Pstryk Napisano 12 Sierpnia 2022 Napisano 12 Sierpnia 2022 (edytowane) Witam, jest to moja debiutancka galeria. Po 6 latach od rozpoczęcia sklejania modeli zdecydowałem się w końcu umieścić swoje dzieło na tym forum. Zwykle robię samoloty wojskowe w skali 1:72 ale, że najbardziej lubię pasażerskie, zdecydowałem, że to on trafi na forum jako pierwszy. Airbus A300 to pierwszy samolot europejskiego konsorcjum Airbus. Pierwszy dwusilnikowy szerokokadłubowy samolot. Oblatany w 1970 roku. Zabiera na pokład około 250 pasażerów w ustawieniu 2 klas. Przedstawiona maszyna należała do linii Garuda Indonesia, narodowego przewoźnika Indonezji. Samolot o rejestracji PK-GAI, A300B4 wyprodukowany w 1982 roku rozbił się 26 września 1997 roku w miejscowości Medan w wyniku kolizji z górą, co było spowodowane serią niefortunnych błędów. Zginęły wszystkie 234 osoby. Poprawki modelu: - przeniesienie tail bumpera z błędnego miejsca do przodu - dodanie reflektorów podwozia przedniego - dodanie anten - dodanie fragmentu przedniego wnętrza - dodanie klimatyzatorów Czas budowy: 26.07 - 11.08 Wciąż nie jest to model o którym marzę, ale z każdym jestem coraz bliżej najlepszego rezultatu. Malowany pędzlami i farbą w sprayu. Edytowane 12 Sierpnia 2022 przez Pstryk 4 Cytuj
barszczo Napisano 12 Sierpnia 2022 Napisano 12 Sierpnia 2022 Tak jak pisałem w wątku z budowy jest to stary model wymagający dużego nakładu pracy. Spasowanie, zapadliska, doklejane drzwi, uproszczenia i inne kwiatki wymagają poświęcenia mu dużej ilości czasu. Tu i tam poszedłeś na skróty i na zbliżeniach to niestety wychodzi. Szkło kokpitu należało wpasować i wkleić przed malowaniem, a potem jeśli była wykorzystać kalkę, a jeśli nie to odpowiednio zamaskować i dopiero malować. Pod spodem skrzydła malunki też chyba nie poszły najlepiej, no i opony na błyszcząco. Ostatnia sprawa to otwarte drzwi pasażerskie. Bez podstawionych schodów lub przystawionego rękawa jest to sytuacja absolutnie niedopuszczalna, wbrew wszelkim zasadom bezpieczeństwa. W A300, o ile dobrze pamiętam, próg drzwi jest dobrze ponad pięć metrów nad ziemią, a to prawie drugie piętro więc na beton wypaść bym nie chciał . Dorób schody i będzie super. Plus za temat i chęci do budowy tego staruszka . 1 Cytuj
Pstryk Napisano 12 Sierpnia 2022 Autor Napisano 12 Sierpnia 2022 Godzinę temu, barszczo napisał: Tak jak pisałem w wątku z budowy jest to stary model wymagający dużego nakładu pracy. Spasowanie, zapadliska, doklejane drzwi, uproszczenia i inne kwiatki wymagają poświęcenia mu dużej ilości czasu. Tu i tam poszedłeś na skróty i na zbliżeniach to niestety wychodzi. Szkło kokpitu należało wpasować i wkleić przed malowaniem, a potem jeśli była wykorzystać kalkę, a jeśli nie to odpowiednio zamaskować i dopiero malować. Pod spodem skrzydła malunki też chyba nie poszły najlepiej, no i opony na błyszcząco. Ostatnia sprawa to otwarte drzwi pasażerskie. Bez podstawionych schodów lub przystawionego rękawa jest to sytuacja absolutnie niedopuszczalna, wbrew wszelkim zasadom bezpieczeństwa. W A300, o ile dobrze pamiętam, próg drzwi jest dobrze ponad pięć metrów nad ziemią, a to prawie drugie piętro więc na beton wypaść bym nie chciał . Dorób schody i będzie super. Plus za temat i chęci do budowy tego staruszka . Dzięki za pozytywną krytykę. Akurat koła były malowane matem. Z oknami zdałem sobie sprawę zbyt późno. Wezmę sobie te wszystkie rady z wątku budowy i przy kolejnych modelach będzie poprawa Cytuj
zaruk Napisano 13 Sierpnia 2022 Napisano 13 Sierpnia 2022 Robisz modele od 6 lat, masz więc już jakieś obycie w pracy z materiałem. Pora przekuć to na efekty. Położenie podkładu to etap, na którym sprawdzasz niedociągnięcia. Szpary, jamy skurczowe, wyciapane dziury i tym podobne. Nie ma się co łudzić, że znikną pod farbą czy lakierem. Raczej wyjdą ze zdwojoną intensywnością pogarszając odbiór Twojej pracy. Spróbuj zatem w kolejnym warsztacie postawić na dokładność i jakość, a może być tylko lepiej. Gratuluję ukończenia pasażera, może wiesz już co będzie następne? 1 Cytuj
Pstryk Napisano 13 Sierpnia 2022 Autor Napisano 13 Sierpnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, zaruk napisał: Robisz modele od 6 lat, masz więc już jakieś obycie w pracy z materiałem. Pora przekuć to na efekty. Położenie podkładu to etap, na którym sprawdzasz niedociągnięcia. Szpary, jamy skurczowe, wyciapane dziury i tym podobne. Nie ma się co łudzić, że znikną pod farbą czy lakierem. Raczej wyjdą ze zdwojoną intensywnością pogarszając odbiór Twojej pracy. Spróbuj zatem w kolejnym warsztacie postawić na dokładność i jakość, a może być tylko lepiej. Gratuluję ukończenia pasażera, może wiesz już co będzie następne? Następny prawdopodobnie będzie jakiś samolot wojskowy w 1:72, myślę o jakimś Eduardzie. W takiej tematyce najlepiej się czuję robiąc model. Aktualnie mam jeszcze do dokończenia samochód pancerny, więc i w pancerce pojawi się galeria. Edytowane 13 Sierpnia 2022 przez Pstryk Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi