tornado Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Witam w moim nowym temacie a jest nim budowa ciągnika siodłowego Mack DM 600 firmy AMT/ERTL w skali 1:25. Pudła z zawartością: Docelowo będzie to zestaw do przewozu drewna, mniej wiecej podobny do tego - kolor prawdopodobnie czerwona kabina i czarna rama lub jasna zieleń na kabinie i czerwona rama. Nie ukrywam, że rozważam kolorystykę zestawu jak na fotce (marudzę w kolorystyce bo wszystkie te barwy podobają mi się): Za budowę modelu zabrałem się wczoraj. Jak to w AMT bywa wypraski posiadały mnustwo nadlewek i śladów po wypychaczach, większość z nich już usunąłem ale jeszcze trochę szpachli trzeba użyć. Sporo elementów zaliczyło już kąpiel w krecie aby pozbyć się chromu (w większośći elementy silnika). A oto co zrobiłem do tej pory podwozie: silnik: chłodnica i podstawa siodła: maska silnika: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 No, to ja zasiadam w pierwszym rzędzie i uważnie się przyglądam kolejnej Twojej baaardzo ciekawej relacji . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Będę śledził relację z zaciekawieniem, bo strasznie interesuje mnie ten model i muszę zobaczyć czy jest sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Ależ mi dech zaparło jak zobaczyłem że bierzesz na warsztat właśnie tego Macka Super super super!!! I nieźle się zaczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Zasiadam na widowni by podziwiać mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Ja również, będę Ci kibicował Andrzeju, zwłaszcza będzie mnie ciekawić jak będzie wyglądać ta naczepa podpięta do tego Macka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 (edytowane) No no, dwa białe kruki i oryginalny silnik Macka. Torni, zadbaj o zgodność z oryginałem, prooooooooszę Jako że ostatnio R600 był na Allegro do sprzedania, pozbierałem trochę ciekawych fotek po stronach. DM i R dzielą większość elementów. Jak chcesz, mogę powrzucać tutaj fotki silnika, ciut kabli, kabinę. Chyba, że je posiadasz lub robisz po swojemu. Edytowane 28 Czerwca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Kolejny piękny zestawik do kolekcji. Szkoda, że nie przepadam za amerykańcami, bo jest duży wybór ciekawych modeli, zwłaszcza ciężarówek użytkowych, za stosunkowo znośne pieniądze... Powiedz, tornado, czy ten ładunek, 2 rodzaje (kratownica i drzewo), są też w zestawie? Kiedyś się zastanawiałem nad tą "naczepą", w innym wydaniu, ale ostatecznie zrezygnowałem i kupiłem coś innego z AMT. Życzę oczywiście braku niemiłych niespodzianek w trakcie budowy, zwanych złośliwością rzeczy martwych, bo o błędy nie trzeba się martwić Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Bardzo mi się podoba ta ciężarówka szkoda że nie dokupienia w polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2008 Dzięki koledzy za doping Jak chcesz, mogę powrzucać tutaj fotki silnika, ciut kabli, kabinę. Chyba, że je posiadasz lub robisz po swojemu. Co prawda mam dosć sporo fotek zarówno trucka jak i silnika ENDT 673, jednak większość jest wymontowanych z ramy. Jak to mówią - od przybytku głowa nie boli tak więc jeśli masz ochotę to wrzuć tu swoje zdjęcia. Powiedz, tornado, czy ten ładunek, 2 rodzaje (kratownica i drzewo), są też w zestawie? Zarówno kratownica jak i kłody są w zestawie, także jest cały osprzęt do zabudowy trucka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Mam prośbe , czy in boxa możesz zrobić tej dłużycy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Mam prośbe , czy in boxa możesz zrobić tej dłużycy? Tak Kozi ma rację, jeżeli to możliwe Torni wrzuć in boxa. Mnie udało się coś takiego znaleść w internecie model : orginał : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2008 Dzięki Wojtek za fotki Troche późno na in-boxa bo przyczepa od wczoraj jest już na warsztacie. Zdążyłem już trochę oczyścić, posklejać i poszpachlować pare elementów: Z tej fotki można sobie wyobrazić ile było roboty aby wszystko doprowadzić do ładu: Aby nie było, że nie chciałem to zrobiłem kilka zdjęć tego co zostało w ramkach. Sorki za jakość ale zdjecia robiłem w pośpiechu (jestem podczas prac przy zestawie). Instrukcja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Świetny model i jak zwykle świetnie Ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Uuu , smakowity kąsek , siadam i oglądam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Robisz może skrętną oś przednią w macku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 (edytowane) Nie no naprawdę Andrzeju, ta naczepa robi wrażenie, sam się zastanawiam, nad taką naczepą do sklejenia pokuszę się tez nad taką, ale dopiero na zimę. P.s Mnie osobiście podobał się ten model na MTM 2007r. foto : , ale to moja opinia i gust Znalazłem Ci Andrzeju w internecie, jeszcze takie fotki modelu Kenia : Model : I orginał : Edytowane 29 Czerwca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Ten model jest piękny, jednak wiele jest robione od podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2008 Robisz może skrętną oś przednią w macku ? Oś, a wzasadzie koła są skrętne Wojtku Tul. zarówno te jak i inne fotki z netu posiadam w swoim archiwum. Podłubałem jeszcze troszkę dzisiaj sobie i przyczepa prawie jest gotowa do malowania (wymaga drobnych poprawek). W wózku odciąłem plastikowe chlapacze, które zastąpię winylowymi. Kratownica na cignik była połamana, wczoraj posklejałem ją do kupy a dzisiaj dokleiłem kilka elementów, jednak muszę jeszcze dorobić brakujący w niej fragment. Wczoraj także pomalowałem podkładem podwozie ciągnika, dzisiaj doszedłem do wniosku, że będę musiał wprowadzić w nim kilka zmian. Przymiarka całości na sucho: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milmak Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Genialnie to wygląda, z reszta jak zawsze u tornada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 No w sumie nie zauwazylem w twoim modelu jest skretna przednia oś , bo w moim amt nie:/ Przerabialeś cos czy poprostu już taką miałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2008 No w sumie nie zauwazylem w twoim modelu jest skretna przednia oś , bo w moim amt nie:/ Przerabialeś cos czy poprostu już taką miałes? Nie przerabiałem, już była taka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Można narzekać na jakość AMT, ale mnie najbardziej podoba się to, że plastik jest w jednym kolorze (czy to szary czy też biały). Wbrew pozorom, to duże ułatwienie w malowaniu, bo nie koniecznie trzeba stosować podkład. Barwione lampy też są niewątpliwą zaleta. Sam jeszcze nie kleiłem nic z AMT, ale kilka modeli mam w zamyśle (w magazynie). Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 1 Lipca 2008 Autor Share Napisano 1 Lipca 2008 Postanowiłem pomalowac ciagnik w podobnych barwach jak na zdjęciu: Piszę podobnie bo u mnie nie będzie paseczka i esów-floresów na kabinie - nie pasowały by do rozmiaru moich kalkomani. Wózek od przyczepy też będzie czarny, zastanawiam się tylko jaki kolor pasował by na zabudowę Kabinę pomalowałem już, po utwardzeniu klearu jeszcze ją zmatuję i wypoleruję. Podwozie tez jest już malnięte: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 1 Lipca 2008 Share Napisano 1 Lipca 2008 Jak zwykle fachowa i piękna robota i czekamy na więcej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi