markkaiser Napisano 3 Sierpnia 2022 Napisano 3 Sierpnia 2022 16 hours ago, zaruk said: Nie wiem, czy dobrze rozumiem. To mogłoby się udać wyłącznie wtedy, gdyby samoloty były malowane białym podkładem. Ale w ten sposób chyba ich nie wykańczano? Możesz rozwinąć? To nie był biały podkład, ani żaden inny, to buł metal, i obwódki nie były CELEM tylko specyficznym efektem, który istniał zanim faktyczną regułę wprowadzono. Zresztą nawet potem często białych obwódek na skrzydłach nie malowano. Cytuj
markkaiser Napisano 3 Sierpnia 2022 Napisano 3 Sierpnia 2022 17 hours ago, Marek K said: dawno mnie nikt tak nie rozbawił, poproszę o zdjęcie samolotu na ktorym się wzorowałeś. Mnie zaś zawsze bawią wesołki które myślą że już wszystko wiedzą Co do efektu, który nota bene jest dość znany(!) polecam literaturę o której jescze nie słyszałeś Cytuj
Marek K Napisano 3 Sierpnia 2022 Napisano 3 Sierpnia 2022 Stare i nieaktualne publikacje, poza tym czytaj ze zrozumieniem. PROSILEM O ZDJĘCIE SAMOLOTU na ktorym się wzorowałeś robiąc coś takiego Sam model jak na skalę 1/32 bardzo słaby. 1 Cytuj
markkaiser Napisano 3 Sierpnia 2022 Napisano 3 Sierpnia 2022 2 minutes ago, Marek K said: Stare i nieaktualne publikacje, poza tym czytaj ze zrozumieniem. PROSILEM O ZDJĘCIE SAMOLOTU na ktorym się wzorowałeś robiąc coś takiego Sam model jak na skalę 1/32 bardzo słaby. po pierwsze to 1/72. To eksperyment w technice malowania, o czym wkrótce. Po drugie nie mam ani ochoty ani obowiązków dowodzić tu niczego. Zajmuję się tematyką od 30 lat, a ty możesz się z tym co ja mówię zgodzić albo nie. Sam fakt że chcesz dowodów na ten efekt pokazuje że o nim nie słyszałeś, tego rodzaju „krytyka” nie zdarza się w dedykowannych grupach. Miłego dnia! Cytuj
zaruk Napisano 3 Sierpnia 2022 Napisano 3 Sierpnia 2022 Skoro rozmawiamy o Twoim modelu i pojawia się tu sporo ciekawych informacji, to może wrzuć trochę zdjęć tej swojej maszyny w osobnym wątku galeryjnym. Będzie łatwiej pisać bo tu korzystamy z gościnności (milczącej) kolegi Damiana. Cytuj
greatgonzo Napisano 3 Sierpnia 2022 Napisano 3 Sierpnia 2022 Chyba faktycznie byłoby lepiej. Jako ktoś, kto nie ma pojęcia o zwyczajach panujących w lotnictwie japońskim, gdy chodzi o malowanie, zupełnie nie wiem co wynieść z tej dyskusji. A temat, owszem, ciekawy. Wprawdzie nie wiem jakiego rodzaju krytyka zdarza się w dedykowanych grupach, ale jeśli powszechną jest tam argumentacja za tezą oparta na błędach logicznych i sprzecznościach, to chyba wolę tę tutejszą, forumową, 'siermiężną' krytykę. Temat jest naprawdę interesujący i, przepraszam markkaiser, ale mam nadzieję, że w dedykowanym wątku poradzisz lepiej. Bo tu, niestety, patrząc z boku widać tylko te błędy i sprzeczności, a to kompletnie nie pomaga w dowiedzeniu się czegokolwiek. Cytuj
Marek K Napisano 3 Sierpnia 2022 Napisano 3 Sierpnia 2022 3 godziny temu, zaruk napisał: Skoro rozmawiamy o Twoim modelu i pojawia się tu sporo ciekawych informacji, to może wrzuć trochę zdjęć tej swojej maszyny w osobnym wątku galeryjnym. Będzie łatwiej pisać bo tu korzystamy z gościnności (milczącej) kolegi Damiana. Myślę podobnie , więc oceniam tylko model z tej galerii . Z japońcani nie jest lekko ( panowała spora dowolność ), dlatego zdjęcie jest mile widziane. Mało tego producenci modeli i kalek często idą na łatwiznę i powtarzają błędy poprzednikow. Cytuj
markkaiser Napisano 4 Sierpnia 2022 Napisano 4 Sierpnia 2022 On 8/3/2022 at 2:54 PM, zaruk said: Skoro rozmawiamy o Twoim modelu i pojawia się tu sporo ciekawych informacji, to może wrzuć trochę zdjęć tej swojej maszyny w osobnym wątku galeryjnym. Jasne. Na razie muszę po prostu przerobić bardzo dużo zdjęć bo to forum akceptuje tylko „lekkie” (jestem tu od niedawna). Chodziło mi tylko o komentarz do modelu D., ponieważ akurat robiłen to samo oznakowanie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi