Skocz do zawartości

Sweden STRV 103B MBT Trumpeter 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie! Skleiłem wczoraj modelik-nagrodę z Zimowego Konkursu MW... Poszło szybko, miło i przyjemnie.

Żeby było ciekawie, zdecydowałem się na czterobarwne kamo (jasnozielony-zielony-piaskowy-czerń).

In-boxik tutaj: viewtopic.php?t=7418&highlight=strv

Z bajerów próbuję tylko odpryski w gumie na bandażach kół. Może lekkie błotko - chcę wyeksponować najbardziej kolory kamuflażu priorytetowo.

P7180018.JPG

P7180021.JPG

P7180022.JPG

P7180023.JPG

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
byłeś szybszy...

Będziesz lepszy

"szwedzki stug"

Chciałem to napisać w tytule posta, autentycznie, ale dla dobra funkcji "SZUKAJ" zostałem przy normalnej nazwie.

Napisano

Piękny pojazd Powiedz mi, jak się go lepiło? Są jakieś 'miny'? No bo właśnie go zakupiłem wraz z metalowa lufą z Jadara - przesyłka w drodze.

pozdrawiam

Napisano
Będziesz lepszy Very Happy

Wystarczy po prostu bedziesz..i juz mam radoche

Dokładnie, łącze prośbę,jak sie praca nad nim ma ?

Napisano

Hej! Model już od wczoraj zagruntowany czarną farbą Revella. Ogólnie jestem zadowolony.

A jak się lepiło?

Po pierwsze - Rafał się ucieszy, bo nie trzeba szlifować szwów na kołach - tylko wyciąć i obrobić miejsca po łączeniach z ramką. No i kół jest bardzo mało

Sama buda pięknie pasuje. Nie próbujcie tylko pasować i szpachlować tyłu na równo - tam ma być przeskok. Wszystkie duperelki trzeba obrobić ze szwów, standardowo z lufą jest trochę zabawy i z tym karbowanym wężem wydechowym. Wydawało mi się, że go ładnie zaszpachlowałem i odtworzyłem rowki, a po malowaniu wyszła szczelina Gąski ładnie pasują.Wypychaczy prawie nie trzeba szpachlować bo ich nie widać - jedynie przy zaczepach na pętle do holowania można spróbować.

Ciekawa konstrukcja - przyznam - fajnie się prezentuje.

P7190002.JPG

P7190003.JPG

P7190004.JPG

P7190006.JPG

Napisano

reggy, czołg sam w sobie jest bardzo sexy I konstrukcja nietypowa. Numerek 2 na mojej liście czołgów (po Merkavie). Widać dużo szczegółów na modelu. Będzie efektowna rzecz...

Napisano
Widać dużo szczegółów na modelu.

No fakt - wypukłości i detali ma co nie miara, nawet bez dodatkowych zestawów blaszek. Ciekawe tylko jak mi wyjdzie maskowanie taśmą na tych nierównych elementach...

Napisano
/ moze maskowanie maskolem ?

To jest myśl!!!

Ale nie samym maskolem. Krawędzie/kontury plam najlepiej 'zaznaczyć' jednak taśmą. Ale taką bardzo cieniusieńką - Aizu chyba będzie odpowiednia (0,2 do 1,5 mm chyba robią, więc pełny 'wachlarz' cienkich paseczków). A wnętrze to faktycznie maskol - ale grubaśna warstwa, bo gdy będzie zbyt cienka, to będzie problem z zerwaniem tego. Polecam maskol Talensa (do kupienie w sklepach dla plastyków pod nazwą Liquid Masking Fluid) lub maskol Valejjo (błyskawicznie schnie).

Napisano

Dokładnie tak planuję zrobić - pociąć taśmę Tamiyi na cienkie paseczki a środek maskolem Talensa. Dzisiaj zaczynam.

Napisano

Nie wiem jak teraz przez parę dni będzie z tym maskowaniem, bo dzisiaj w nocy na grillu poparzyłem sobie prawicę, a eksplodujące bąble jednak przeszkadzają w modelarstwie

No ale chociaż jeden kolorek położyłem, ten jaskrawy zielony - swoją drogą bardzo ładny kolor - LIME GREEN z Vallejo (827). Koła i spód będą na ciemniejszy zielony, toteż ich jeszcze nie malowałem.

P7200002.JPG

P7200003.JPG

P7200004.JPG

P7200006.JPG

Napisano

Ładnie położony - dodałbym jeszcze trochę mocniejszych kontrastów na wystających elementach - filtry potem i tak to stonują.

Napisano

hehe wygląda trochę kosmicznie ta zieleń, ale rozumiem, że to półprodukt. Widziałem kilka dni temu, na discovery, jak rozjeżdżali takim szwedzkie lasy - niezła maszynka.

Rzuciło mi się w oczy trochę malowanie - ten jaskrawy zielony.

Oto zdjęcia wozu z sieci:

S-tank.jpg

Strv_103c_a.jpg

Tu pozwoliłem sobie na małe porównanie:

porwnanie.jpg

Napisano

Zdolność przewidywania zmiany koloru wraz z kolejnymi zabiegami jest nieoceniona i pozwala uniknięcia robienia nieziemsko ciemnych modeli.

Napisano

Hej Zamir, wielokrotnie przeglądałem fotki z Twojej galerii (podziwiam malowanie pędzlem) i rozważałem robienie siatek. Ale patrząc na zdjęcia z primeportal.net (co prawda tam są wersje 103C) odpuściłem sobie siatki i wybrałem malowanie właśnie z tej strony.

miło go wspominam

Mam nadzieję, że ja swojego po malowaniu też będę miło wspominał

Napisano

Hej! Większość bazowej "malarki" już zrobione. Położyłem 3 z 4 kolorów - został czarny. Maskowania co nie miara

Mam nadzieję, że moja wyobraźnia mnie nie zawiodła i nie zamaskowałem czegoś na odwrót

P7210002.JPG

P7220011.JPG

P7220019.JPG

P7220023.JPG

P7220025.JPG

Napisano
To jest zwykły maskol humbrola czy jakiś zamiennik ?

To jest napisane wcześniej.

Napisano

No reggy, patrzę na to malowanie i zwracam honor jeśli chodzi o malunki. Jestem pod wrażeniem, już fajnie wygląda

Napisano

O kurcze, reggy podziwiam twoją cierpliwość! Ja bym wymiękł...

Nie lubię współcześniaków, ale ten jest wprost uroczy!

Trzymam kciuki!