robertmodelarz Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) Model wykonałem lata temu z zestawu Pz.Kpfw. VI Ausf. E Tiger I Late Production -Dragona 6406- skala 1/35. dziś go dokończyłem. Skala 1/35 - Tiger został zwaloryzowany żywicznym zimmeritem firmy AtakModel, lufa wymieniona na metalową RbModel, kalki i malowanie zapożyczone z późniejszego Dragon 6383. Tiger I pomalowany został farbami Gunze, gąsienice zostały niestety DS. Maszyna nr 134- cała historia załogi i czołgu- tu można poczytać więcej: https://www.dookolarzeszy.pl/2019/06/ich-hatt-einen-kameraden-ostatnia.html Edytowane 17 Lipca 2022 przez robertmodelarz 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Ładny. Ale jak by te kolorki trochę filtrem pydusić? Na zdjęciach bardzo kontrastowy i wpadający w połysk do tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Lipca 2022 Autor Share Napisano 17 Lipca 2022 3 minuty temu, mandrivecs napisał: Ładny. Ale jak by te kolorki trochę filtrem pydusić? Na zdjęciach bardzo kontrastowy i wpadający w połysk do tego... Duszony był filtrem i lakierem matowym Może kolory trochę mocne, ale tak sugerują kolorowanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Nigdy nie wierz kobiecie ... Kolorowankom też... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 (edytowane) Model ładny. Ja się na Tygryskach kompletnie nie znam ale wydaje mi się, że dobór kolorów chyba się nie zgrał. Zielony kolor według mnie byłby do przyjęcia natomiast piaskowy i brąz zbyt mocno nasycony. Kolejne gaszenie filtrem może nie dać oczekiwanego efektu. Co do wzorców malowania to chyba dobrym wzorcem jest ten muzealny wystawiany jakiś czas temu w muzeum w Munster. Obrazki, tak jak napisał @mandrivecs, kłamią. A co na to znawcy Tygrysów? Edytowane 18 Lipca 2022 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 Godzinę temu, Endrju napisał: Model ładny. Ja się na Tygryskach kompletnie nie znam ale wydaje mi się, że dobór kolorów chyba się nie zgrał. Zielony kolor według mnie byłby do przyjęcia natomiast piaskowy i brąz zbyt mocno nasycony. Kolejne gaszenie filtrem może nie dać oczekiwanego efektu. Co do wzorców malowania to chyba dobrym wzorcem jest ten muzealny wystawiany jakiś czas temu w muzeum w Munster. Obrazki, tak jak napisał @mandrivecs, kłamią. A co na to znawcy Tygrysów? Praktycznie co model niemieckiej pancerki to dyskusja o kolorach A ten Tygrys z Munster to model w skali 1:1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Lipca 2022 Autor Share Napisano 18 Lipca 2022 Tym malowane: Mr.Hobby HS-102 HS102 German Tank Color Set 2 H403 403 Dark Yellow (Flat) Ger. WWII H405 405 Olive Green (Flat) Ger. WWII H406 406 Chocolate Brown (Flat) Ger. WWII https://www.mojehobby.pl/products/HS102-German-Tank-Color-Set-2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 (edytowane) Model ładny i udany. Kolory są jakie są. Ewentualna dyskusja może być pretekstem do wykonania kolejnego Tigera 4 godziny temu, Endrju napisał: Model ładny. Ja się na Tygryskach kompletnie nie znam ale wydaje mi się, że dobór kolorów chyba się nie zgrał. Zielony kolor według mnie byłby do przyjęcia natomiast piaskowy i brąz zbyt mocno nasycony. Kolejne gaszenie filtrem może nie dać oczekiwanego efektu. Co do wzorców malowania to chyba dobrym wzorcem jest ten muzealny wystawiany jakiś czas temu w muzeum w Munster. Ja mam teorię, że Tygrysy s.SS-Pz.Abt. 102 były malowane mniej więcej takimi odcieniami jak na zdjęciu muzealnym, natomiast w s.SS-Pz.Abt. 101 odcień brązu był jaśniejszy (patrz np. zdjęcie 304). Jest jeszcze tajemniczy "mid" (przynależność niejasna; jakaś jednostka armii) porzucony w sierpniu 1944 r. we Francji. Tam też widać, że odcień brązu był ciemny. Jako Dunkelgelb polecam tutaj XF-57 buff Tamiyi Edytowane 18 Lipca 2022 przez Mr_X 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Tym malowane: Mr.Hobby HS-102 HS102 German Tank Color Set 2 H403 403 Dark Yellow (Flat) Ger. WWII H405 405 Olive Green (Flat) Ger. WWII H406 406 Chocolate Brown (Flat) Ger. WWII https://www.mojehobby.pl/products/HS102-German-Tank-Color-Set-2.html Dokładnie tym samym zestawem malowałem kupę już lat temu ten sam model Dragona: Edytowane 18 Lipca 2022 przez Seb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi