Bikernytzu Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 Witajcie, pierwszy raz biorę się za budowę modelu ostatku/okrętu a dokładniej fregaty projektu 20380. Skalę jaka obrałem to 1:72. Zakupiłem trochę materiałów jak deski, balsy kleje. Wciąż szukam dokładnych planów. Jeśli ktoś zna jakieś źródło to z chęcią przygarnę takowe by odpowiednio odwzorować całość. Chciałbym też te swoje wypociny przedstawić tu na forum. Mam nadzieję, że się uda doprowadzić całość do końca prędzej niż mnie ten zwariowany projekt wykończy lub po prostu przerośnie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pd-3d Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Nie żebym krytykował, ale jeśli to pierwszy model okrętu to proponuję zacząć od czegoś prostszego. No i nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jakie on będzie miał wymiary w skali 1:72. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Na pewno 1/72? Pancerniki w 1/200 to spore bydlaki powyżej metra. 1/72 to skala bardziej do żaglowców i tak nie małych. Chyba jakiś garaż się przyda na to cacko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 12 Maja 2022 Autor Share Napisano 12 Maja 2022 (edytowane) Już dementuje : tak skala 1:72, długość ponad 145cm,szerokość lekko ponad 18cm czyli bez uniesień szczególnie. Plany już lecą i może w weekend się uda zacząć, pozostałe materiały już są. Sądzę, że ze swoim jakimś tam doświadczeniem, co prawda nie w szkutnictwie ale w skali 72 dam radę bo wydaje się być to prosta konstrukcja model będzie Nie w garażu a w sypialni przed łóżkiem idealnie pasował do biureczka... W mieszkaniu dwupokojowym w bloku Żona się uparła ze chce jakis stateczek większy (tak ja by Model B-2, b-52 czy tu-160 ił-76 w 72 były jej male) więc będzie miała stateczek Bojowe nastawienie jest więc proszę trzymajcie kciuki, żeby nie wyleciał przez taras w trakcie pracy .... Na zakończenie jako wisienkę wrzucę ka-27 na londowisko rufowe. Edytowane 12 Maja 2022 przez Bikernytzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Jako fan dużych zabawek zdecydowanie popieram taką inicjatywę. Jedynie bandera ujowa na te czasy. To co jest proste na oko, jest trudne do zrobienia, ale nie niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 13 Maja 2022 Autor Share Napisano 13 Maja 2022 13 godzin temu, unicaunica napisał: Jako fan dużych zabawek zdecydowanie popieram taką inicjatywę. Jedynie bandera ujowa na te czasy. To co jest proste na oko, jest trudne do zrobienia, ale nie niemożliwe. Proszę mi tu nie mieszać polityki do pasji modelarstwa!! 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 14 Maja 2022 Autor Share Napisano 14 Maja 2022 (edytowane) Plany doszły więc trzeba wszystko wyliczyć jak dany wymiar z rysunku w skali przeliczyć na skalę 72. Ponadto postanowiłem zrobić mały recykling ze starego mniejszego kadłuba przerobić na właściwy kształtem i wymiarami przede wszystkim. Nie chcę żeby się zmarnowal więc poslozy za bazę mojej korwety. Edytowane 14 Maja 2022 przez Bikernytzu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 (edytowane) Jak sadzę będziesz budował kadłub z listewek lub przy dużych płaskich powierzchniach ze sklejki. Budowa tak długiego i smukłego kadłuba z drewna niesie ze sobą problemy z utrzymaniem prostolinijności . Podczas budowy szkieletu wręgi należy mocować do odpowiednio mocnej podstawy montażowej , która bez deformacji będzie w stanie przenieść wszystkie naprężenia powstałe w czasie poszywania i późniejszego schnięcia kadłuba . Poszywać należy po trochu obie burty jednocześnie. Jeżeli listwy lub płaty poszycia nie starczają na całą długość kadłuba koniecznie trzeba przesuwać łączenia np. o 1/3 długości. Należy rozważyć czy wykorzystanie innego kadłuba jest optymalnym rozwiązaniem. Decyzja oczywiście należy do Ciebie ale mnie takie rozwiązanie nie przekonuje. Dodam jeszcze , że przy odliczaniu grubości poszycia przewidzieć trzeba oklejenie kadłuba płótnem ponieważ po kilku latach ekspozycji mogą pojawić się rysy w miejscach łączeń poszczególnych części poszycia. Edytowane 14 Maja 2022 przez orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 14 Maja 2022 Autor Share Napisano 14 Maja 2022 Mam sporo narzędzi nie koniecznie modelarskich jednak dających linie proste, pokazujące kąty i długości. Sądzę, że dokładność dziesiątej minimetra w zupełności wystarczy jak na model na szafkę. Jak pisałem robię to pierwszy raz i taka metodę obrałem. Jak się uda to skończyć i coś po drodze mnie nie przerośnie to fajnie jeśli nie to skończy w śmietniku i po sprawie. Dostałem ten kadłub i to był mój pomysł od pierwszej chwili by tak go wykorzystać. Sporo będzie przerubek by złapać kąty i kształty ale to cała zabawa jaka postanowiłem sobie sprawić. Przy pomocy rad kolegi modelarza, który budował lodzie RC i miał sporo sukcesów w tej dziedzinie jestem pelem nadziei co do moich planów.... Jak wyjdzie się okaże. Z chęcią przyjmę rady od innych zaprawionych w tego typu budowach modelarzy, konstruktywne i w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi