marciak90 Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 (edytowane) Witam. Jakiś czas temu rozpocząłem budowę tego modelu, myślę, że jestem gdzieś w połowie.. mam kilka pytań: - czy lakier tamiya do aerografu nie zrobi szkód na modelu - użyłem kiedyś go w sprayu i zniszczył model - co najpierw najlepiej posklejać i pomalować lub zaszpachlować dodałem zdjęcia oryginału, pudełka i części, które wykonuję.. dodam ze to dopiero mój trzeci model Edytowane 22 Marca 2022 przez marciak90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 Kolego @marciak90, chyba coś się źle dodało, bo nie ma żadnego opisu. Fajnie by było napisać o tym co się będzie robić i jaki ma się na niego plan. I super by było, pokazać zdjęcia ramek z częściami. Bardzo jestem ciekawy tego modelu, bo kawał kloca z niego pewnie będzie Kibicuję, bo też nie często tutaj mamy pasażery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 22 Marca 2022 Autor Share Napisano 22 Marca 2022 dodałem teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 22 Marca 2022 Autor Share Napisano 22 Marca 2022 2 minuty temu, Vieh_san napisał: Kolego @marciak90, chyba coś się źle dodało, bo nie ma żadnego opisu. Fajnie by było napisać o tym co się będzie robić i jaki ma się na niego plan. I super by było, pokazać zdjęcia ramek z częściami. Bardzo jestem ciekawy tego modelu, bo kawał kloca z niego pewnie będzie Kibicuję, bo też nie często tutaj mamy pasażery. tak jakby .. chciałem inaczej zredagować posta, i dodałem przez przypadek 1 zdjęcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 22 Marca 2022 Autor Share Napisano 22 Marca 2022 skrzydła: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 A co się stało dokładnie, że zniszczył model? Jeśli chodzi o szpachlowanie, to w trakcie montażu części jeszcze nie pomalowanych jak widzisz, że są ewidentne szpary, albo ubytki, bo się źle oczyściło z tych wpustowych nadlewek. Potem po sklejeniu podkład jednokolorowy, może być biały, szary, czarny itd. W Twoim przypadku teraz najlepiej biały. Nie dosyć, że podkład przygotowuje powierzchnię pod farbę, to wyrównuje on powierzchnię kolorystycznie i dzięki niemu uwydatniają się np. nadlewki, szpary, góry i doliny, wtedy to się szlifuje, poprawia znowu podkładem żeby wyrównać kolor. Jak ma się to za sobą to można zacząć malować. Aaa przed tym wszystkim najlepiej byłoby model umyć w wodzie z płynem do naczyń, żeby odtłuścić go, a potem używać, rękawiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 22 Marca 2022 Autor Share Napisano 22 Marca 2022 zniszczył w ten sposób, że zrobił zacieki z farby, którą jakoś dziwnie rozpuścił.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 A najpierw puszkę miałeś w ciepłej wodzie? (Tylko nie gorącej bo to niebezpieczne!!!) Później dobrze wstrząsnąć i delikatną mgiełką kilka razy, za każdym razem jak już trochę poprzednia warstwa przeschła. Te zacieki to mi trochę brzmi jakby była nie wymieszana farba i prawie sam rozpuszczalnik był psiknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 1 godzinę temu, marciak90 napisał: zniszczył w ten sposób, że zrobił zacieki z farby, którą jakoś dziwnie rozpuścił.. Za grubą warstwę lakieru dałeś. Nie można dopuścić do powstania zacieków, bo brzydko to wygląda i właśnie może uszkodzić warstwę farby. Jak kolega wyżej pisze- nakładamy cienką warstwę, ale żeby była jednolicie mokra. Jest to dosyć trudne, jak nie masz wprawy w operowaniu sprejem. A380 to moim zdaniem zbyt duży model do nauki sprejowania, łatwo zepsuć swoją pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 (edytowane) dalsze zdjęcia dodam wtorek - środa. czekam na paczkę z materiałami modelarskimi by wznowić pracę :D.. Edytowane 27 Marca 2022 przez marciak90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 Po długim czasie wracam do budowy tego modelu.. malowanie skrzydeł i poprawa detali jest dość ciężka i jeszcze zejdzie pewnie długo.. no i jeszcze gdzie niegdzie szpachlowanie.. jutro postaram się wrzucić lepszej jakości zdjęcia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi