Skocz do zawartości

Kocur w 72

Yonex13

Rekomendowane odpowiedzi

Ale możecie mi chyba powiedzieć jaki kolor farby użyć aby ten kot wyglądał lepiej...

Aha mała informacja dla was to nie jest mój pierwszy model to jest mój 15 model tylko że pierwszy z pancerki z II WŚ może dlatego takie efekty... Na początku składałem samoloty...

Ale ale po po chwili szukania malowań Kota znazałem to http://www.panzer.punkt.pl/panzers/2_tiger/color/Tiger_01.jpg kolor bardzo podobny do koloru mojego kota i co Wy na to?? he

• Odpowiedzi 118
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Yonex, czy samolot, czy czołg to maluje sie w sumie dosyć podobnie

Możesz nam zaprezentować coś z tych 14 wcześniejszych ?

Jeśli chodzi o dobór farb to to nie jest coś trudnego. Ja miałem w życiu może 10 farb pactry, wieć nie znam za bardzo oferty. Za to wiem, że Ty nimi malujesz. Wpisałem na google.pl "pactra katalog" i wyszło mi to:

http://www.hobbysta.pl/pactra-m-35.html?page=1&sort=1a

W ten sposób łatwo ustalić, że kolor, który możesz zastosować to Pactra A104, czyli po prostu niemiecki Dunkelgelb.

viewtopic.php?p=115372#115372 Oto mój model jeden...

On był pierwszy na forum ten był drugi..

A teraz na temat dzisiaj o godzinie piątej mój Kot pójdzie do miski z kretem... Po tym jak kret go "zje" to przemaujemy go na kolor ktory radził mi SmokHaosu... (Jedno pytanie ile trwa moczenie modelu w krecie jaka proporcja i jak w ogole ja czytałem tył kreta i pisze że dwie łyżki stołowe ale to do syfonu a jeśli chodzi o model to jak )

Czyli tak wymoczek model w krecie...

Później go przemaluje na farbe o numerze A104 Panzer Dunkelgelb

Jak będzie już pomalowany to wstawie fotki później szcegóły itp...

Tak może być (To jest mój plan dzięki niemu będę robił Kota..)

Słuchajcie model leży już 60 godzin w krecie szorowałem go szczotką i nic... Usiadłem w moim warsztacie na krześle i zacząłem myśleć..

I wydumałem to...

Tego kota sobie odpuszcze (to był by taki trening) ale za to drugiego już sobie nie daruje i tak zrobiłem...

Tamtego kota wyciągnąłem z miski z kretem odłożyłem i wziąłęm się za drugiego.

Części są już powycinane z ramek obszlifowane (a szczegulnie wasza nie lubiana wieża) i zaraz daje fotki.

319ef2e0b229141d.jpg

To jest frbka A104. Mam takie pytanie związane z tą farbką czy mam ją z czymś zmieszać Ponieważ pan modelarz ze sklepu radził mi żeby kupić jeszcze te dwie farbki to kupiłem. I teraz was się pytam czy rozmieszać CZy nie?? Oto te dwie farbki

30e0eb8401e71d10.jpg

A tutaj jeszcze trzy farbki razem

91e793893b97f341.jpg

A teraz coś do Tigera... To jest jego zdjęcie wraz z tymi trzema farbkami

d2aad111b704957c.jpg

Proszę komentować...

Mam takie pytanie związane z tą farbką czy mam ją z czymś zmieszać

Tak, z wodą Odlej trochę farbki do jakiegoś opakowania po większych tabletkach i dodaj parę kropel wody. Wcześniej mocno rozmieszaj farbkę i porządnie ją wytrząś. Powodzenia!

Dziękuje za szybką odpowiedź... Muszę wypełnić misje iść do babci i ukraść jakieś opakkowanie po tabletkach hehe

Nie nie ale tak teraz na poważnie ile kropel farby i ile kropel wody

Pytam się o to żeby nie zepsuć kolejnego modelu

Aha jeszcze dzisiaj porobie parę fotek i popytam was jak malować niektóre cześci... Oczywiście jeśli będziecie chcieli HY

Teatr Prosty złożyć wszystko do końca... To pierwszy cel...

