Merten Napisano 27 Marca 2022 Napisano 27 Marca 2022 Nie spodziewałem się, ze jednak skleję pierwszy czołg w życiu w skali 1:35. Ostatnio to w latach 90-tych i skala 1:72, a potem tylko pojazdy kołowe, kołowo-gąsienicowe i koleje. A tu taka sytuacja, że po obejrzeniu serialu "Dolina Łez" wzięło mnie na sklejenie izraelskiego "Bicza" z czasu wojny izraelsko-arabskiej Yom Kippur (1973). Z tego co wiem, to Centurion z mocniejszym silnikiem Continental i chyba stąd jest dodatek "Kal", a Alef to pierwsza litera alfabetu hebrajskiego oznaczająca kolejne wersje (były jeszcze późniejsze Bet, Gimel i Dalet). Nie mam większego pojęcia o po-drugo-wojennych czołgach, a projekt w zamierzeniu miał się zakończyć szybko i bez komplikacji, więc robione prosto z pudełka bez dodatków. Nie korzystałem z kalkomanii. Są zrobione aerografem, bo i też nie była to duża filozofia + dorobiona na zasobniku na wieży płachta z literą Bet (drugi czołg w plutonie). Do tego dorobiona mała winietka z bardzo starym drzewkiem oliwkowym, co to własnymi rękami sam Poncjusz Piłat sadził. Korzystając z dobrej pogody zrobiona sesja plenerowa. W związku z tym nie okleiłem jeszcze boków winiety, a sam czołg nie do końca wysechł po zalaniu pigmentów. Ogólnie klejony dla frajdy i takowej mi dostarczył. Pierwszy raz kleiłem coś z Amusing Hobby i polecam. Super łatwe do złożenia gąsienice! No i bardzo polecam serial "Dolina Łez". 6 Cytuj
piotrkur Napisano 27 Marca 2022 Napisano 27 Marca 2022 Podoba się!cyknij fotki na jednolitym tle,bo jak dla mnie się rozmywają szczegóły /detale.. Cytuj
Merten Napisano 27 Marca 2022 Autor Napisano 27 Marca 2022 Cytat cyknij fotki na jednolitym tle No to na życzenie - wersja studyjna. 1 Cytuj
copycat Napisano 28 Marca 2022 Napisano 28 Marca 2022 Bardzo spoko model, tam taki mały szew na wieży nie zaszpachlowany, w oryginale to chyba spaw. Cytuj
piotrkur Napisano 28 Marca 2022 Napisano 28 Marca 2022 10 minut temu, copycat napisał: tam taki mały szew na wieży nie zaszpachlowany, w oryginale to chyba spaw. To ślad łączenia form,i mały jest Cytuj
Merten Napisano 28 Marca 2022 Autor Napisano 28 Marca 2022 2 godziny temu, copycat napisał: taki mały szew na wieży nie zaszpachlowany, w oryginale to chyba spaw No niestety. Macie rację - to widać. Nie wiem dlaczego, to zostawiłem, bo to chwila roboty by była. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi