Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
16 hours ago, zaruk said:

Nie wiem, czy dobrze rozumiem. To mogłoby się udać wyłącznie wtedy, gdyby samoloty były malowane białym podkładem. Ale w ten sposób chyba ich nie wykańczano? Możesz rozwinąć?

To nie był biały podkład, ani żaden inny, to buł metal, i obwódki nie były CELEM tylko specyficznym efektem, który istniał zanim faktyczną regułę wprowadzono. Zresztą nawet potem często białych obwódek na skrzydłach nie malowano.

Napisano
17 hours ago, Marek K said:

😂  dawno mnie nikt tak nie rozbawił, poproszę o zdjęcie samolotu na ktorym się wzorowałeś.  

Mnie zaś zawsze bawią wesołki które myślą że już wszystko wiedzą😀

Co do efektu, który nota bene jest dość znany(!) polecam literaturę o której jescze nie słyszałeś🙂

28AAB107-4E64-4F86-BAF1-CDBE4CC3A660.jpeg

Napisano

Stare i nieaktualne publikacje, poza tym czytaj ze zrozumieniem. PROSILEM O ZDJĘCIE SAMOLOTU na ktorym się wzorowałeś robiąc coś takiego 😤

Sam model jak na skalę 1/32 bardzo słaby. 

• Sad 1
Napisano
2 minutes ago, Marek K said:

Stare i nieaktualne publikacje, poza tym czytaj ze zrozumieniem. PROSILEM O ZDJĘCIE SAMOLOTU na ktorym się wzorowałeś robiąc coś takiego 😤

Sam model jak na skalę 1/32 bardzo słaby. 

😀😀po pierwsze to 1/72. To eksperyment w technice malowania, o czym wkrótce.

Po drugie nie mam ani ochoty ani obowiązków dowodzić tu niczego. Zajmuję się tematyką od 30 lat, a ty możesz się z tym co ja mówię zgodzić albo nie. Sam fakt że chcesz dowodów na ten efekt pokazuje że o nim nie słyszałeś🙂, tego rodzaju „krytyka” nie zdarza się w dedykowannych grupach. 
Miłego dnia!

Napisano

Skoro rozmawiamy o Twoim modelu i pojawia się tu sporo ciekawych informacji, to może wrzuć trochę zdjęć tej swojej maszyny w osobnym wątku galeryjnym. Będzie łatwiej pisać bo tu korzystamy z gościnności (milczącej) kolegi Damiana.

Napisano

Chyba faktycznie byłoby lepiej.

Jako ktoś, kto nie ma pojęcia o zwyczajach panujących w lotnictwie japońskim, gdy chodzi o malowanie, zupełnie nie wiem co wynieść z tej dyskusji. A temat, owszem, ciekawy.

Wprawdzie nie wiem jakiego rodzaju krytyka zdarza się w dedykowanych grupach, ale jeśli powszechną jest tam argumentacja za tezą oparta na błędach logicznych i sprzecznościach, to chyba wolę tę tutejszą, forumową, 'siermiężną' krytykę.

Temat jest naprawdę interesujący i, przepraszam markkaiser, ale mam nadzieję, że w dedykowanym wątku poradzisz lepiej.  Bo tu, niestety, patrząc z boku widać tylko te błędy  i sprzeczności, a to kompletnie nie pomaga w dowiedzeniu się czegokolwiek.

Napisano
3 godziny temu, zaruk napisał:

Skoro rozmawiamy o Twoim modelu i pojawia się tu sporo ciekawych informacji, to może wrzuć trochę zdjęć tej swojej maszyny w osobnym wątku galeryjnym. Będzie łatwiej pisać bo tu korzystamy z gościnności (milczącej) kolegi Damiana.

Myślę podobnie , więc oceniam tylko model z tej galerii . Z japońcani nie jest lekko ( panowała spora dowolność ), dlatego zdjęcie jest mile widziane. Mało tego producenci modeli i kalek często idą na łatwiznę i powtarzają błędy poprzednikow. 

Napisano
On 8/3/2022 at 2:54 PM, zaruk said:

Skoro rozmawiamy o Twoim modelu i pojawia się tu sporo ciekawych informacji, to może wrzuć trochę zdjęć tej swojej maszyny w osobnym wątku galeryjnym. 

Jasne. Na razie muszę po prostu przerobić bardzo dużo zdjęć bo to forum akceptuje tylko „lekkie” (jestem tu od niedawna). Chodziło mi tylko o komentarz do modelu D., ponieważ akurat robiłen to samo oznakowanie.