Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś z Was sklejał figurki Polskich żołnierzy z września 39 roku których w ofercie ma Adalbertus. Interesuje mnie jakość ich wykonania, sklejalność.

Chciałbym się także dowiedzieć czy ktoś poza S-Model, M-Model i Adalbertus robi figurki Polskich żołnierzy wrześniowych.

Napisano

Swego czasu polskich wrześniowych żołnierzy z żywicy robiło Mirage hobby- nie wiem, czy jeszcze to robią i czy to były dokładnie ich projekty- ale raczej bobowate były te figurki. Pamiętam, że był jakiś piechur, oficer piechoty, czołgiści do 7TP i TK/TKS, oficer 10.BZ

• 2 weeks later...
Napisano

Nie wiem czy oprócz wymienionych firm (S Model, M Model, Mirage, Adalbertus) jest jeszcze wiele firm robiących Polaków z września. Wśród moich figur polskich wojaków jest wiele firm

Mam jeszcze 2 polskich pancerniaków SK Model i przerabiałem też figurki tej formy na naszych - z zestawu "Francja 1940."

Poza tym bawiłem się też z niemiaszkami Tamki i Dragona - też można zrobić z nich Polaków mundurach wz.36.

Adalbertusa nigdy nie sklejałem, więc wypowiadać się nie chcę.

Jeśli miałbym segregować je względem jakości to hmmm:

- M Model

- Mirage

- SK Model

- S Model

W razie pytań piszcie na prv.

Napisano

A i owszem, ostatnio sklejałem i malowałem znajomemu dwie figury z Adalbertusa - leżącego z rusznicą i biegnącego piechura. Poziom wykonania bardzo wysoki (śliczna i wyraźna rzeźba), sklejalność i spasowanie wręcz idealne. Nie ma porównania z Mirage czy S Modelem. Polecam!!!!

Napisano

Avi - rozumiem, że ta tajemnicza "rusznica" to karabin przeciwpancerny wz. 35 Ur ?!

Kojarzę tą figurkę Adalbertusa, w bardzo bojowej pozie, pasuje do scenki z bitwy pod Mławą. Powiedz mi, jak wyglądają twarze tych figur ? Są tak samo pociągłe jak w M Modelu czy Mirage ? Bo oni mają te głowy straszne, jak z obozu.

Swoją droga chętnie łyknąłbym kila takich figurek ale niestety pozy wojaków mi całkowicie nie odpowiadają.

Napisano

Twarze tych żołdaków są całkiem niezłe. Najlepiej będzie jak w poniedziałek skoczę do Padrebooks i pstryknę kilka fotków. Ocenicie sami czy warto je kupić. Wg mnie są bardzo dobre.

• 2 weeks later...