Skocz do zawartości

Stug III ausf.G 1/72.

Artez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tym razem przedstawiam malucha od dragona w 1/72 ..

Sklejalnośc świetna , jakoś swietna .. Wkońcu kosztował 37 pln :> .. Niestety instrukcje panowie z dragona strasznie zamotali przy paru elementach.. Troche foto ciemne , ale nowych mi sie już nie chcialo robić ..

7c6b312852aed15b.jpg

b03d7345413a9af6.jpg

eaa9fe0c31b5238d.jpg

f315d6e300c1d6b3.jpg

9d0a236717308190.jpg

a8d2f1b2f09751c5.jpg

Pzd|2.

Podoba mi się, ale ten herb Grossdeutschland za bardzo biały - brudzenie bo nie objęło:/ Poprostu się wyróżnia, obserwator zwraca na niego zbytnią uwagę.

Możesz zdradzić swoją technikę na kurz i brudzenie :>?

Kurzenie wykonałem w ten sposób że ... mając kilka farb akrylowych o kolorach odcieni ziemi , miejsca które kurzyłem pryskałem od najciemniejszego do najjaśniejszego koloru , tak aby zawsze kolejna warstwa była mniejsza ( wielkosciowo ) od poprzedniej, na koniec puszczasz lekką smugę z aerka na całośc kurzenia końcowym kolorkiem tak aby nie było zbyt duzych kontrastów.

• 2 weeks later...

Ładna maszynka, malowanie bardzo w klimacie, godło dywizji faktycznie trzeba by nieco przyciemnić, bo aż się prosi o punkt celowania. Zacieki z rdzy są słabe, wygląda jak by ktoś pomalował go kredką.

No i jest jeden "żyd" który zaraz rzuca się w oczy ...

łączenie płyt z przodu kadłuba

800px-StuG-III-latrun-1.jpg a u Ciebie jest

eaa9fe0c31b5238d.jpg

Więc chyba do poprawki.

Więc chyba do poprawki.

Chyba nie. Ten obrazek, który Ty pokazałeś, to późny Stug III G już z jednorodną płytą czołową. Zauważ że nawet ma już Saukopfblende- czyli późne jarzmo armaty i zdalnie sterowany KM. A model to wczesny Stug III G jeszcze z pancerzem w postaci dośrubowanych płyt pancernych, między którymi był odstęp. Tak to wygląda z tego co pamiętam. Jeśli źle, to mnie poprawcie.

pozdrawiam!

Zwróć uwagę, że model to wczesna wersja z nitowanym dopancerzeniem kadłuba...

Aczkolwiek rzeczywiście coś jest namieszane - krawędź dodatkowej płyty pancernej powinna wystawać ponad pow. płyty nad układem przeniesienia napędu. No i brakuje nitów na płycie czołowej.

Poszperałem tu i ówdzie, szukając dokładnie tej wersji.

To ten z Drzonowa, już w Angli siedzi ale wersja ta sama, jarzmo inne tylko.

stug_drz_03.jpg

stug_drz_04.jpg

źródło www.panzer.punkt.pl - nie sądzę, żeby taki znawca się pomylił w ocenie wersji wozu. Omawianych szpar nie ma.

stug_10.jpg

Odrestaurowany w US&A, taki jak Twój tylko w 1:1. Szpar nie ma.

stugg_ac.jpg

Oryginalny oryginał.

Nie chcę tu polemizować za bardzo, gdyż w temacie Stuga ekspertem nie jestem, ale nadal uważam, że Jendrass1, pokazujesz faktycznie Stuga III G tyle że późniejszego. Z jednorodną płytą czołową. Popatrz na to zdjęcie:

stug_iii_g.jpg

źródło: forum Odkrywca

to jest właśnie wczesna wersja z nitowanym dopancerzeniem płyty czołowej. popatrz na płyty czołowe na swoich zdjęciach. Nie są nitowane, tylko są popsawane ze sobą.

Tą wersję Stuga, którą pokazałeś też robi Dragon, a jest to model Stug III G Georg Bose. Tam jest dokładnie identycznie jak na zdjęciach, które wkleiłeś.

Przejrzyj forum PWM, a konkretnie konkurs Panzer Master. Tam jest spora dawka merytorycznej dyskusji na temat Stuga III i pojawia się też czasem wątek tej przedniej płyty.

Fakt faktem ,ale prawdą jest też to co mówił Jonak, że w modelu brakuje nitów na płycie czołowej...

Nie twierdzę, że w modelu ta szpara ma być, bo tak jak mówił Jonak, To dopancerzenie powinno być troszkę dłuższe i zachodzić na górę, ale zwracam uwagę na rozróżnienie wcześniejszego i późniejszego Stuga III G.

Chyba będę musiał poczytać co nieco o Stugu, bo temat zaiste ciekawy!

Piwo dla Jendrasa i pozdrowienia

hmmm czyli było kilka wersji Stuga G ? ło bosh... krzyżacy to ale mieli fantazję! Być może tak jest, ale nadal w modelu łączenie tych płyt jest takie bardzo "skośne" i nie chce mi się wierzyć, że tak było. Niemcy raczej robili takie rzeczy dokładnie. Skoro był nitowany to pod spodem był normalny stelaż z kątowników tak ?

Ten amerykański Stug (link powyżej) to niby jest Stug III G early

hmmm czyli było kilka wersji Stuga G ? ło bosh... krzyżacy to ale mieli fantazję!

To zobacz jak między sobą się różnią Tiger'y ausf E.

Stug to piękny pojazd - skleję sobie chyba niedługo jakiegoś w 1:48...

krzyżacy to ale mieli fantazję!

A no mieli

Co do modelu .. Jak patrze w instrukcje wygrzebaną z pudeł , to dopancerzenie przednie jest jako jeden element ( 2 płyty mocowane nitami ) , i aby ono zachodziło dobrze na płyte przednią wanny , własnie tak musiałem je przykelić , inaczej sie nie dało . Aczkolwiek faktycznie szpara może być zbyt duża na zdjęciach , ale przy tej skali sensu nie było by tego poprawiać bo w realu naprawde ta szparka jest mała , a zdjęcia strasznie wyolbrzymiają te szpare. Panowie nie spierajamy się zmierzyłem ... szpara ma szerkośc mniejszą niż poł milimetra. Na modelu wygląda to tak jak być powinno.

Pzd|2

Jendrass1 sprawa jest słuszna

Ale gdyby to była pancerka w 1/35 i by takie coś było na szerkość kilka milimetrów to faktycznie nie za ciekawie . Tu jednak sprawa rozchodzi się o mniej niż pół milimetra , i patrząc na model w realu nie dostrzegniesz że jest tam jakaś szpara która rzuca się w oko. Mówiąc szczerze jest wszytsko sklejone dobrze

Ale bro dla Ciebie Jendrass za działanie w szłusznej sprawie hehe .

Pzd|2

Dziękuje serdecznie, rzadko się zdarza na forach modelarskich, że ktoś komuś dziękuje za wnikliwą "analizę" jego pracy, kiedy ta jest już cokolwiek gotowa w galerii Tym bardziej mi miło. W poczuciu dobrze spełnionego obowiązku, jeszcze jedno i do spania.

Dziękuje serdecznie, rzadko się zdarza na forach modelarskich, że ktoś komuś dziękuje za wnikliwą "analizę" jego pracy, kiedy ta jest już cokolwiek gotowa w galerii Tym bardziej mi miło

Mi również bardzo miło że ktoś ' zawiesił ' oko na moje pracy na dłużej , i począł jej analize Jednak wygramolenie pewnych błędów może poskutkować w przyszłości , np. robiąc takiego Stuga w 1/35 A plany też są takie , a planów jest dużo , a czasu mało ...

Ogółem się nie obraże przed spaniem o jeszcze jedno bro i również dla Kolegi na dobry sen .

Pzd|2

A mówili mi Ci z Bydgoszczy, że Ci z Toruniewa to tacy jacyś dziwini :P

A no ' bratnie' dusze , 'bratnie' miasta Ba... Ma być wspólna metropolia Toruń-Bydgoszcz... Świat schodzi na psy hehe

Teraz to juz nie ale kiedyś tak w Bydzi gdzieś zaparkować auto pod blokiem na Toruńskich blachah to z szbyką można było się pożegnać:D Ah ta sąsiedzka zgryzliwość ^^ . Zapraszam na derby piłkarskie 2 ligi , czy kiedyś żużlowej ekstra klasy ( bo teraz Bydzia spadła ) , tam można było poczuć właśnie tę miłość sąsiedzką xD

A no nie wypada odmówić ... Więc i kolejne idzie w ruch w Twoją stronę .

Pzd|2