Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W praktycznie równe dwa weekendy udało mi się zrobić ten model. Było to dosyć ciekawe doświadczenie, w zasadzie pierwsze doświadczenie w tej skali i nawet mi się spodobało. W pudełku oprócz standardowych ramek możemy znaleźć metalową lufę i blaszki, a sam model składa się bezproblemowo. Myślę, że to nie koniec mojej przygody z 72-ką. Malowanie oczywiście fikcyjne. Model był fajną odskocznią od pozostałych zaczętych. Bez przedłużania zapraszam do oglądania:QQWqP6J.thumb.jpg.994e27f7d6471356ed82498bb813aacd.jpgjOfaHY5.thumb.jpg.889137687152ed3af67ff745493f27a6.jpgUZOrml5.thumb.jpg.a139ca4541a520b52a81d1c7dc1d1702.jpgxJYSDcP.thumb.jpg.636b38e81c275e1cdeea0c522a4d9b57.jpg5vaL5tm.thumb.jpg.37ca0623632eb614d2c98b34be70a98a.jpgG4ZZ4JO.thumb.jpg.8bf757ed8829dbe0df6ef1f390eb0020.jpg72uqyx9.thumb.jpg.3ece00900a04174cc8b653bfab128f61.jpgJQPxzzH.thumb.jpg.8ee40c055dc3f450c203c636c90dd13d.jpgAov8Yk6.thumb.jpg.894d47ad7416ec88b1e460beeee16b18.jpg

• Like 14
Napisano

Model fajny. Podoba się.

Skąd się wzięła koncepcja nietypowego malowania lufy. Czy były takie projekty malowania? Pytanie laika bo tego pojazdu praktycznie nie znam.

Pozdrawiam.

Andrzej.

• Like 1
Napisano

Tutaj raczej brak malowania… W końcówce wojny, w panzerwaffe, zdarzały się często jakieś elementy/części (przede wszystkim te wymienialne), które nie były malowane. W przemyśle niemieckim wtedy brakowało wszystkiego, także farb…

• Like 1
Napisano

Też mnie kusi ten model...

Ale raczej by pójść jeszcze bardziej w "what if" i SF.

W sumie Maus zrobiony od dragona, a E100 od modelcollecta, ale mam jakąś sympatie do tych kolosów

Jak ogólnie oceniasz sklejalność?

Ja z Vespidem zacząłem od Panthery, gdzie poprawili kilka baboli z Cometa

• Like 1
Napisano
1 godzinę temu, Thalgonis napisał:

Tutaj raczej brak malowania… W końcówce wojny, w panzerwaffe, zdarzały się często jakieś elementy/części (przede wszystkim te wymienialne), które nie były malowane. W przemyśle niemieckim wtedy brakowało wszystkiego, także farb…

No tak. Gdzieś mi się to wcześniej obło o uszy ale uciekło. Dziękuję za wyjaśnienie.  :piwo:

Pozdrawiam.

Andrzej.

Napisano
7 godzin temu, Endrju napisał:

Skąd się wzięła koncepcja nietypowego malowania lufy.

6 godzin temu, Thalgonis napisał:

Tutaj raczej brak malowania… W końcówce wojny, w panzerwaffe, zdarzały się często jakieś elementy/części (przede wszystkim te wymienialne), które nie były malowane.

Dokładnie tak jak to opisał @Thalgonis a dodatkowo przełamuje monotonie wypłowiałego dunkelgelba. 

5 godzin temu, jonathan napisał:

Jak ogólnie oceniasz sklejalność?

Jest całkiem dobrze trzeba uważać przy podwoziu aby zachować prawidłową geometrię, no i polecam nie wklejać kół napinających i napędowych przed założeniem gąsienic ułatwia to bardzo ich zakładanie. U mnie pojawiło się kilka szpar przy łączeniu górnej płyty z dolną (może z mojej niedokładności) ale nie było to problematyczne w naprawie.

5 godzin temu, jonathan napisał:

Też mnie kusi ten model...

Ale raczej by pójść jeszcze bardziej w "what if" i SF.

Zawsze możesz zrobić tego : https://www.mojehobby.pl/products/Flakpanzer-VIII-Maus-German-Super-Heavy-AA-Tank.html 

Cieszę się, że się podoba :) 

Napisano
2 godziny temu, jonathan napisał:

Myślałem raczej o którejś ze "zwykłych wersji" i dodać jakąś platformę i flaka 20mm albo 37mm

Pomysł fajny tylko już trochę oklepany, ja jak już to skłaniałbym się do wymyślenia czegoś innego.