanie w szłusznej sprawie hehe . Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Dziękuje serdecznie, rzadko się zdarza na forach modelarskich, że ktoś komuś dziękuje za wnikliwą "analizę" jego pracy, kiedy ta jest już cokolwiek gotowa w galerii Tym bardziej mi miło. W poczuciu dobrze spełnionego obowiązku, jeszcze jedno i do spania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Dziękuje serdecznie, rzadko się zdarza na forach modelarskich, że ktoś komuś dziękuje za wnikliwą "analizę" jego pracy, kiedy ta jest już cokolwiek gotowa w galerii Tym bardziej mi miło Mi również bardzo miło że ktoś ' zawiesił ' oko na moje pracy na dłużej , i począł jej analize Jednak wygramolenie pewnych błędów może poskutkować w przyszłości , np. robiąc takiego Stuga w 1/35 A plany też są takie , a planów jest dużo , a czasu mało ... Ogółem się nie obraże przed spaniem o jeszcze jedno bro i również dla Kolegi na dobry sen . Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 A mówili mi Ci z Bydgoszczy, że Ci z Toruniewa to tacy jacyś dziwini :P cóż ... :P także tego no... jeszcze jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 A mówili mi Ci z Bydgoszczy, że Ci z Toruniewa to tacy jacyś dziwini :P A no ' bratnie' dusze , 'bratnie' miasta Ba... Ma być wspólna metropolia Toruń-Bydgoszcz... Świat schodzi na psy hehe Teraz to juz nie ale kiedyś tak w Bydzi gdzieś zaparkować auto pod blokiem na Toruńskich blachah to z szbyką można było się pożegnać Ah ta sąsiedzka zgryzliwość ^^ . Zapraszam na derby piłkarskie 2 ligi , czy kiedyś żużlowej ekstra klasy ( bo teraz Bydzia spadła ) , tam można było poczuć właśnie tę miłość sąsiedzką xD A no nie wypada odmówić ... Więc i kolejne idzie w ruch w Twoją stronę . Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi