HubertK Napisano 21 Lipca 2008 Share Napisano 21 Lipca 2008 (edytowane) Witam Zafascynowany muzeum w Duxford zdecydowałem się wybrać na jedno z największych organizowanych przez nich Airshow: "Flying legends". Po przybyciu na miejsce okazało się, że nie tylko ja się na to zdecydowałem - ludzi było jak"mrówków". Ale Duxford to duże lotnisko więc ciasno nie było. Stoiska z modelami, pamiątkami, jedzeniem, piciem, pocztówkami, obrazkami, ubraniami z demobilu za opłatą można było przejść przez B 17, podejść do stojących samolotów przy pasie. Niestety na to się już spóźniłem :/. No to kilka zdjęć. Kiepskie bo kiepskie ale są;) Na początku przywitał mnie poligon po którym jeździły pancerniaki W hangarze z amerykańskimi samolotami: Tuż przed rozpoczęciem: No i ruszyli. Na początek stado Spitfire'ów oraz Me 109 (Hispano) Angielscy komentatorzy strasznie nie lubią Luftwaffe.. Następnie coś niemieckiego: Duet Ju 52 i Me 108 W trakcie do startu przygotowały się Cat'y: Wilgcat, Hellcat, Bearcat oraz Corsair Po nich na niebie ukazały się B 25 Mitchell oraz A 26 Zaraz po tym pojawiły się P 40 i Airacobra Royal memorial flight czyli Hurricane, Spitfire oraz... DC3 Zamiast Lancastera... I pojawił się Bleriot IX. Wspaniała rzecz. Wiatr nim miotał na wszystkie strony, ale mimi to latał z 10 minut nad nami:) Po tym wzbiły się 3 Dragony Rapide Prawie jednocześnie pojawiły się 2 Hurricane'y(+Spitfire) i Gloster Gladiator No i żarty się skończyły - Mustangi wystartowały Taniec Piperów No i pojawiły się moje ulubione B 17 Tiger moth'y (chyba) I akrobacje Pań na samolotach Popisy Jak'a 3 I wszystkie samoloty które mogły wzbiły się... Kilka poza lotniczych ciekawostek: No i to by było na tyle. Polecam bardzo wizytę w Duxford, a szczególnie pokazy lotnicze tam organizowane. Usłyszeć silnik rozpędzonego Mustanga, doświadczyć ogłuszającego szwungu podczas ich przelotu kilkanaście metrów od Ciebie. Zobaczyć latające Spitfire'y popisujące się na niebie, B 17 których warkot sprawia, że przechodzą cię dreszcze, widok ciotki Ju, która porusza się z prawdziwą gracją, dzwięk Hellcata, popisy Bearcata, Jakovlewa, zobaczyć nie jednego, a 10 Spitfire'ów w locie, obok siebie, robiące beczki i nawroty - coś wspaniałego. Edytowane 25 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 21 Lipca 2008 Share Napisano 21 Lipca 2008 No ostatnie (to długaśne) zdanie jest zdaniem, które zawsze mówie rodzicom twierdząc, że niedługo rezerwuje bilet do londynu i transport do Duxford (na następną impreze). Tyle Spitfire'ów na raz w powietrzu a mnie tam nie było - nigdy więcej :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 Hubert wspaniala sprawa...zebym byl blizej Duxford bym sie zdecydowal...musialem wybierac miedzy Farnborough a Duxford..wiec wybralem Farnborough...moze za rok...rzeczywiscie slicznie to wygladalo a tak do konca to wszystkiego to nie przegapilem bo Srebrne Liberty Bell B-17G wracalo bardzo nisko do domu lecac nad Coventry w ktorym mieszkam...piekny widok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 Cudowne zdjęcia, samych cudownych maszyn. Jestem Ci wdzięczny za to, że je wrzuciłeś Tylko dlaczego pojawienie się Dakoty wzbudziło twój niesmak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 25 Lipca 2008 Autor Share Napisano 25 Lipca 2008 ...moze za rok...r No koniecznie musisz się wybrać, polecam Cudowne zdjęcia, samych cudownych maszyn. Jestem Ci wdzięczny za to, że je wrzuciłeś Tylko dlaczego pojawienie się Dakoty wzbudziło twój niesmak ? Dzięki Dakota mnie trochę zniesmaczyła, bo pojawiła się zamiast Lancastera, na którego bardzo liczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 Faktycznie musialo byc fajnie, szczegolnie dla pasjonata II wojny. Dzieki za fotki. Prawie jednocześnie pojawiły się 3 Hurricane'y i Gloster Gladiator - a jednego Hurricana udawal Spitfire ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 25 Lipca 2008 Autor Share Napisano 25 Lipca 2008 Prawie jednocześnie pojawiły się 3 Hurricane'y i Gloster Gladiator - a jednego Hurricana udawal Spitfire ? No dobra mój błąd pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi