Bilbo Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 Witam założyłem ten temat aby poprosić o poradę doświadczonych modelarzy. Dostałem w prezencie model Hotchkiss H35 marki Heller, dokupiłem farby podane w instrukcji również marki Heller i chciałbym się dopytać o sposób ich rozcieńczania a dokładnie tak najprościej np:2 ml farby na 1 ml wody ? Bo te ilości części farby na części np wody niewiele mi mówią . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykd Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 A czym będziesz malował. Pędzel czy aerograf. Farby akrylowe można rozcieńczać i wodą ale nie jest to najlepsza opcja. Standardowe rozcieńczanie pod aero dla farb akrylowych to 60 do 70 procent rozcieńczalnika a reszta to farba. Pod pędzel może być nieco gęstsza i nawet 40-50 procent rozcieńczalnika w stosunku do farby. Nie malowałem farbami akrylowymi tej firmy. Mówię ogólnie o farbach akrylowych. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bilbo Posted August 18, 2022 Author Share Posted August 18, 2022 Pędzelkami będę malować ,pierwszy mój model i tak po części wogole się zastanawiam jak ja mam namalować kamuflaż . Wodą lepiej nie rozcieńczać?więc co będzie dobre do tego celu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted August 19, 2022 Share Posted August 19, 2022 6 godzin temu, Bilbo napisał: Pędzelkami będę malować ,pierwszy mój model i tak po części wogole się zastanawiam jak ja mam namalować kamuflaż . Wodą lepiej nie rozcieńczać?więc co będzie dobre do tego celu ? Dobrze rozcieńcza się akryle czysta wódką. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted August 19, 2022 Share Posted August 19, 2022 8 godzin temu, Bilbo napisał: Pędzelkami będę malować ,pierwszy mój model i tak po części wogole się zastanawiam jak ja mam namalować kamuflaż . Wodą lepiej nie rozcieńczać?więc co będzie dobre do tego celu ? Ja bym zaczął od tego w takim razie: https://modelwork.pl/forum/87-pędzel/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts