krn78 Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 Dzień dobry, zaczynam zabawę z aerografem. Kupiłem używanego BD180. Aerograf pluje farbą, czasem, bez zmiany ciśnienia, tylko dmucha powietrzem, ale najgorsze jest, że tryska farbą już po wciśnięciu przycisku, nawet bez cofania spustu. Co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) 17 minut temu, krn78 napisał: Dzień dobry, zaczynam zabawę z aerografem. Kupiłem używanego BD180. Aerograf pluje farbą, czasem, bez zmiany ciśnienia, tylko dmucha powietrzem, ale najgorsze jest, że tryska farbą już po wciśnięciu przycisku, nawet bez cofania spustu. Co może być przyczyną? Pewnie czyściłeś go dokładnie więc: sprawdź czy dobrze masz dokręconą osłonę dyszy a jak nie to obstawiam rozklepaną dyszę/zadziory lub krzywa igła - nie ma co płakać w chińczykach te dwie rzeczy można na wagę kupować Ew. za gęsta farba, za małe ciśnienie. A jakimi farbami malujesz? Jeszcze co mi przychodzi do głowy to nie do końca wsunięta igła Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez cudi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 zacznij od inspekcji uszczelki przy dyszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 29 minut temu, patrykd napisał: zacznij od inspekcji uszczelki przy dyszy. Walnięta uszczelka skutkowałaby bąbelkami w zbiorniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 Step by step Może się przyda!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 4 minuty temu, cudi napisał: Walnięta uszczelka skutkowałaby bąbelkami w zbiorniku Standard. Ja swoją kiedyś uszkodziłem zbyt agresywnym chemicznie rozpuszczalnikiem. Ten sam problem miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 1 Września 2022 Autor Share Napisano 1 Września 2022 Minął dzień... Uzbrojony w nową wiedzę od kolegów z forum, przyjrzałem się raz jeszcze nabytkowi. Nie napisałem, że wczoraj "malowałem" tylko czysta wodą i IPA na kartce papieru, ot, dla testu, dla zabawy. Okazało się po rozbiórce, że problemów było kilka. Pierwszy był taki, że aerograf był po prostu brudny. Poprzedni właściciel nie zadbał o niego zbytnio. Drugi, że iglica nie była dopchnieta do końca, a trzeci, że iglica była 0,3mm, a dysza 0,2mm. Przeczyściłem cały aerograf płynem do czyszczenia aerografów Wamodu (dobrze, czy niedobrze? Jeśli niedobrze, czym czyścić?), obejrzałem wszystko dokładnie, dobrałem poprawnie iglicę do dyszy, wsunąłem ją do oporu, tak że wystawała z dyszy , skręciłem całość. Malowanie czystym IPA przebiegło bez problemów, test na farbie (cudi: pytałeś o farby. Maluję akrylami Tamiya, dobrze czy niedobrze?) rozcieńczonej IPA przebiegł tak przyjemnie, że do teraz nie mogę uwierzyć. Dzięki, koledzy. Myślę że będę się troszkę udzielał na tym forum, szczególnie kiedy okrzepnę w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 Fajnie, że się udało Najlepszym rozcieńczalnikiem do farb tamiya jest MLT lub tańsza alternatywa Wamod High Thiner - osiągniesz lepsze efekty rozcieńczają te farby nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 1 Września 2022 Autor Share Napisano 1 Września 2022 Hmm.. jeszcze lepsze? Spróbuję, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 (edytowane) I supcio że wszystko działa już jak trzeba 13 minut temu, Juffre napisał: Fajnie, że się udało Najlepszym rozcieńczalnikiem do farb tamiya jest MLT lub tańsza alternatywa Wamod High Thiner - osiągniesz lepsze efekty rozcieńczają te farby nimi. Tak, faktycznie warstwa lepiej się układa po tym specyfiku ew. wamod produkuje swój leveling thinner za ułamek ceny tego od tamki Tylko szykuj się na niezbyt miły zapach i zadbaj o dobrą wentylację Edytowane 1 Września 2022 przez cudi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 1 Września 2022 Autor Share Napisano 1 Września 2022 (edytowane) Ten zapaszek jest jeszcze gorszy niż ten przy wamodowskim płynie do czyszczenia aerografów? Dziś używałem go przy dobrej wentylacji, a pomyślę o jeszcze lepszej. MLT to, jak mniemam, Gunze Mr. Color Level Thinner? Edytowane 1 Września 2022 przez krn78 Pytanie na końcu postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 Tak, MLT to Levelling Thiner. Myślę, że te zapachy są porównywalnie drażniące. Najlepiej jest mieć dobrą komorę lakierniczą - odpłaca to wysokiej jakieś powłoką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi