Jump to content

Efekt chromu

Recommended Posts

Witam

Chciałbym się dowiedzieć, która farba najlepiej oddaje efekt chromu, bo chcę takową kupić. Przychylam się do produktów firmy Alclad lub nowych lakierów firmy Gunze, czyli Mr.Color Super Metallic.

Czy ktoś już pracował z wymienionymi lakierami i którą farbę mógłby polecić do uzyskanie realistycznego chromu? Która daje najlepsze efekty i łatwiej się z nią pracuje?

Z Alcladów jestem bardzo zadowolony, jednak aby uzyskać odpowiedni efekt najlepiej stosować farbki tylko tej firmy bez zamienników.

A jeśli zastosuje jako podkład czarną farbę olejną np. MM albo Humbrola, oczywiści połysk, a następnie zastosuje Alclad Chrome to efekt będzie dobry?

Tornado, możesz podać numer i konkretną nazwę tej farby?

Wymagane składniki:

Alclad Honey Primer - ALC303

Alclad Gloss Black Base - ALC305

Alclad Chrome - ALC107

A jeśli zastosuje jako podkład czarną farbę olejną np. MM albo Humbrola, oczywiści połysk, a następnie zastosuje Alclad Chrome to efekt będzie dobry?

Nie wiem jak jest z czarnym połyskiem MM czy Humbrola, ale od kąd zacząłem stosować tylko Alclady chrom nie ściera mi się

Ps.

Niekiedy używam innego podkładu (z puszki) i efekt też jest ok.

Dzięki Tornado. A czy znasz może jakiś polski sklep internetowy, gdzie można je kupić. Przeszukałem kilka i tylko w Jadarze coś było. Właściwie jest tylko Alclad Chrome - ALC107 . Pozostałych składników tam nie ma. Wiem, że są na Modelcentrum, ale jakoś nie chcę tam zamawiać, po ostatnich hecach, jakie tam były. Może coś tam się poprawiło.

Z Alcladów jestem bardzo zadowolony, jednak aby uzyskać odpowiedni efekt najlepiej stosować farbki tylko tej firmy bez zamienników.

Jasne masz racje ale alcad chrom i czarny oba po 30 zł to jednak przesada jak dla mnie co sądzicie o spray w kolorze chromu ?

Niestety nie znam innego adresu polskiego sklepu. Zakupy robię w Hiro ale widzę, że i tam obecnie nie ma wszystkich składników

Sklep

Ps.

Kiedyś ktoś mówił mi, że zastosował czarny połysk MM i chrom ścierał mu się. Niegdyś stosowałem czarną błyszczącą Pactrę i lakiery samochodowe - chrom też ścierał się.

Edit:

Jasne masz racje ale alcad chrom i czarny oba po 30 zł to jednak przesada jak dla mnie co sądzicie o spray w kolorze chromu ?

W Hiro Alclady są o wiele tańsze

Ze sprayami daj se na wstrzymanie, nie dają odpowiedniego efektu i rzadko który wysycha.

Edited by Guest