Późniejszy cel to malowanie...

Ale pzed jeszcze zaraz dam pare fotek i popytam się was jak to malować..

Tylko czy wy mi odpowiecie...

Okres czasu mówisz?? Myśle o całym tym tygodniu co tertaz będzie ale zobaczymy jak będzie z czasem....

A co masz na myśli pisząć

lokalizacja walk

Zdecydowanie się nie rozumiemy, ale jest wesoło przynajmniej

Pisząc "teatr działań" myślę:

- o malowaniu w jakim ma być Twój model - typ/wzór

- ramy czasowe czyli czy chodzi Ci tu np o Łuk Kurski i 1943 rok czy Normandię i rok 44 czy może o obronę Rzeszy w roku 1945 ?

- wreszcie jednostkę w barwach, której ma "walczyć" Twój Tygrys

Dobrze to sobie określić na początku i potem działać.

Dziękuje za szybką odpowiedź... Muszę wypełnić misje iść do babci i ukraść jakieś opakkowanie po tabletkach hehe

Nie nie ale tak teraz na poważnie ile kropel farby i ile kropel wody

Pytam się o to żeby nie zepsuć kolejnego modelu

Aha jeszcze dzisiaj porobie parę fotek i popytam was jak malować niektóre cześci... Oczywiście jeśli będziecie chcieli HY

Ja wode do farby dodaje zawsze na oko , ale zazwyczaj jest to wiecej wody niz farby , i poprostu maluje wiecej warstw.

Ja wode do farby dodaje zawsze na oko , ale zazwyczaj jest to wiecej wody niz farby , i poprostu maluje wiecej warstw.

A ja zrobie tak... Przykład wezmę trzy krople farby i na trzy krople farby dam trzy krople wody..

Może być:?: Zawsze będę dawał tyle kropel wody ile jest kropel farby...

Zdecydowanie się nie rozumiemy, ale jest wesoło przynajmniej

To dobrze że jest wesoło

Pisząc "teatr działań" myślę:

- o malowaniu w jakim ma być Twój model - typ/wzór

- ramy czasowe czyli czy chodzi Ci tu np o Łuk Kurski i 1943 rok czy Normandię i rok 44 czy może o obronę Rzeszy w roku 1945 ?

Teraz już wiem o co ci chodzi....

Malowanie jedno barwne jeśli można tak powiedzieć fabą A104 Dunkelgelb.. Oczywiście szczegóły będą malowane inną farbą...

Miejsce... --> Tunezja Luty 43rok...

"Tiger" z 7 kompani 7 Półku Pancernego...

Jeżeli chcecie się ode mnie dowiedzieć czegoś jeszcze pytajcie...

Teraz ja zadam wam pytanie...

Wy powiedzcie mi teraz jak pomalowac zaznaczone miejsca znakiem zapytanie i strzałeczkami...

b6d904263228259a.jpg

08e2e55fd221de33.jpg

561793d03d47f697.jpg

bded303ae951f5fb.jpg

2c76f106b6d85c45.jpg

Trochę zsłabo widać wiem przepraaszam ale jak bym zrobił czymś innym to przez fotosika nie można wgrać już tych zdjęć...

Już wam dziękuje z góry za odpowiedzi...

Liny, narzędzia, karabiny maszynowe - pomalować na czarno, przetrzeć gunmetalem metodą suchego pędzla. Ewentualnie, aby nie brudzić innych powierzchni suchym pędzlem - na czarno i bardzo cieniutką warstwą pół-suchego pędzelka pomalować narzędzia. Nie będą się świeciły jak srebro, będzie czarne prześwitywało też.

Osłony rur wydechowych - na zwyczajny kolor podstawowy, przetrzeć rdzawym kolorem metodą suychego pędzla, nałożyć czarne pastele/bądź sucym pędzlem jako okopcenia.

Przednie światło, wizjer kierowcy, pokrywę silnika - normalnie malować. To na lewo od płyty silnika zaznaczone to chyba gaśnica.

Ale przemosie trzonki od narzędzi nie na czarno nie Może być to chyba brązowy nie

Jędrku Przepraszam cię podałęm ci złe miejsce...

To będzie Ukraina z Października... Ale też z 43r

Tu masz małą fotke tego Tigerka

http://www.panzer.punkt.pl/panzers/2_tiger/color/Tiger_01.jpg

Edytowane przez Gość

1 fotka - wszystko tak jak kolor bazowy czołgu - czyli maluj po przyklejeniu.

2. fotka - od lewej - szekiel do mocowania lin holowniczych na kolor bazowy, wydechy pomaluj albo na kolor bazowy i przetrzyj czarnym, albo pomaluj czarnym i przetrzyj rdzawym, potem po prawej masz podnośnik - go też na kolor bazowy. To wszystko na dole też na kolor bazowy.

3. Fotka - wszystko co zaznaczyłeś na kolor bazowy.

4. fotka - wszystko na bazowy, i osłonę karabinu i lampę i wizjery kierowcy.

5. fotka liny na czarno z przetarciem metalizerem ewentualnie, mocowania lin i te walce prawie przy końcu każdej liny na bazowy. Te pręty które leżą między linami też na bazowy.

Kolor bazowy to ta pactra którą będziesz wszystko malował. Jeżeli robisz kamuflaż jeszcze np. zielonym, to pasy kamuflażu wchodzą na większość tych elementów. Ale jak będziesz robił tylko jeden kolor, to nie ma problemu. Powodzenia - jak co to pytaj.

3. Fotka - wszystko co zaznaczyłeś na kolor bazowy.

Rozumiem że te kratki też na bazówkę

Wiem że to będzie głupie ale czy liny mogę przetrzeć suchym pędzlem o kolorze srebrnym aluminiowym czy może gunmetal

Te pręty które leżą między linami też na bazowy.

A to coś co lączy te pręty z linami na jaki kolor

(przeprzaszam ale tertaz pzez jakiś czas nie będę pisał bo idę do kościoła)

Edytowane przez Gość

Lepszy będzie chyba raczej gunmetal i pamiętaj że trzonki od nożyc do cięcia drutu nie powinny mieć barwy drewna a kolor czerwono - brązowy ponieważ nie były dżewniane tylko z jakiegoś nienaturalnego cholerstwa którego nazwa wyleciała mi z glowy. I niech cie nie zwiedzie gaśnica - wcale nie czerwona tylko kolor bazowy.

Mam do was pytanie czym wy pzenosicie farbę z butelki do pudełka w ktorym mieszacie z wodą

Czy może to być taka normalna lekarska strzykawka

Może być nawet nienormalna strzykawka. Gratuluje dobrych pytań.

A to coś co lączy te pręty z linami na jaki kolor Question

-bazowy

Mam pytanie jak momalować to coś na 4. fotce (chyba leflektor) to po środku

Teraz wam pokaże fotke modelu złożonego na sucho...

Zobaczcie jak wyszlifowana jest wieża

cfd12408a41ceafd.jpg

d657837b1ff9cd66.jpg

c46a2b3590f9e011.jpg

293693f82ca4022c.jpg

A tak dla tych co się im nudzi... Możecie ocenić moją prace Tak w skali od 1 do 10

Oczywiście wszystko w swoim czasie ten model się tylko ledwo trzyma co trzyma dopiero (może jutro) będzie sklejony ale jeszcze sie zobaczy nie mogę tego teraz tak powiedzieć bo nie wiem no i już...

A mam namyśli że jak powiesziałeś Krugerze że szpachla bi się przydała to chodziło ci o przód nie?? Bo tam jest teraz szpara..

Ale jak model będzie sklejony to szpachelka odrazu na pierwszym miejscu...