Kabanos Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Właściwie model jest już na ukończeniu, ale chcę poznać Wasze zdanie co do malowania:) (zacząć od nowa czy nie) Baza to rozjaśniony jakiś zielony z MM nakładany aerografem, a paski też MM tyle że z pędzla. W zasadzie model pewnie nie jest zgodny z oryginałem, ale na tym etapie mojego modelarstwa (bardzo początkujący) nie dbam za bardzo o to:) Oto fotki, powiedzcie co sądzicie:) Aha, model dodatkowo "pomiziany" wash'em Miga i podwozie brudzone jakimiś pigmentami:) Pozdrawiam i proszę o odpowiedź, Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Byłem popełniłem kiedyś podobnie Tygrysa - tzn malowanie. Pytanie za 100zł - gdzie kalka? Wszytskie czołgi z Tiger Gruppe "Fehrmann" miały F cośtam -> F01, 02, 03, 04, 05, 13. ;) Poza tym były one malowane jednolicie na zielono, a czasem spod nich wystawał poprzedni kamuflaż. Ale to odwrotna kolejność niż namalowałeś ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 W zasadzie model pewnie nie jest zgodny z oryginałem,[...]na tym etapie mojego modelarstwa (bardzo początkujący) nie dbam za bardzo o to:)[...] A no nie jest(a szkoda). Powinieneś pomalować go w charakterystyczne trój barwne kamo: podstawa:Dunkelgelb, plamy, albo wężyki: Olivegrun i rotbraun albo schocoladenbrau. Ale ogólnie jak na początek jest dobrze (poza brakiem kalkomanii ! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Ironkamil - NIE! Wszytskie fehrmanny były na Olivegrun w całości ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 26 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2008 Kalki są w pudełku!!! (dostanę stówę?) Czyli teoretycznie jeśli teraz go "sprysknę" Olivegrun" to będzie ok? W instrukcji...napisali że mają być paski no to zrobiłem paski... A tak ogólnie co do budowy to by się w miarę zgadzał z Fehrmannem? A kalki będą- F-13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Trochę skopałeś gąsienice no i to brudzenie na kołach wygląda jakby przejechał przez kurz na półce. Z łosza wyszedł ci ciemny filtr po całości, może da rade jeszcze wytrzeć go na większych powierzchniach. Poprawiło by to znacznie wygląd. W oczy rzuca się także odrębność dolnej czołowej płyty. Nie ma, ani pasów, ani tego łosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 ronkamil - NIE! Wszytskie fehrmanny były na Olivegrun w całości ;] Oj dobra ja tu mówię tu o zwyczajnym tygrysie ;) , no ale dobra nie znam się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Dragon zwalił ten model z tym, że F13 miał zimmerit a on go nie dał ;] Malowanie natomiast widzisz, to paski które wystają SPOD zielonego. A u Ciebie niestety wygląda to odwrotnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 26 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2008 Panie Smoku- Z tym wash'em to w sumie chodziło o filtr:) A jakiego koloru powinien być? Bo ja lubię takie "różnicujące" powierzchnię rzeczy:) czyli zmycie wash'a, mgiełka z olivegrun, jeszcze raz filtr i wash, delikatniejsze kurzenie...NO chyba sobie to jakoś poukładałem...(Ale w instrukcji malowania było odwrotnie...:P) Aha a płyta....wogóle cała "buda" była o ok. 4mm za długa...I trzeba było ciąć... Wyszło jak wyszło, pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło ps. Po bliższym przyjrzeniu się schematowi... fakt nawet tam jest tak jak mówicie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Malowanie jest odwrotne, i nie wiem czy mam racje ale wydaje mi się żre lufa jest ciut za wysoko uniesiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaki Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 F13 miał zimmerit? Hmm... A masz jakieś fotki Przemos19? Ja fotek nie widziałem fotek, ale wzorowałem się (bo też kleję akurat F13) na monografii AJ PRESSu, Tank Power 15 (Tiger vol.III). Tam na planie (str. 86-88) i na barwnej tablicy (str. 92) nie ma zimmeritu i wyraźnie jest napisane, że F13 go nie miał. Nie miał również przednich i burtowych błotników oraz kanistra Rommelkiste na wieży a także liny wyciągarki na burcie. Więc jak to było? Ma ktoś fotki F13? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Militaria XX wieku nr 3 (6) maj-czerwiec 2005, s.72-73 - "Czołgi Tiger Gruppe Fehrmann", Hubert Michalski. Wg tekstu wiodącego, "czołg, także jako jedyny posiada Zimmerit, który zoastał nałożony w trakcie remontu w warsztacie. W wielu źródłach możemy spotkać się z informacją, że Zimmerit znajdował się tylko na lewej stronie wieży. Przyglądając się jednak dokładnie zdjęciom, możemy bezsprzecznie stwierdzić, że nie tylko cała wieża była pokryta Zimmeritem ale także i kadłub". Zdjęcie w tym samym artykule pokazuje na kadłubie nierówności które wskazują że jest to Zimmerit. Poza tym, wg artykułu oznaczenia były malowane jaśniejszą farbą zieloną w białych obwódkach. http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=73957&sid=35fdb36e90a027a9aa3220f3ae99a8fe - tutaj widać na zbliżeniu zimmerit na wieży np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Fna monografii AJ PRESSu, Tank Power 15 (Tiger vol.III). Tam na planie (str. 86-88) i na barwnej tablicy (str. 92) nie ma zimmeritu i wyraźnie jest napisane, że F13 go nie miał. Mam wszystkie 4 tomy tej monografii i niestety błędów tam wiele. F13 miał zimmerit, mocno obtłuczony ale jednak miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 To mi bardziej przypomina skalę 1:144 niż 1:72... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaki Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Dzięki Przemos19 za uświadomienie. Zdecydowanie widać, że go zimmeritem wysmarowano. Ale również widać, że F13 nie miał błotników z przpdu i z boku, tak więc Kabanos to byś musiał poprawić. Przemos19 - przy okazji stawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 A dzięki. Swoją drogą w w/w źródle z Militariów XX wieku też napisali że nie miał błotników ani zasobnika z tyłu wieży. Zastanawia mnie co za idioci robili tego Tygrysa. Jeśli dają kalki do tylko F13 i dają te rzeczy, to siłą rzeczy robią bardzo wąski model. Jakby dali do F01/02/03/04 zrozumiałbym - chcą dać możliwość zrobienia całej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zell Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 Też walcze z tym tigerem. niestety tak jest jak przemo mowisz jest w nim masa bledów.Tak że zastanawiam sie powaznie czy nie przerobic go na jakas inna f-ke bo na 13 sie nie nadaje.pozatym troche dziwne są te czołgi z grupy ferhmann sa to skladaki z roznych wersji a zdjec do nich jak na lekarstwo.Dragon sie nie popisal przy tych modelach . Jeśli faktycznie chcieli zrobic baze na reszte f-ek to mogli dac inne kalki.Pozatym z tego co czytałem i kalki maja błąd bo z tego co mi wiadomo miały kolor zielony a nie biały. I tutaj moja prosba jesli ktoś z was posiada jakas bardziej dokladną foto dokumetacje podeslijcie jakos pozdrawiam z miasta świetej wieży Damian aka Żell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 blebleble Odpalasz Google, wpisujesz "Gruppe Fehrmann" i zobacz co można znaleźć pod pierwszą zakładką: http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=73957 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi