markkaiser Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 16 hours ago, zaruk said: Nie wiem, czy dobrze rozumiem. To mogłoby się udać wyłącznie wtedy, gdyby samoloty były malowane białym podkładem. Ale w ten sposób chyba ich nie wykańczano? Możesz rozwinąć? To nie był biały podkład, ani żaden inny, to buł metal, i obwódki nie były CELEM tylko specyficznym efektem, który istniał zanim faktyczną regułę wprowadzono. Zresztą nawet potem często białych obwódek na skrzydłach nie malowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markkaiser Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 17 hours ago, Marek K said: dawno mnie nikt tak nie rozbawił, poproszę o zdjęcie samolotu na ktorym się wzorowałeś. Mnie zaś zawsze bawią wesołki które myślą że już wszystko wiedzą Co do efektu, który nota bene jest dość znany(!) polecam literaturę o której jescze nie słyszałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 Stare i nieaktualne publikacje, poza tym czytaj ze zrozumieniem. PROSILEM O ZDJĘCIE SAMOLOTU na ktorym się wzorowałeś robiąc coś takiego Sam model jak na skalę 1/32 bardzo słaby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markkaiser Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 2 minutes ago, Marek K said: Stare i nieaktualne publikacje, poza tym czytaj ze zrozumieniem. PROSILEM O ZDJĘCIE SAMOLOTU na ktorym się wzorowałeś robiąc coś takiego Sam model jak na skalę 1/32 bardzo słaby. po pierwsze to 1/72. To eksperyment w technice malowania, o czym wkrótce. Po drugie nie mam ani ochoty ani obowiązków dowodzić tu niczego. Zajmuję się tematyką od 30 lat, a ty możesz się z tym co ja mówię zgodzić albo nie. Sam fakt że chcesz dowodów na ten efekt pokazuje że o nim nie słyszałeś, tego rodzaju „krytyka” nie zdarza się w dedykowannych grupach. Miłego dnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 Skoro rozmawiamy o Twoim modelu i pojawia się tu sporo ciekawych informacji, to może wrzuć trochę zdjęć tej swojej maszyny w osobnym wątku galeryjnym. Będzie łatwiej pisać bo tu korzystamy z gościnności (milczącej) kolegi Damiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 Chyba faktycznie byłoby lepiej. Jako ktoś, kto nie ma pojęcia o zwyczajach panujących w lotnictwie japońskim, gdy chodzi o malowanie, zupełnie nie wiem co wynieść z tej dyskusji. A temat, owszem, ciekawy. Wprawdzie nie wiem jakiego rodzaju krytyka zdarza się w dedykowanych grupach, ale jeśli powszechną jest tam argumentacja za tezą oparta na błędach logicznych i sprzecznościach, to chyba wolę tę tutejszą, forumową, 'siermiężną' krytykę. Temat jest naprawdę interesujący i, przepraszam markkaiser, ale mam nadzieję, że w dedykowanym wątku poradzisz lepiej. Bo tu, niestety, patrząc z boku widać tylko te błędy i sprzeczności, a to kompletnie nie pomaga w dowiedzeniu się czegokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 3 godziny temu, zaruk napisał: Skoro rozmawiamy o Twoim modelu i pojawia się tu sporo ciekawych informacji, to może wrzuć trochę zdjęć tej swojej maszyny w osobnym wątku galeryjnym. Będzie łatwiej pisać bo tu korzystamy z gościnności (milczącej) kolegi Damiana. Myślę podobnie , więc oceniam tylko model z tej galerii . Z japońcani nie jest lekko ( panowała spora dowolność ), dlatego zdjęcie jest mile widziane. Mało tego producenci modeli i kalek często idą na łatwiznę i powtarzają błędy poprzednikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markkaiser Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 On 8/3/2022 at 2:54 PM, zaruk said: Skoro rozmawiamy o Twoim modelu i pojawia się tu sporo ciekawych informacji, to może wrzuć trochę zdjęć tej swojej maszyny w osobnym wątku galeryjnym. Jasne. Na razie muszę po prostu przerobić bardzo dużo zdjęć bo to forum akceptuje tylko „lekkie” (jestem tu od niedawna). Chodziło mi tylko o komentarz do modelu D., ponieważ akurat robiłen to samo oznakowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi